logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dotoczyć mały trybik z tworzywa do naprawy urządzenia?

skaza6 07 Maj 2007 23:02 1323 9
REKLAMA
  • #1 3860343
    skaza6
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam!
    Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość dotoczenia małego trybiku z tworzywa, gdyż w jedym z urządzeń pęknął mi tryb przy ośce i teraz się ślizga. Może ktoś robił coś takiego? Wie kto się tym zajmuje? Proszę o pomoc. Jak coś to podam więcej informacji:) Proszę pisać! POZDRAWIAM:)
  • REKLAMA
  • #2 3860364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3860384
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1061
    a do nacinania zebow jest frezarka jesli drobne sa zeby to moze byc problem z doborem frezu
  • REKLAMA
  • #5 3860522
    skaza6
    Poziom 11  
    Też myślałem o odlaniu. Ma może ktoś jakies pomysły. W sumie to odlew nie musi być idealny. Już się sam pobawię o go doszlifuję. Tylko jakiego tworzywa można użyć? Forma gipsowa może być? Ma ktoś jakieś pomysły?
  • #6 3860784
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Poszukaj, jest w sieci duzo opisów jak odlewać w różnorakich żywicach. Szukaj na stronach modelarskich.
  • REKLAMA
  • #7 3862991
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Trudno cokolwiek doradzić, jeśli nie widać, jak ten trybik wygląda. Wiele takich naprawiałem, i jeśli nie są wyłamane zęby, to na pewno jest sposób na naprawę bez odlewania (odlewy z żywic zazwyczaj mają b. kruche ząbki). Zamieść dokładne fotki. Pozdr.
  • #8 3864061
    skaza6
    Poziom 11  
    Witam!
    Jest to trybik o śr. ok 3cm., przekładnia prosta, uszkodzenie jest przy wewnętrznej stronie. A dokładniej tryb był założony na wałek metalowy i pod wpływem obciążenia pękła wewnętrzna obręcz.

Jeśli zrozumiałeś o co mi chodzi to poradź coś a jeśli nie to postaram się zamieścić fotki. Pozdrawiam!
  • #9 3867035
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Nie widzę tego trybiku, ale sądząc z Twego opisu nie powinno z tym być żadnego problemu. Można np. roztoczyć na małej tokarni (mam taką, więc wiem jak ją wykorzystywać) roztoczyć wnętrze trybu, wytoczyć nową tulejkę (z tworzywa lub np. z metalu) pasującą na wałek i którą należy wkleić do wnętrza trybu. Robota wybitnie modelarska, i jeśli będzie problem z wykonaniem, wyślij ją do mnie, a Ci naprawię. Jestem modelarzem i wykonuję o wiele bardziej skomplikowane konstrukcje. Pozdr.
  • #10 3867351
    skaza6
    Poziom 11  
    No jeśli byś mi to zrobił to byłoby wspaniale. Tylko ile taka przyjemność mogłaby mnie wynieść?? Mam na to ograniczone fundusze:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości naprawy małego trybiku z tworzywa sztucznego o średnicy około 3 cm, który pękł przy wewnętrznej obręczy na wałku metalowym, powodując ślizganie się przekładni. Samo toczenie trybiku jest niewystarczające, ponieważ konieczne jest również nacięcie zębów, co wymaga precyzyjnej frezarki i odpowiedniego doboru frezu. Alternatywnie sugerowano odlewanie trybiku z żywic lub innych tworzyw, jednak odlewy mogą mieć kruche ząbki, co ogranicza trwałość. Proponowano wykonanie nowej tulejki z tworzywa lub metalu, pasującej na wałek, którą można wkleić do wnętrza trybiku po roztoczeniu wnętrza na tokarni. Naprawa wymaga precyzyjnej obróbki modelarskiej. Wskazano również, że bez dokładnego zdjęcia trudno doradzić, ale opis sugeruje, że naprawa jest wykonalna. Autor rozważał wykonanie formy gipsowej do odlewu i prosił o sugestie dotyczące materiałów i technik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA