logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AGP i grafika: brak sterowników po wymianie RAM na 3x1GB DDR PC3200 400MHz

esiox 11 Maj 2007 21:10 1604 8
REKLAMA
  • #1 3874617
    esiox
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    temat wczesniej opisywany w innej kategorii,przypomne
    wymienilem pamiec 256ram na 3x1gb ddr pc3200 400mhz dokladnie te same co byly zalecane przez producenta plyty glownej,wiec po wymienie tej pamieci system wywalil mi stery od grafiki,jednak to ma problem z agp screen na zdjeciu nizej,początkowo myslalem ze to problem tylko ze sterami od graficznej ale jednak widze ze to cos z AGP jest nie tak,wczoraj wykryl w pewnym momencie stery i dzialalo wszystko ok az do dzis,przyszedlem z pracy wlanczam komputer a tu nadal brak sterow i zas to samo,wiec zrobilem formata mając nadzieje ze wszystko bedzie ok,jednak o dziwo dalej ten sam problem,juz nie mam pojecia co jest grane,znajomy mowil ze ponoc trza jakąs zworke na plycie przestawic ale sam juz nie wiem czy to oby napewno pomoze,prosze o porade
    AGP i grafika: brak sterowników po wymianie RAM na 3x1GB DDR PC3200 400MHz
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    TONI_2003
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Czy kolegę to nie razi?
    Proszę poprawić post!
    Zdania zaczynamy z dużej litery, a i przecinki czy kropki również by się przydały !
    Łamiesz podstawową zasadę w języku polskim .
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 3874690
    Rijssen
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Spróbuj wyjąć jedną kość pamięci i zobacz czy nadal będzie to samo. Wrzuć jeszcze screen z zakładki zasoby
  • REKLAMA
  • #3 3874764
    esiox
    Poziom 21  
    wyjołem jedną "kosc" i teraz jest wszystko ok uruchomilem komputer ponownie kilka razy dla pewnosci i odrazu wyszedł z problemu,jednak musi byc jakas opcja aby działał na tych wszystkich 3kosciach pamieci,moze cos w biosie trza ustawic ?
  • #4 3874778
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    1. Jaką masz płytę główną?
    2. Jaki masz system?
    3. Jakie masz zainstalowane poprawki do systemu?
  • REKLAMA
  • #5 3874789
    esiox
    Poziom 21  
    -płyta Asrock p4vt8+
    -system win xp home,oryginal po wszystkich aktualizacjach itp
    -wszystkie poprawki do systemu itp

grafika ati radeon 9800se 128ram
    pamiec firmy goodram

dodam jeszcze tylko ze pamiec wykrywana przez komputer jaki i sam system windows jako 3gb bez problemu,problem jest z ta jedna koscia ktora jest prawdopodobnie zasobem ktorego nie mozna uzyc przez agp/grafike chociaz sam nie wiem co to moze miec wspolnego z pamiecią,powinna byc jakas opcja w biosie lub zworka na plycie ktora rozwiąze problem zasobów ltp
  • REKLAMA
  • #7 3874946
    esiox
    Poziom 21  
    hmm,nie wiele z tego zrozumialem,jesli juz sie wykazujesz znajomoscią j,angielskiego opisz wlasymi slowami cos ty z tego zrozumial
  • #8 3874998
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Any application within Windows can only address 2GB anyway on a 32bit operating system, but this can be extended to 3GB by using the /pae & /3GB switches in the boot.ini file, but this is not a reliable way at all and cause system slowdowns or instability if used as it was designed for use with Server 2003 rather than XP.
    Tu jest ten najważniejszy fragment - można zrozumieć bez szczególnej znajomości angielskiego !
    A przy okazji - z językiem polskim też masz problemy, sądząc z zawartosci Twoich wypowiedzi ??? Przykro patrzeć na takie "wypociny" gościa z Gliwic - studiowałem tam kiedyś i mam dobre wspomnienia (co do poziomu mieszkańców również ! ).
    :|
  • #9 3875077
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego esiox, moderator już w pierwszym poście kolegi zwrócił uwagę na konieczność poprawienia błędów oraz formułowania zdań w języku polskim i stosowanie zasad interpunkcji. Kolega konsekwentnie lekceważy polecenie moderatora i nadal formułuje swoje posty w sposób daleki od poprawnego. Karzę kolegę OSTRZEŻENIEM informując jednocześnie, że nie zwalnia to kolegi od obowiązku poprawienia wszystkich dotychczasowych postów w tym wątku.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie pamięci RAM z 256 MB na 3x1 GB DDR PC3200 400 MHz zgodnych z zaleceniami producenta płyty głównej Asrock P4VT8+ pojawił się problem z działaniem sterowników karty graficznej ATI Radeon 9800 SE 128 MB. System Windows XP Home z pełnymi aktualizacjami wykrywa pamięć jako 3 GB, jednak przy zainstalowaniu wszystkich trzech modułów RAM sterowniki AGP przestają działać, co objawia się brakiem sterowników i problemami z zasobami sprzętowymi. Po wyjęciu jednej kości pamięci problem znika, co sugeruje konflikt zasobów AGP przy pełnym zestawie pamięci. Możliwe rozwiązania to zmiana ustawień w BIOS-ie lub przestawienie zworki na płycie głównej w celu poprawy alokacji zasobów AGP. Dyskusja wskazuje na konieczność dostosowania konfiguracji sprzętowej lub BIOS-u, aby umożliwić prawidłową współpracę karty graficznej z pełną ilością pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA