logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV ITT Ideal Color 3106 Oscar - brak reakcji, słychać tylko pykniecie w głośniku

ramhac 12 Maj 2007 22:44 2486 20
REKLAMA
  • #1 3878610
    ramhac
    Poziom 16  
    Ocena: 119
    Posiadam TV niestety tabliczka zostala zerwana i nie wiem jaki to model. W srodku na kineskopie jest naklejka i pisze ITT. Jest to maly telewizor kolorowy pewnego dnia sie nie wlaczyl. Wogole nie reaguje na wlanczanie slychac tylko pykniecie w glosniku i nic wiecej na kineskopie nic sie nie dzieje. Od czego mam zaczac sprawdzanie bo w tych sprawach poczatkujacy jestem prosze o jakie wskazowki.

Moderowany przez _PREDATOR_:

Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.

• REKLAMA
  • #2 3878689
    kttd49
    Poziom 22  
    Ocena: 68
    Witam . Proszę sprawdzić nap. z przetwornicy, a głównie +B. Czasami nap.są opisane na płycie. Jeżeli jest to "mały TV" to nap, nie powinno przekraczać 108-112V. W zawyżonych nap. należy wymienic elektrolity w przetwornicy po stronie pierwotnej.
  • #3 3878781
    ramhac
    Poziom 16  
    A mozliwe zeby bylo az 300V???

W jednym zdaniu :evil:
    [_P_]
  • #4 3878984
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Możliwe, kondensatory po pierwotnej stronie przetwornicy do wymiany.
    W +B zamiast Hota podłącz żarówkę 40-60W. Pisz jakie efekty.
  • #5 3879005
    robokop
    Ocena: 6373
    ramhac napisał:
    A mozliwe zeby bylo az 300V???
    Możliwe, tyle będzie na prostowniku napięcia sieciowego. Przyczyn usterek może być wiele, jeśli nie masz żadnego doświadczenia z elektroniką to taniej i mniej boleśnie będzie zanieść ten TV do serwisu. Podstawowe pytanie, czy po włączeniu do sieci słychac terkot przetwornicy?, dioda standby zmienia kolor ( ewentualnie zaswieca się/błyska)? Koledzy wrzucili Cię od razu na głęboką wodę każąc ci mierzyć napięcie B+ , czy podstawiać żarówkę zamiast tr. linii.
  • #6 3879291
    ramhac
    Poziom 16  
    Po włączeniu do sieci nie słychać terkotu przetwornicy na kineskopie sie nic nie pokazuje nawet nie drgnie a w głośniku słychać tylko 2-3 sekundy cichy szum.

Interpunkcja!
    [_P_]
  • #7 3879325
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Cytat:
    Posiadam TV niestety tabliczka zostala zerwana i nie wiem jaki to model.

Należy podać obsadę elementów (układów) w poszczególnych blokach odbiornika zwłaszcza w przetwornicy. Przetwornice niektórych marek i modeli (np. Sanyo, Philips) nie mają kondensatorów elektrolitycznych po pierwotnej stronie przetwornicy.
    Cytat:
    W srodku na kineskopie jest naklejka i pisze ITT. Jest to maly telewizor kolorowy

To świadczy tylko o tym że producentem kineskopu jest ITT ale nie wyklucza jednocześnie że jest to TV wyprodukowany przez tę firmę. Podaj oznaczenie tego kineskopu, dowiemy się przynajmniej jaką przekątną ma kineskop.
    Cytat:
    Od czego mam zaczac sprawdzanie bo w tych sprawach poczatkujacy

Jeżeli nie potrafisz określić marki i modelu TV to rozpocznij od podania na jakich elementach zbudowana jest przetwornica: czy na tranzystorach, czy też na układzie scalonym oraz podaj typ tranzystora głównego (tego przykręconego do radiatora) przetwornicy. Podawaj oznaczenia elementów na płycie odbiornika oraz ich typ lub wartość (ich opis na obudowie) oraz najlepiej jeszcze lokalizację (np." na kondensatorze za mostkiem Graetza"). Jeżeli mierzysz napięcie to podawaj na jakim elemencie dokonujesz pomiaru lub określ punkt w którym dokonujesz pomiaru. Określenie "+B" umownie oznacza tzw napięcie systemowe (główne) czyli napięcie jakie podawane jest na tranzystor stopnia końcowego odchylania poziomego (HOT - Horizontal Output Transistor).
    Jeżeli to napięcie rzeczywiście wynosi jak podałeś 300V to może ono uszkodzić kondensatory filtrujące w tej gałęzi (47-100µF /160-250V) i wiele innych elementów. Podejrzewam jednak że mierzyłeś raczej napięcie na kondensatorze filtrującym napięcie zasilające całą przetwornicę zaraz za mostkiem prostowniczym ( mostkiem Graetza). Pisz jak najwięcej istotnych szczegółów. Życzę powodzenia a Kolegom cierpliwości jeżeli zdecydują Ci się pomagać w naprawie która, biorąc pod uwagę że jesteś początkujący i nie znasz marki i modelu tego TV, może nie być łatwa. Zwróć również uwagę na poprawność pisowni. Poprawność stylistyczna i ortograficzna pozwala uniknąć wielu niepotrzebnych nieporozumień. Raz jeszcze życzę powodzenia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3879398
    ramhac
    Poziom 16  
    Znalazłem schemat tego TV. Jest on firmy ITT, schemat zamieszaczam w załączniku.

Moderowany przez Jaś Kula:

Zgodnie z wymogami punktu 10.10 Regulaminu Forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php załącznik zmuszony byłem skasować. Schemat można pobrać stąd https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21017-30.html#3714829 ( ITT IDEAL COLOR 3106 OSKAR ) lub też zwrócić się do Autora tematu o przesłanie na skrzynkę pocztową.

• #9 3879441
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    :arrow: ramhac
    To jest schemat do TV ITT Ideal Color 3106 Oscar. Możesz wytłumaczyć skąd wiesz że masz taki sam model na stole skoro napisałeś
    Cytat:
    ... tabliczka zostala zerwana i nie wiem jaki to model.
  • REKLAMA
  • #10 3879461
    ramhac
    Poziom 16  
    Ponieważ na kineskopie była naklejka ITT, a na płytce naklejka "lady color oscar" i szukałem w dziale schematy pod firma ITT i był właśnie schemat do oscara. Elementy z płytki zgadzają się z elementami na schemacie.

Moderowany przez Jaś Kula:

Poprawiłem tytuł. Teraz to już powinno iść "z górki" :wink:

• #11 3882776
    ramhac
    Poziom 16  
    Mam takie pytanko, mam zamontować te nowe kondesatory po stronie pierwotnej przetwornicy od razu, czy najpierw sprawdzic jeszcze cos?
  • #12 3882818
    robokop
    Ocena: 6373
    Kondensatory możesz wymienić profilaktycznie od razu, jeśli to nie pomoże , to na pewno nie zaszkodzi.
  • REKLAMA
  • #13 3882834
    ramhac
    Poziom 16  
    Ok dzięki, jak wymienie napisze czy się coś zmieniło ;)
    ---
    Koledzy a co to za kondesator jest taki duży co ma 4 nóżki? Ale Tylko dwie są połączone z obwodem na płytce. Moge go zastąpić zwykłym? Jego parametry to 150µ 385V.

Scalono...
    Przycisk "zmień"!
    [_P_]
  • #14 3884539
    _PREDATOR_

Ocena: 2315
    Elektrolityczny 150uF/350V, podejdzie każdy taki sam, ale też elektrolityczny/ parametry.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #15 3884888
    ramhac
    Poziom 16  
    Wymieniłem kondesatory niestety nie działa :( Tylko jakby głośnik dłużej szumiał i słychać na chwile jak przetwornica działa. Wdzięczny będe za jakieś porady co dalej mam robić?
    ---
    To tak wygląda jakby coś się nagrzewało albo gdzieś zwarcie się robiło i dlatego się wyłącza, tylko co może powodować wyłączanie?

Scalono...
    [_P_]
  • #16 3887142
    ramhac
    Poziom 16  
    To tak wygląda jakby coś się nagrzewało albo gdzieś zwarcie się robiło i dlatego się wyłącza, tylko co może powodować wyłączanie????

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic754929.html#3884888
    ---
    Mam takie pytanie mianowicie jakie powinno być napięcie za rezystorem R702 o oporze 47KΩ jeśli przed nim jest napiecie 100V?
    Scalono...
    [_P_]
  • #17 3895814
    ramhac
    Poziom 16  
    Koledzy okazalo sie ze byl trafiony tranzystor T712 BC558. Po wymianie slychac szum w glosiku i szczelanie w przetwornicy lecz na kineskopie dalej brak czegokolwiek. A widzialem gdzies na forum temat cze kondesator 2,2nF gdy jest pekniety wtedy kineskop nie startuje a bna tym kondesatorze jest wlasnie taka pajenczynka jakby peknieta to moze byc od tego?
  • #18 3895949
    cinek@
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Tak-taki popękany kondensator bezwzględnie należy wymienić.Bardzo często gdy kondensator jest uszkodzony słychać charakterystyczne strzały(coś jak spawarka)
  • #19 3897984
    ramhac
    Poziom 16  
    Z tym kondesatorem jest problem nigdzie nie można takiego znaleźć :/ w TV był wlutowany 3,9nF a na schemacie jest 2,2nF tylko na jakie napięcie ma być bo na kondesatorze pisze tak: "RKP 400V~Up 4kV~"??

Dodano po 52 [minuty]:

Gdy dotknołem sądą miernika nóżki tego tranzystora co wczoraj wymienilem to pojawila sie pozioma kreska na kineskopie i brzeczy przetwornica.

Dodano po 17 [minuty]:

Gdy podłączyłem żarówke 60W to na niej jest napiecie 80V i leko żarzy się i przetwornica głośno idzie. Co może być nie tak?
  • #20 3898235
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jeżeli dałeś żarówkę zamiast tranzystora końcowego odchylania poziomego i napięcie na niej spada do 80V, to prawdopodobnie masz uszkodzone trafo WN (zwarcie międzyzwojowe).
  • #21 3898286
    ramhac
    Poziom 16  
    To jakie mam kupić trafo WN jest do tego jakiś symbol czy coś bo na tym pisze tylko ITT.

Dodano po 14 [minuty]:

A nie da się sprawdzić jakos tego trafa WN? Jak wylutowalem go z płytki i podłaczylem to na płytce coś piszczy i w głośniku też.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telewizora ITT Ideal Color 3106 Oscar zgłasza problem z brakiem reakcji urządzenia na włączenie – słychać jedynie krótkie „pyknięcie” w głośniku, a kineskop pozostaje ciemny. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięcia +B z przetwornicy, które w małych telewizorach powinno wynosić około 108-112 V, oraz na wymianę elektrolitów po stronie pierwotnej przetwornicy, gdy napięcie jest zawyżone. Zalecano także podłączenie żarówki 40-60 W zamiast tranzystora końcowego odchylania poziomego w celu diagnostyki. Po wymianie kondensatorów i tranzystora T712 BC558 pojawił się dłuższy szum w głośniku i szczękanie w przetwornicy, lecz kineskop nadal nie działał. Zauważono uszkodzony kondensator 2,2 nF (oznaczony RKP 400V~Up 4kV~), którego pęknięcie może powodować brak startu kineskopu i charakterystyczne dźwięki. Wskazano na możliwe uszkodzenie transformatora wysokiego napięcia (WN) – spadek napięcia do 80 V na żarówce testowej oraz jej lekkie świecenie sugerują zwarcie międzyzwojowe. Pojawiły się pytania o oznaczenia i testowanie transformatora WN. Wskazano, że schemat telewizora jest dostępny i elementy na płytce zgadzają się z dokumentacją ITT Ideal Color 3106 Oscar.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA