logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnat phantom monoblock. Spalił się. Wadliwe elementy?

kaczmi 10 Maj 2007 17:58 1911 3
REKLAMA
  • #1 3870236
    kaczmi
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    witam
    miałem do naprawy tego wzmaka, oczywiście naprawiłem go wymieniając tranzystory koncowe (wymienilem wszystkie bo wczesniej ktos grzebal i kazdy byl inny) wstawilem oczywiscie tranzystory mocniejsze(6*2sa1186 oraz 6*2sc2837). Wzmacniacz odpalił odrazu, jednak grał tylko 30 minut i sie spalił. Poszly 2 z 6 tranzystorow pnp, reszta kaskady (tranzystory npn) dobra za wyjatkiem tranzystora sterujacego tą kaskadą (npn).
    Mam teraz problem nie wiem co bylo przyczyna tego??? wadliwe elementy czy tez moja wina?? co dalej robić?? żeby sie znowu nie spalił?? POMOCY :|
  • REKLAMA
  • #2 3872532
    kaczmi
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    no nie wierze że nik nie potrafi mi pomóc :cry:
    tranzystory wymienilem i gra, ale nie testowałem z mocą wiekszą niż 100W.. czekam dalej na odpowiedz chyba ze na forum nie ma nikogo kto sie na tym zna to przepraszam za tak trudny temat :D
  • REKLAMA
  • #3 4090025
    jot3pe
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Oryginalnie na końcówkę mocy wstawione są 2SA1694 i 2SC4467
    i są dostępne w sklepach internetowych.Zabawy z zamiennikami (często trafiają sie też podróbki) najczęściej kończą się ich uszkodzeniem.Do tego we wzmacniaczu nie przewidziano regulacji prądu spoczynkowego.
    Zwróciłbym też uwagę na tranzystory TIP41C / TIP42C .
    Sprawdź poprawność napięć zasilających wzmacniacze operacyjne.
  • #4 12267190
    robson132
    Poziom 20  
    Ocena: 130
    Miałem problem z tym wzmacniaczem u mnie spalone były wszystkie klucze i tl494, udało mi się znaleźć do niego schemat więc udostępniam na pewno wielu osobom sie przyda, tak jak mi, bo szukałem pomocy w wielu tematach bezskutecznie.
    http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=57591
    Załączniki:
    • Magnat-Phantom Mono car amp.pdf (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA