logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydobyć zegarek z telefonu stacjonarnego International?

adek1991 10 Maj 2007 17:08 2328 23
REKLAMA
  • #1 3870064
    adek1991
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Otóż mam telefon satcjonarny marki International chyba jakas chinszczyzna
    w której jest fajny zegarek chyba na układzie tms3450 i moje pytanie pojawia sie jak go z tamtąd wydostać aby działał jak zegarek. Gdzieś płytke uciąć i dać zasilanie czy coś załączam zdjęcie telefonu pobrane z innej strony https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/international_tl_6901_1576.jpg
  • REKLAMA
  • #2 3872117
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Jak jesteś elektronik to zobacz sam. Najpierw otwórz obudowe.
    Jak nie jesteś to wywal i kup sobie na giełdzie za 10 PLN cały taki działajacy zegarek.
  • #3 3872770
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Najważniejsza sprawa to transformator sieciowy. Zobacz gdzie ida od niego przewody. Zasila on nie tylko zegar a także całą część radiową bazy, także odbiornik radiowy FM i służy jeszcze do ładownia słuchawki. Przypuszczam, że diody prostownicze mogą być na wspólnej płytce dajmy na to z radiem FM (o ile dobrze pamiętam). Miałem kiedyś taki złom, ale nawet na myśl mi nie przyszło wyjmowanie zegara. W każdym razie sam zegar nie ma zbyt wiele części.
    Poniżej zamieszczam ci schemat według noty aplikacyjnej producenta. W twoim konkretnym przypadku mogą być drobne różnice.
    Załączniki:
    • Jak wydobyć zegarek z telefonu stacjonarnego International? tms3450.jpg (59.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3872866
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Zwróć uwagę na końcówkę 50/60 in - to synchronizacja częstotliwością sieci. Na baterii to nie będzie chodzić.
  • #5 3873362
    adek1991
    Poziom 17  
    ok dziekuje ci bardzo
  • #6 3873634
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Zajrzałem do takiego telefonu i niestety zegarek jest na wspólnej płycie z radiem. Musisz więć obciąć tą płytkę tak aby odrzucić część radiową. Ewentualnie dać kilka mostków, gdyby zrobiły się jakieś przerwy w obwodzie.
    Odnoście pracy z baterii, to jest ona możliwa (radiobudziki na takich scalakach mają podtrzymanie na baterii 9V).
    Sam zbudowałem kiedyś zegar na takim scalaku i zamiast 50Hz zrobiłem generator na kwarcu. Oczywiście jak nie było chwilowo prądu, to zegar trzymał czas, ale nie wyświetlał nic.
    Masz tu zdjęcie części zegarowej i zdjęcie całej płytki radiowej AM/FM i zegara.
    Załączniki:
    • Jak wydobyć zegarek z telefonu stacjonarnego International? tms3450_zblizenie.jpg (132.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wydobyć zegarek z telefonu stacjonarnego International? tms_radio.jpg (190.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3873752
    adek1991
    Poziom 17  
    a mogłbyś zaznaczyć gdzie powinnem obciąć płytkę i dać zasilanie?? TO znaczy że to by działało na samym transformatorze bez mostka czy jak bo piszecie że musi być 59hz

Dodano po 12 [sekundy]:

a mogłbyś zaznaczyć gdzie powinnem obciąć płytkę i dać zasilanie?? TO znaczy że to by działało na samym transformatorze bez mostka czy jak bo piszecie że musi być 50Hz

Dodano po 38 [sekundy]:

a i jakim napięciem to jest zasilane??
  • #8 3874120
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    1. stałym napięciem VSS - VDD
    2. dwufazowym przemiennym: wyświetlacz przez diody na dwie grupy katod cycle1 - cycle2 (taki multipleks)
    Bez tego prądu z przeciwnych połówek sinusoidy nie będzie świecił wyświetlacz (można zasilić prostokątem dwufazowym, ale błąd fazowy przełączenia względem wejścia 50/60 spowoduje świecenie segmentów, które powinny być ciemne).
    Na baterii chodzi dokładnie jak ruska Rakieta na 2 kamienie.
    Z kwarcem OK, ale tego nie ma w standardzie.
  • REKLAMA
  • #9 3874185
    adek1991
    Poziom 17  
    ale ja sie pytam czy na transformatorze który z 220v na 9v i to podłączyć to będzie działać i trzeba dawać wtedy mostek prostowniczy??
  • #10 3874199
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    adek1991 napisał:
    by działało na samym transformatorze bez mostka

Przecież nikt ci nie każe robić żadnego dodatkowego mostka! Wszystko masz co jest ci potrzebne (nawet więcej:D). Trafsformator popłaczasz tak jak jest. Przeanalizuj jak biegną trzy kabelki wychodzące z transformatora po stronie wtórnej. Jeden z nich ma inny kolor, a dwa pozostałe są w takim samym kolorze. Te jeden to środek uzwojenia. Musisz go podłączyć tak samo, pozostałe obojetnie. Strone sieciową znasz, bo tam jest kabel z wtyczka sieciową. Nieważne jakie jest tam napiecie. Zrób tak jak mówię. Co do obcięcia płytki, to musiałbym prześledzić druk i jak wspomniałem może konieczne będą jakieś mostki (chodzi o zworki z drutu, a nie mostki prostownicze:D).
    Przypuszczam, że cięcie będzie tak jak ten prostokątny otwór z którego wychodzi ta szara taśma do przycisków.

Mostka żadnego nie dajesz, bo przecież tam są już diody prostownicze Trafo musi mieć wyprowadzenie ze środka, czyli nie 9V a 2x4,5V lub inne, podobne. Przecież chyba masz oryginał z tego telefonu?

Przed chwilą sprawdziłem ten transformator i ma on bez obciążenia 2x11V. U mnie ktoś poobcinał kabelki i nie mogę dokładnie zobaczyć, gdzie to trafo było przyłączone. Po prostu brakuje już płytki bazowej od telefonu, bo dawno została wyjęta.
  • #11 3874318
    adek1991
    Poziom 17  
    ok spróbuje

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

urwałem w tym miejscu gdzie był taki drugi scalak i działa tylko diody prostownicze sie bardzo grzeją u was też tak jest chyba w szędzie bo tam jest takie ciemniejsze miejsce
  • #12 3882119
    adek1991
    Poziom 17  
    mam dwa pytania mianowicie.
    Proszę o wytłumaczenie jak można uruchomić dan zergarek na 12v z akumulatora.
    A drugie pytanie czy można jakoś zrobić aby działał ten zegarek w trybie 24h bo jest tam nużka od tego nie podłączona jak dam do masy to działa lecz tylko do godz. 19:59 ponieważ jeżeli jest już pierwsza liczba 2 to nie wyświetla tego jako dwa tylko jakoś dziwnie a wyświetlacz może wyświetlić pierwsza dwójkę. a na wyświetlaczu są 4 pozycje do niczego nie podłączone.
  • REKLAMA
  • #13 3882766
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    W PE 5/94 (Praktyczny Elektronik) jest opis budowy takiego zegara. Zbudowałem go w tamtych latach. Jest on na kwarcu, ale to nie jest teraz istotne. Zasilany jest z 12V (po stabilizatorze), czyli można przyjąć, że z akumulatora samochodowego też można to zasilić. Niestety tamten zegar jest nieco bardziej rozbudowany. Ma m.in. podtrzymanie z baterii 9V (gdy zabraknie napieciea w sieci), co akurat przy zasilaniu z akumulatora nie byłoby konieczne.
  • #14 3883445
    adek1991
    Poziom 17  
    tak tylko z transformatora wychodzą trzy kable
    i tam jest chyba napięcie symetryczne
  • #15 3883726
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Zgadza się, trafo jest symetryczne, tak jak w wielu zegarach z budzikiem. Ty zapytałeś czy nie mozna zrobić z jednego uzwojenia. Można ale to jest nieco bardziej skomplikowane. Chodzi o sterowanie wspólnych katod wyświetlacza.
    Jeżeli ma to być na zasilacz do sieci, to po co komplikować sobie życie. Zrób tak jak jest w oryginale i po sprawie.[/youtube]
  • REKLAMA
  • #16 3883806
    adek1991
    Poziom 17  
    tak ale ja chce to do samochodu
  • #17 3883903
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    No to masz problem. Nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem. Po pierwsze i najważniejsze, zegar ten pobiera informację (wzorzec) z sieci prądu przemiennego 50Hz. Bez tego ani rusz! Jednak gdybyś zrobił generator kwarcowy, który na wyjściu ma wspomniane 50Hz to nie byłoby problemu.
    Druga sprawą jest specyficzny wyświetlacz LED, przez co sterowanie jego jest trochę nietypowe, ale musiałbyś sam przez to wszystko przejść. W każdym wewnątrz samego wyświetlacza są już jakieś połączenia między segmentami (inaczej niż w typowych wyświetlacach 7-segmentowych).
  • #18 3884181
    adek1991
    Poziom 17  
    a mogłbyś mi wysłać schemat tego generatora kwarcowego??
  • #19 3884316
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Masz tu fragment zegara z generatorem na kwarcu (z wspomnianego PE). Jest wiele innych podobnych generatorów. Nie musisz robić akurat tego.
    Załączniki:
    • Jak wydobyć zegarek z telefonu stacjonarnego International? generatornamc1210.jpg (20.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 3884340
    adek1991
    Poziom 17  
    a coś prościejszego
  • #21 3884428
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    To i tak cie nie pomoże, bo tego wyświetlacza nie wysterujesz bez niezbędnych przeróbek.
    Generator może być nieco prościejszy ale na specjalizowanym układzie.
    Ten schemat co ci pokazałem wyżej jest sprawdzony.
    Poniżej link, który znalazłem tu na Elektrodzie.
    http://www.elmelectronics.com/DSheets/ELM446DS.pdf
  • #22 3884779
    adek1991
    Poziom 17  
    ok dzięki
  • #23 3885871
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Obejrzałem kilka schematów, a nawet zepsutych zegarów na takim (czy podobnym układzie) i niegdy nie spotkałem zasilania z pojedyńczym uzwojeniem transformatora. Wyjątkiem jest (jak pisałem wcześniej) schemat w PE 5/94, ale tam autor zastosował układ 4066, który to jakby wyliminował konieczność stosowania trafsformatora z odczepem, a co za tym idzie, można taki zegar z powodzeniem zasilić z akumulatora 12V i nawet nie robić części "podtrzymania" na bateryjce 9V.
    Reasumując, zegar w tej postaci w jakiej posiadasz nie nadaje się w zastosowania w samochodzie.:|
  • #24 3897915
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Uruchomiłem dziś tak na próbę ten zegarek i nawet działa. Radio też gra.
    Jeżeli chodzi o zegar 24 godzinny to tu nie ma takiej możliwości. Producent użył dodatkowej diody do sygnalizacji PM. Przypuszczam, że wyświetlacz jest w związku z tym taki "oszczędny".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wydobycia i samodzielnego uruchomienia zegarka elektronicznego z telefonu stacjonarnego marki International, opartego na układzie TMS3450. Zegar jest zintegrowany na wspólnej płytce z radiem FM/AM, co wymaga fizycznego odcięcia części radiowej i ewentualnego zastosowania zworek (mostków) w celu zachowania ciągłości obwodu. Zegar jest zasilany napięciem symetrycznym z transformatora sieciowego (z odczepem środkowym), który dostarcza napięcie przemienne 50/60 Hz, niezbędne do synchronizacji pracy układu. Zasilanie z baterii jest możliwe, ale wymaga modyfikacji, np. zastosowania generatora kwarcowego generującego sygnał 50 Hz, co jest jednak skomplikowane ze względu na specyficzne sterowanie wyświetlaczem LED i nietypową konstrukcję segmentów. Transformator z wyjściem 2x4,5 V (symetryczne) jest konieczny, a mostek prostowniczy nie jest wymagany, gdyż diody prostownicze są już wbudowane na płytce. Próby zasilania z pojedynczego uzwojenia transformatora są problematyczne i niezalecane. Zegar nie posiada natywnego trybu 24-godzinnego, a wyświetlacz jest zaprojektowany do pracy w trybie 12-godzinnym z sygnalizacją PM. Zasilanie z akumulatora 12 V jest możliwe przy zastosowaniu stabilizatora i generatora kwarcowego, jednak wymaga to zaawansowanych przeróbek. Schematy generatorów kwarcowych oraz noty aplikacyjne układu TMS3450 zostały udostępnione jako pomoc. Podsumowując, samodzielne wydzielenie i uruchomienie zegarka z telefonu wymaga wiedzy elektronicznej, odpowiedniego zasilania symetrycznego 50 Hz oraz modyfikacji płytki, a zastosowanie w samochodzie jest utrudnione ze względu na brak standardowego sygnału sieciowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA