logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat układu do sterowania zamkiem elektromagnetycznym 10-12V impuls 0V

bartek_zet 19 Cze 2007 18:08 2933 8
REKLAMA
  • #1 4000214
    bartek_zet
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Już raz taki temat otworzyłem ale teraz mam konkretniejsze pytania i sprawa jest bardzo pilna więc przepraszam z góry.

Potrzebny mi schemat układu (najlepiej z wartościami elementów), na który będę mógł podać krótki impuls o wartości 0V (krótki impuls ze stanu wysokiego na niski), który załączy zamek elektromagnetyczny sterowany napięciem 10-12V na kilka sekund.
    Zamek elektromagnetyczny może być normalnie zamknięty bądź otwarty - obojętnie.

Tutaj jest link do mojego poprzedniego posta w którym początki rozwiązania już sie znalazły.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic754441.html

Schemat potrzebny mi do opisu w pracy mgr więc sprawa jak już mówiłem nie cierpiąca zwłoki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4000446
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Proponuję zastosowanie timera 555 w układzie generatora monostabilnego. Wyzwalanie niskim poziomem, prosta regulacja czasu, dopuszczalne obciążenie 200mA, jeśli za mało to dołóż tranzystor.
    Układ szeeeroko opisywany, myślę, że znajdziesz bez problemu.
    Np. : http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg/projekty/timer_ne555.htm

Pamiętaj o diodzie równolegle z cewką zamka.
  • REKLAMA
  • #3 4001879
    bartek_zet
    Poziom 17  
    piórko napisał:
    dopuszczalne obciążenie 200mA, jeśli za mało to dołóż tranzystor.

A będzie za mało??:)
  • REKLAMA
  • #4 4004256
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Jeśli cewka ma mniej niż 60 Ω to będzie za mało.

A nawet jeśli nie będzie to tranzystorek jest tu bardzo wskazany - 555 będzie miał "lżej" :D

Może być BD137. Wiesz jak podłączyć? Baza przez 1kΩ do wyjścia 555, emiter do masy, zamek między +12V i kolektor.
  • Pomocny post
    #5 4004284
    august_a
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Lepiej sterować przekaźnikiem. Z wyjścia 555 daj tranzystor który wysteruje przekaźnik.
  • #6 4004577
    bartek_zet
    Poziom 17  
    august_a napisał:
    Lepiej sterować przekaźnikiem. Z wyjścia 555 daj tranzystor który wysteruje przekaźnik.

Zrobiłem wcześniej coś takiego. Może być?
    Taki układ znalazłem w książce "Timer 555 w przykładach".
    Załączniki:
    • Schemat układu do sterowania zamkiem elektromagnetycznym 10-12V impuls 0V generator monostabilny.jpg (56.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4005480
    august_a
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Tak takie rozwiązanie jest dobre.
  • #8 4005572
    bartek_zet
    Poziom 17  
    august_a napisał:
    Tak takie rozwiązanie jest dobre.

A czy tutaj nie jest potrzebny tranzystor? Bo było jeszcze takie z tranzystorem jeżeli prąd cewki przekaźnika jest większy od 225mA.

Pytanie takie trochę z boku. Ten prąd cewki przekaźnika jest zależny od tego czym steruje przekaźnik?
  • #9 4005694
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:
    A czy tutaj nie jest potrzebny tranzystor? Bo było jeszcze takie z tranzystorem jeżeli prąd cewki przekaźnika jest większy od 225mA.

Pytanie takie trochę z boku. Ten prąd cewki przekaźnika jest zależny od tego czym steruje przekaźnik?

Wszystko zależy od tego jakiego przekaźnika użyjesz.
    Prąd płynący przez cewkę zależy od samej cewki (jej rezystancji) oraz napięcia zasilającego (tam też działa prawo ohma).

Najlepiej podłączyć cewkę do zasilania (napięcie powinno być zbliżone do tego które będzie na wyjściu 555) z szeregowo wpiętym miernikiem ustawionym na amperiomierz.

Mógłbyś pomyśleć ewentualnie o jakiejś diodzie sygnalizacyjnej.

Podsumowanie tematu

✨ Do sterowania zamkiem elektromagnetycznym 10-12V za pomocą krótkiego impulsu 0V proponuje się zastosowanie układu z timerem 555 w konfiguracji monostabilnej. Wyzwalanie odbywa się niskim poziomem sygnału, co umożliwia prostą regulację czasu załączenia zamka na kilka sekund. Timer 555 może bezpośrednio zasilać zamek, jeśli prąd cewki nie przekracza około 200mA; w przeciwnym wypadku zaleca się użycie tranzystora (np. BD137) do sterowania obciążeniem, co odciąża układ scalony. Alternatywnie można sterować przekaźnikiem za pomocą tranzystora, który jest wysterowany wyjściem 555, co pozwala na obsługę większych prądów. Prąd cewki zamka lub przekaźnika zależy od ich rezystancji i napięcia zasilania, dlatego warto go zmierzyć amperomierzem. Niezbędne jest zastosowanie diody zabezpieczającej równolegle do cewki zamka lub przekaźnika, aby chronić układ przed przepięciami indukcyjnymi. Przykładowe schematy i wartości elementów można znaleźć w literaturze dotyczącej timerów 555 oraz na stronach internetowych z projektami elektronicznymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA