logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różne odczyty temperatury Core 2 Duo - który program jest najdokładniejszy?

falken 11 Maj 2007 18:53 5423 9
REKLAMA
  • #1 3874076
    falken
    Poziom 11  
    Mam problem z ustaleniem temperatury na procesorze. Głupie, ale jednak. Z każdego programu mam inne odczyty, stąd dylemat.
    Oto co pokazują programy i mierniki:
    asus pc probe 2: 33°C (nie mierzy osobno na rdzeniach)
    CoreTemp(wersja 0,94 beta): c0 28°C, c1 25°C
    CoreTemp(wersja 0,95): c0 44°C, c1 42°C - tu już widać sporą różnicę
    Speed Fan: c0 29°C c1 25°C
    Everest 15 °C - raczej nie biore pod uwagę

A poza tymEverest ma jakies upośledzenie - przy zejściu do opcji monitorowania temperatur i napięć automatycznie napięcie na procesorze z 1,45 skacze na 2,19!! Jak ktoś ma pojęcie o co chodzi to poproszę - tetowane wielokrotnie, to na 100% Everest podwyższa jakoś to napięcie.
    Rozbieżność dosyć duża, więc chciałbym się dowiedzieć jaka jest rzeczywista temperatura najbliżej rdzenia. Bo buda jest dość dobrze chłodzona.

Konfiguracja core 2 duo 1,86 ghz (podciągnięty do 2,63 ghz)
    płyta asus p5n-e sli
    2x 512 Gb goodram
    galaxy gf 7300 gt 256
    obudowa aerocool (wiatraki: 12 cm front, 12 cm tył, 8 cm bok na procesor)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3875507
    ang4r
    Poziom 11  
    DriverMSG ... to nie jest dobra metoda :) ... przy złym odprowadzaniu ciepła zmierzysz tylko temperaturę radiatora ... dla przykładu mam problem z mocowaniami mojego radiatora, które nie dociskają dobrze do procesora ... procek ma temperaturę 50, a radiator pozostaje zimny ... dopiero przy 65-70 stopniach wyczuwam ciepło dotykając palcem do radiatora (a normalnie powinienem się oparzyć) ... temperatury mierzone Aidą/Everestem/Speed Fanem ...

falken ... a czy pomiar tymi wszystkimi programami robiłeś w tym samym momencie ? Wg. mnie wejdź do BIOSu ... on chyba dobrze wskazuje ...

co do tych napięć w Everescie to nie ma się co martwić ... u mnie linia +12V skacze jak cholera z tego co wskazuje program ... czasem nawet spada na 3V co jest zupełnie niemożliwe gdyż przy tym napięciu wentylatory przestałby pracować, a pracują cały czas równomiernie ...
  • REKLAMA
  • #5 3875759
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Dokonując pomiaru temp. lub napięcia należy dokonać go zgodnie ze sztuką pomiaru. Pomiary temp. tak jak pomiary napięcia wykonywane są przez mianowane przetworniki na płycie gł. Wszystkie są obarczone mniejszym lub większym błędem i to nie tylko programowym. W związku z tym powinno się dokonać pomiaru miernikiem dedykowanym.
  • #6 3878597
    boopp
    Poziom 11  
    zgadzam sie z driverem poniewaz przystawiajac zwykly elektroniczny termometr mozna na oko sprawdzic czy proc nie ma za duzej temp
  • REKLAMA
  • #7 3878920
    michalkam17
    Poziom 11  
    Sprawdź w biosie PC Health Status \ CPU Temp
  • #8 3879721
    falken
    Poziom 11  
    Tak jak się można było spodziewać temperatury podane w biosie sa takie same jakie podaje asusowy program pc probe, tyle że nie wiem gdzie on mierzy tą temperaturę. Temperaturę na radiotorze znam, bo mam najniżej jak się da przyczepiony "czujnik" od panela starującego wiatrakami. Na radiatorze w tej chwili mam 26,3 st C. Ale temperatura na procesorze jest pewnie wyższa i wlasnie ta różnica mnie interesuje.
    Bo w to żeby była niższa (21 i 22 st C) jak podaje core temp 0.94 nie chce mi się wierzyć, ale z drugiej strony 40 stopni jakie podaje najnowsza wersja programu to też za dużo. Pasta arctic silver, minęło 2 miesiace od nałożenia, więc powinno odprowadzać lepiej.
    Przyłożenie termometru do rdzenia przy athlonach jeszcze bylo wykonalne, ale przy pentiumach jakoś tego nie widzę, więc odpada, chyba że ktoś ma pomysł jak się tam dopchać pod radiator.
    Bardziej mnie ciekawi, czy ktoś miał różne odczyty przy 2 wersjach Core temp.
    Aha ktos pytał, oczywiście podane temperatury były zarejestrowane w tym samym czasie.
    A z tym napięciem to wygląda dokladnie w ten sposób - odpalam everesta, wchodze na opcje "czujnik" gdzie wyświetla wsyzstkie napięcia, temperatury, obrotu itp. i w tym momencie inne programy podnoszą alarm, że napięcie na procku wzrosło. a temperatura na radiatorze... spada. Wszystko wraca do normy dopiero po restarcie systemu.
  • #9 3911483
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    Witam
    Ja mam Core 2 Duo E6300 1.8(_at_)2.8GHz płyta Asus P5B deluxe i temperatury zarówno w everescie 4.00.976 jak i w intel thermal analisis tool 2.05.2006.0427 wynosza w idle właśnie 41-42 *C.
    Tak mam cały czas i wszystko jest OK.
  • #10 3931426
    robertsa
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie chcę zakładać nowego tematu ale mam również problem z core 6300 na płycie Asusa p5b temperatury wskazywane przez bios i inne programy dla procesora około 50- 53 stopni troszke niższe dla rdzeni .wczesniej miałem płyte asrocka 945dvi i temp były rzędu 31stopni.płyta nowa docisk radiatora ok sam radiator zimny , czy to się może kwalifikować na gwarancyjną naprawę bo chyba czujniki asus zastosował badziewne

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozbieżnych odczytów temperatury procesora Core 2 Duo uzyskiwanych z różnych programów monitorujących, takich jak Asus PC Probe 2, CoreTemp (wersje 0.94 i 0.95), SpeedFan oraz Everest. Użytkownik zauważył znaczne różnice między wskazaniami, zwłaszcza między wersjami CoreTemp, oraz podejrzewa, że Everest może nieprawidłowo wpływać na napięcie procesora podczas monitoringu. Wskazano, że pomiary temperatury dokonywane przez programy bazują na czujnikach na płycie głównej, które mogą mieć błędy pomiarowe. Zalecano sprawdzenie temperatury bezpośrednio w BIOS-ie (sekcja PC Health Status), gdzie odczyty są zbliżone do tych z Asus PC Probe 2. Sugerowano także użycie zewnętrznego termometru elektronicznego przystawionego do radiatora jako prostą metodę weryfikacji temperatury, choć zaznaczono, że temperatura radiatora może znacznie różnić się od temperatury rdzeni procesora, zwłaszcza przy problemach z dociskiem radiatora. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące stabilności napięć wskazywanych przez programy monitorujące, które mogą być niedokładne. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi konfiguracjami Core 2 Duo i płyt Asus, wskazując na typowe temperatury w zakresie 30-50°C w zależności od modelu i chłodzenia. Podkreślono, że dokładny pomiar temperatury rdzeni wymaga uwzględnienia specyfiki czujników i warunków chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA