logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ładowanie alternatora 13,6-13,7 V po wymianie akumulatora – czy to wystarczające?

Nebilet 13 Lip 2025 16:06 1758 11
REKLAMA
  • #1 21605586
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ocena: 222
    Witam. Przejdę od razu do sedna. Wczoraj jeszcze swobodnie jeździłem sobie samochodem, zapalał bez żadnego ale.. Dzisiaj wsiadam do samochodu i nic. Ani zipnie. Akumulator najpierw 9 V po chęci włączenia silnika spadł do 8 V. Spotkałem faceta który zlecił mi abym zdzwonił do właściciela sklepu motoryzacyjnego który był o krok. Po dwóch godzinach przyjechał bo był poza Grudziądzem. Obaj stwierdziliśmy że akumulator do niczego. Zakupiłem nowy i samochód śmiga. Jest jednak pewne ale... Ładowanie z alternatora wynosi 13,6 - 13,7 V Uważam że to za mało nawet przy większych obrotach silnika. Mam pytanie, czy trzeba wymienić alternator aby ładowanie było w przedziale 13,6 14,5 V ? Czy można jakoś wyregulować ale wiem że regulator jest na alternatorze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21605642
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Nebilet napisał:
    Ładowanie z alternatora wynosi 13,6 - 13,7 V

W jednym za mało, w innym ok
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #3 21605647
    Nebilet
    Poziom 3  
    Jednym słowem jeśłi mam 13,6 V to wystarczy ? To jeśłi możesz mi podpowiedzieć dlaczego na biegu jałowym jest 13,6 i jak jadę też jest 13,6. Nigdy nie było więcej. To znaczy że przy większych obrotach ładowania nie wzrasta to nie jest dobrze ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21605758
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Co za auto w jakich warunkach mierzyłeś czy mierzyłeś na akumulatorze czy zrobiłeś też pomiar na alternatorze bo to jest ważne.
  • Pomocny post
    #5 21605766
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Nebilet napisał:
    Jednym słowem

Nie zrozumiałeś przekazu, nie podałeś żadnych danych auta, myślisz, że wszystkie maja identyczne systemy ładowania akumulatora?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #6 21605799
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3583
    W starszym samochodzie, w którym regulator napięcia alternatora sam sobie był "sterem, żeglarzem i okrętem" napięcie powinno wynosić ok 14V. W nowszych, w których regulatorem zarządza sterownik silnika, bądź BCM, lub też dedykowany battery management, napięcie ładowania zależy od zapotrzebowania na energię, może go nie być w ogóle i nie jest to żadna usterka
  • REKLAMA
  • #7 21605812
    Nebilet
    Poziom 3  
    Mam Forda Mondeo 1,8 z 2005 roku. Napięcie mierzyłem na zaciskach akumulatora. Teraz po przegalopowaniu go napięcie wzrosło do 13,8 V na wolnych 13,6 V Do alternatora nie mogę się dostać i zamierzam jechać jutro do elektryka, no chyba że jest w granicach normy. Regulator znajduje się bezpośrednio na alternatorze. Poza tym chodzi jak pszczółeczka , nie było i nie mam problemu z odpalaniem. Od pierwszego cyknięcia. Nie wiem co to się stało. Kontrolka ładowania gaśnie po naciśnięciu kluczyka i od[paleniu silnika. Wszystko chodzi dosłownie super. Naprawdę dbam o samochód. Nikt by nie powiedział że jest z 2005 roku Silnik wypłukany, zalany nowym olejem wlany ceramizer i od razu samochód ucichł że w środku żeby zobaczyć czy silnik chodzi trzeba spojrzeć na wskazówkę obrotów. Do benzyny dodałem specjalny środek na czyszczenie z sadzy itp. Rura tłumika suchutka nie dymi silnik chodzi równiutko bez wstrząsów itp rzeczy.
  • Pomocny post
    #8 21605818
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    Nebilet napisał:
    Ładowanie z alternatora wynosi 13,6 - 13,7 V

W mojej ocenie nieco za mało ale jak piszą forumowicze ''nie podałeś żadnych danych auta''.
    W mojej Fabii rocznik 2004 latem początkowe napięcie ładowania nie przekracza 14,0V a zimą jest bliskie 14,4V. Zarówno latem jak i zimą, spada dodatkowo o 0,2-0,3V po nagrzaniu silnika.
  • REKLAMA
  • #9 21605821
    Nebilet
    Poziom 3  
    Powyżej podałem wszystko.
  • Pomocny post
    #10 21605892
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    13.8V to minimum dla akumulatorów z dodatkiem bizmutu czy antymonu. A że dzisiaj praktycznie takich nie uświadczysz bo wszystkie są z dodatkiem wapnia. I mierzyłeś na akumulatorze to jest za mało. Teraz trzeba sprawdzić na alternatorze ile masz.
    Twoje auto jest stare nie ma układów inteligentnego ładowania czy też czujnika temperatury pod akumulatorem.
  • #11 21605897
    Nebilet
    Poziom 3  
    Dobra, ale żeby dobrać się do alternatora to muszę jechać do elektryka. Dzięki za wszystko i pozdrawiam
  • #12 21605900
    Nebilet
    Poziom 3  
    Dziękuję za poradę i pomoc. Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie akumulatora w samochodzie napięcie ładowania z alternatora wynosi 13,6-13,7 V, co budzi wątpliwości co do jego wystarczalności. Standardowe napięcie ładowania powinno mieścić się w zakresie 13,8-14,5 V, aby zapewnić prawidłowe doładowanie akumulatora. W przypadku niższego napięcia możliwe przyczyny to uszkodzony lub zużyty alternator, niewłaściwie działający regulator napięcia wbudowany w alternator lub problemy z instalacją elektryczną (np. złe połączenia, korozja). Regulacja napięcia ładowania jest zwykle niemożliwa lub ograniczona, gdyż regulator jest integralną częścią alternatora. Wymiana alternatora na nowy lub regeneracja istniejącego jest rekomendowana, jeśli napięcie nie osiąga właściwych wartości, co zapewni optymalne ładowanie i dłuższą żywotność akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA