logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ranger rci 2950. Czy filtr 4kHz da jakiś pozytywny efekt?

09 Maj 2007 18:40 1705 3
REKLAMA
  • #1 3866639
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3867372
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    4 khz dość mało... w FM będzie obciąć, na AM będzie OK, lepiej dać 4.5 - 5 Khz. Odbiór będzie pozbawiony wyższych tonów, ja w swoim Alanie 87 lekko przerobiłem tor m.cz żeby uzyskać trochę więcej wysokich.

Generalnie polecam wstawienie filtra, wytnie makaronów i ruskich z piątek :)

Możesz się pokusić o ukaład na przekaźniku, który pozwoli przełączać filtry - drabina lub stary szeroki filtr.

Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3867576
    Artur76
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja w swoim RCI2950 zamontowałem filtr o szerokości 4.5kHz firmy Cerad wraz z przełącznikiem umożliwiającym wybór oryginalnego lub wąskiego filtru. Efekty są naprawde świetne jeśli chodzi o AM , przesłuchy z "5" są praktycznie całkowicie wyeliminowane. Niewielką wadą jest nieco większe tłumienie nowego filtru i to , że czasem trzeba dostrajać się do osób , które mają znacznie odstrojone radia. Przetestowałem również filtr 4kHz i faktycznie , tak jak wspomniał kolega green33 , jest on zbyt wąski i praca w FM jest niezbyt przyjemna. Tak więc mogę polecić tego typu modyfikację ale przy szerokości pasma 4,5kHz.
  • #4 3867637
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    W latach '90 popularne było puszczanie AM przez filtr od SSB. Taki tor sygnału fabrycznie miał tylko Jackson (z popularnych modeli allmode). Koszt był niewielki bo nie potrzebny był ten drogi CERAD ale trudniej się to robiło bo nie wystarczył przełącznik :D
REKLAMA