logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Marea 2.0 1998 – typowe usterki, co sprawdzić przed zakupem, diagnostyka OBD

actron 10 Maj 2007 23:23 1679 4
REKLAMA
  • #1 3871833
    actron
    Poziom 13  
    Ocena: 55
    Witam
    Mam zamiar kupić takie auto z 98r. Ma ktoś doświadczenia z tym autem?
    Co szczególnie sprawdzić? Są jakieś mankamenty tego auta? Jak i jaki skaner można do tego podłączyć?
    Pozdrawiam i przeprasza zę trochę nie na to forum.
  • REKLAMA
  • #2 3874092
    hezek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    kiedys sprawdzałem taki samochód koledze szczególnie blachy czy nie walony i silnik w jakiej kulturze pracuje bylo ok bez zadnego podłanczania pod komp bo jak co to poza podstawowymi inwestycjami nie dołozył złotówki szczerze to nigdy nie kupie fiata jak dla mnie wyrób samochodopodobny miałem opla 18 letniego który słurzył mi jako samochód terenowo osobowo ciezarowy nawet 1 zł do niego nie dołorzyłem kupiony od 1 własciciela w stanie idealnym i dewastowany do granic mozliwosci przez 3 lata gdyby nie rdza i obicia to słuzył by do tej pory nienamawiam ale polecam niemca zamiast włocha

pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3874427
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Witam!
    Marea to jak każdy Fiat. Sprawdź czy silnik jest nie myty - jeśli nie ma wycieków oleju spod pokrywki zaworów lub miski olejowej (zmora fiatowatych) to już dobry znak. Silnik 2.0 20v 182 KM(5 cylindrów - podejrzewam, że to ten właśnie masz) jest całkiem niezły. Newralgicznym punktem osprzętu jest obudowa alternatora, wrażliwa na wilgoć. Ponadto lubią psuć się elektryczne podnośniki szyb, mówi się też o problemach z elektroniką. Lubią się przepalać kontrolki, lub zapalać się bez powodu.
    Tyle ode mnie, a reszta należy do ciebie.
  • REKLAMA
  • #4 3875153
    actron
    Poziom 13  
    Ocena: 55
    Dzięki za te informacje.
    Osobiście też myślałem ze niemce to dobre auta. Potem przypadkiem kupiłem CX 2,5 benzyna którego wszyscy mi odradzali i to był super samochód. Teraz z konieczności jeżdżę astrą I 1.7D i co? poszła już uszczelka pod głowicą, pompa hamulcowa, alternator. Więc czemu nie zmienić na fiata? Chyba zaryzykuję. W końcu to nie rodzina, można zmienić.
    Pozdrawiam
  • #5 3875797
    hezek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    bo kupiłeś niemca z przeszczepem od koreańców. ja miałem silnik OHC niemiecki 1.6 D. 1.7 były niemieckie i Isuzu. Z tego co wiem to była lipa i drogie części. i lubiły się w nich leciec uszczelniacze zaworów i całkiem spory koszt naprawy był w porównaniu do niemieckiego silnika
REKLAMA