logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor poprostu pada, gaśnie jak odłączony od prądu.

bombel01 12 Maj 2007 19:25 1017 7
  • #1 3877664
    bombel01
    Poziom 2  
    Mój problem jest nastepujący:

Po włączeniu komputera monitor pada. Nie pali sie pomarańczowa lampeczka tylko poprostu gaśnie jakby był odłączony od prądu. Dopóki komputer jest wyłączony, monitor jest "pomarańczowy" z czego wnioskuje że problem siedzi w kompie a nie w monitorku. Podłączałem kompa do telewizora i nawet startował, lecz po 10-15 minutach sam się wyłączył i już nie chciał wstać. Odpalił się dopiero gdy odłączyłem go od telewizora. Problem pojawił się 10 minut po zainstalowaniu sterowników omega forceware 61.77, a grafika to geforce fx 5500. Za wszelki objaw pomocy serdecznie dziękuję :)
  • #2 3877706
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    W trybie awaryjnym ( F8 ) system się uruchamia,monitor "świeci"?
  • #3 3877712
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Spróbuj "odpalić" do w trybie awaryjnym (F8 podczas rozruchu win)
  • #4 3877716
    bombel01
    Poziom 2  
    Nie dam rady nic zrobić ponieważ monitor pada 2 sekundy po wciśnięciu guziczka uruchamiającego kompa. Siedze teraz na kompie u dziewczyny , a do domu mam kawałek więc fajnie jakbyście dali więcej ciekawych pomysłów które mógłbym przetestować ( z wymianą karty graficznej włącznie :) ).
  • #5 3877727
    tronic1
    Spec od komputerów
    Sprawdź monitoe na innym komputerze lub u siebie na innej karcie graficznej.To wygląda na uszkodzenie monitora.
  • #6 3877737
    bombel01
    Poziom 2  
    Też tak myślałem ale ciężko mi wytłumaczyć fakt że komp padł przy podłączeniu go do monitora ( mimo że chodził dobre 10-15 minut). Wydaje mi się że przy używaniu telewizora jako monitora nie powinien on się tak brutalnie wyłączać i odmawiać dalszej współpracy :} , oczywiście specem nie jestem :D.
  • #7 3877797
    tronic1
    Spec od komputerów
    To że komputer się wyłącza po 10min to inna sprawa.Może temperatury,może zasilanie ? Sprawdź to.
  • #8 3877808
    bombel01
    Poziom 2  
    W jaki sposób w domowym zaciszu moge to sprawdzić ? Wydaje mi się że wymaga to oddania kompa do serwisu czego bym bardzo nie chciał. A komputer wyłączył się przy podłączeniu go do monitora. Ale uruchomił się , windows zaskoczył prawidłowo , net rónież i wszystko cacy... dopóki komp nie pada.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora, który gaśnie natychmiast po włączeniu komputera, nie zapalając pomarańczowej lampki sygnalizującej tryb czuwania. Monitor działa normalnie, gdy komputer jest wyłączony, co sugeruje, że usterka może leżeć po stronie komputera. Po podłączeniu komputera do telewizora jako monitora, system uruchamia się, ale po 10-15 minutach komputer sam się wyłącza i nie chce się ponownie włączyć, aż do odłączenia telewizora. Problem pojawił się po instalacji sterowników Omega ForceWare 61.77 dla karty graficznej GeForce FX 5500. Próby uruchomienia systemu w trybie awaryjnym (F8) są niemożliwe, ponieważ monitor gaśnie już 2 sekundy po włączeniu komputera. Sugerowane są testy monitora na innym komputerze lub z inną kartą graficzną, a także sprawdzenie parametrów zasilania i temperatury komputera, które mogą powodować wyłączanie się systemu. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek, w tym ewentualnej wymiany karty graficznej.
REKLAMA