logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiornik radiowy Rondo - rekonstrukcja obwodów wejściowych i eliminacja przydźwięku

karol m 06 Maj 2007 14:37 2105 3
REKLAMA
  • #1 3854542
    karol m
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam!
    Mam problem z naprawą obwodów wejściowych, które odpowiadają za odbiór fal długich (na krótkich i średnich odbiera). Zostały pocięte chyba przez myszy. Da się je zrekonstruować czy lepiej szukać od innych radioodbiorników?
    Kolejne pytanie dotyczy przydźwięku z sieci. Pewnie winne są wyschnięte kondensatory, tylko nie wiem które.
    Pozdrawiam i prosze o pomoc.
    Schemat radia: http://www.tubescreen.com/schematics/radio/tube/rondo.htm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3854644
    musicbas1
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam.
    W tym odbiorniku obwody wejściowe dla długich fal nawinięte były koszykowo na karkasie. W dostępnej dla mnie literaturze nie znalazłem ilości zwojów. Jeżeli chodzi o przydżwięk sieci, proponuję sprawdzić kondensator C31 i C32, one odpowiadają za filtrację zasilania. Zazwyczaj jest to podwójny kondensator w jednej obudowie. Czasami wystarczy wyczyścić nakrętkę dociskową do chassis, jeżeli to nie pomoże - wymień kondensator, może być o większej pojemności np 2x47uf / 350V. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3855428
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 185
    karol m napisał:

Mam problem z naprawą obwodów wejściowych, które odpowiadają za odbiór fal długich (na krótkich i średnich odbiera). Zostały pocięte chyba przez myszy. Da się je zrekonstruować czy lepiej szukać od innych radioodbiorników?

Prosty rachunek daje, że powinny mieć ok 2.5mH - spróbuj takie nawinąć, cewka sprzęgająca może mieć zbliżoną lub mniejszą liczbę zwojów.

Powinny też zadziałać cewki fal długich od innego odbiornika, gdyż we wszystkich kondensator zmienny miał zbliżoną pojemność.

karol m napisał:
    Kolejne pytanie dotyczy przydźwięku z sieci. Pewnie winne są wyschnięte kondensatory, tylko nie wiem które.
    Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Zasilanie filtrują C31 i C32, sprawdź też C30 z obwodu ogólnego minusa. Ponadto sprawdź C26, czy nie ma upływu - na siatce EBL21 i na kondensatorze C30 powinno być takie samo napięcie, jak na C30 będzie bardziej ujemne to oznacza konieczność wymiany C26, bo lampa dostaje dodatnią polaryzację zwiększając pobór mocy (i tym samym jest przeciążona) ponad wartość którą C31 i C32 są w stanie wyfiltrować.
  • #4 3858141
    karol m
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dzięki. Pogrzebałem trochę na strychu i znalazłem jakieś części Promyka. Radio definitywnie nie nadaje się do renowacji. Na moje szczęście ma nieuszkodzone obwody wejściowe:D. Więc wykorzystam te cewki od fal długich. Mam nadzieje że się dużo nie różnią od oryginalnych z Ronda. Pozdrawiam.
REKLAMA