logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z sterownikiem centralnego zamka Magicar 820

jonbrawo 11 Maj 2007 21:08 3002 5
REKLAMA
  • #1 3874610
    jonbrawo
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam, może ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie jak mi pomóc
    Problem polega na tym że sterownik zamka centralnego Magicar 820 jakby tracił program a objawy są następujące:
    otwieranie i zamykanie drzwi powinno odbywać się na osobnych przyciskach (pilot mam z czterema przyciskami) i czasami sterownik tak działa. Niestety co pewien czas traci swój program i zamykanie oraz otwieranie drzwi jest możliwe tylko i wyłącznie na przycisku przeznaczonym do zamykania. Gdy chcę otworzyć drzwi prawidłowym przyciskiem słychać tylko jak przekaźnik tyka, światła awaryjne migają 2 razy ale nic poza tym się nie dzieje. Otwieranie jest możliwe tylko na przycisku przeznaczonym do zamykania. Stan ten trwa dość długo a co pewien czas sterownik znów zmienia swój program na prawidłowy i przez pewien (niestety niedługi) czas działa poprawnie, czyli zamyka na jednym przycisku i otwiera na drugim.
    Programowałem sterownik kilkakrotnie zgodnie z instrukcją, ale niestety, bez zmian.
    Dziękuję za każdą pomoc
    pozdrawuam :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3874849
    jonbrawo
    Poziom 10  
    wiele opinii, i tych dobrych i złych. Ciężko ocenić czy to dobry zakup, czy zły, ale to chyba nie ważne, bo sterownik mam zainstalowany i działa już sobie od dwóch miesięcy. Sprawuje się dobrze poza tą wadą co opisałem.
    Nie wiem czy to coś zmienia bo tam opisali model FAI a ja mam z SafeCar oraz dyskusja odnosi się do alarmu Magicar 440 a nie sterownika do cz 820, więc może on nie ma aż tylu problemów.
    Tak więc nie ma sensu płakać nad rozlanym mlekiem, tylko proszę o osoby będące w temacie o pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 3874881
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    To ci podpowiem. Zły. bardzo zły. tor radiowy jest wszędzie ten sam. więc nie ważne, który to produkt tej "renomowanej" firmy.
    a jak ci ten sterownik może "sprawować się dobrze" skoro pracuje wadliwie? albo albo..
    Rada? Proszę bardzo: wywalić to badziewie i założyć coś normalnego bo te problemy będą się nasilać.
    A tak poza tym, skoro ma dopiero 2 miesiące, to powinien podlegać gwarancji. No ale allegro raczej takiej nie daje...
  • REKLAMA
  • #5 4344464
    jonbrawo
    Poziom 10  
    Po dość długim czasie zdecydowałem się jeszcze coś dopisać.
    Znalazłem problem który powodował taką złą pracę sterownika. Od czasu awarii minęły już dobre 3 albo 4 miesiące i sterownik pracuje poprawnie, więc nie wieszałbym na nim psów tak jak uczynili to koledzy. Oczywiście mogą mieć swoje racje i różne doświadczenia z centralką tego producenta, ale u mnie już działa i nie mam problemów. Mam nadzieję że jak przyjdzie zima to nagle elektronika nie zacznie płatać figle.
    A teraz co było przyczyną awarii. Otóż problem tkwił w samym zamku. Czasami element zwany "mimośród" (można sobie zobaczyć jak to wygląda np. na allegro) w czasami może się w zamku połamać. Jest to nic innego jak powiedzmy łopatka do otwierania i zamykania, więc ona mi się troszkę uszkodziła i nie do końca wracała do pozycji zamknięte/otwarte. Tak więc znajdując sie "na granicy" zamykania i otwierania drzwi, sterownik dostawał najwidoczniej błędne sygnały i nie wiedział czy ma otwierać czy zamykać drzwi i naprawdę dziwacznie pracował. Po wymianie elementu wszystko działa jak powinno i podobna sytuacja co wcześniej opisałem nie powtórzyła się ani razu.
    Dziwna usterka, dziwne zachowanie sterownika, może ktoś kiedyś będzie miał podobne problemy więc może moja odpowiedź pomoże mu na usunięcie naprawdę nietypowej awarii.
    Pozdrawiam i dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi :)
  • #6 6227399
    calbert
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    miałem podobny problem, jeśli chodzi o sposób działania przycisków pilota tej centralki, okazało się ze pilota można zaprogramować na dwa sposoby, tym przyciskiem programującym. Jeden naciskając go kolejno 6 razy z rzędu w takim wypadku działały 2 przyciski jeden otwiera drugi zamyka. Można było tez przycisk programowania nacisnąć trzy raz, tak zaprogramowany pilot działał jednym przyciskiem na przemian otwierając/zamykając
REKLAMA