logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam przełącznika obrotowego z dużym prądem przełączania

m4jkel 14 Maj 2007 22:47 2901 8
REKLAMA
  • #1 3885330
    m4jkel
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Potrzebuję przełącznika kilkupozycyjnego (4-8 pozycji), którym mógłbym przełączać prady rzędu 2-5 A. Ważne, żeby nie przerywał obwodu przy przełączaniu. Potrzebny jest do ogranicznika prądu zasilacza laboratoryjnego publikowanego w numerze 1/2007 Elektroniki Dla Wszystkich.
    Może być to używany przełącznik wymontowany ze starego sprzętu, np. prostownika, zasilacza. Ewentualnie proszę o wskazówkę gdzie mogę takie "cudo" znaleźć.

Pozdrawiam,
    m4jkel
  • REKLAMA
  • #2 3885419
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6539
    m4jkel napisał:
    (...)Ważne, żeby nie przerywał obwodu przy przełączaniu(...)Może być to używany przełącznik wymontowany ze starego sprzętu, np. prostownika, zasilacza.(...)
    Prostowniki miały ten przełącznik po stronie pierwotnej i rozłączał obwód przy przełączaniu, to są przełączniki tego typu:
    http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=12620

tu masz takie przełączniki jak potrzebujesz (wszystkie CK10xx mają obciążalność styków 5A):
    http://www.cyfronika.com.pl/p_obrotowe.htm

np. CK1059/60/61 (4/6/12 pozycji).
  • REKLAMA
  • #3 3885631
    m4jkel
    Poziom 12  
    Widziałem te przełączniki na cyfronice, ale coś mi tam nie pasuje. Czy to nie jest tak, że przełącznik wytrzymuje te 5A, ale przy przełączaniu prąd musi być dużo niższy?

Cytat z http://www.tme.pl/przelacznik-obrotowy-3-sekc...-pozycje-bbm-do-druku/arts/pl/a25/ck1049.html
    Cytat:
    - max prąd w stanie załączonym: 5A
    - max prąd przy przełączaniu: 150mA AC/DC

One wszystkie mają takie malutkie styki, a 5A to już sporo.

Autor owego artykułu pisze:
    Cytat:
    Przełącznik ogranicznika prądu pochodzi z trzysekcyjnego przełącznika od starego prostownika radzieckiego, z sekcjami połączonymi równolegle
  • REKLAMA
  • #4 3886140
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6539
    Tego typu przełączniki z prostowników rozłączały obwód na czas przełączania.

Tak na marginesie - to raczej ogranicznik ustawiasz przed załączeniem zasilacza, więc mały prąd przełączania nie powinien być specjalną przeszkodą, poza tym co to za genialna konstrukcja zasilacza laboratoryjnego ze skokowym ogranicznikiem prądu i to jeszcze w takim wykonaniu, że prąd obciążenia płynie przez przełącznik? Co on tam rezystory pomiarowe przełącza!?!
  • REKLAMA
  • #5 3887647
    m4jkel
    Poziom 12  
    tzok napisał:
    Tego typu przełączniki z prostowników rozłączały obwód na czas przełączania.

Tak na marginesie - to raczej ogranicznik ustawiasz przed załączeniem zasilacza, więc mały prąd przełączania nie powinien być specjalną przeszkodą
    No tak, w sumie masz rację. Idąc dalej dobrze byłoby znaleźć przełącznik z prądem przełączania powiedzmy 1A, żebym mógł przełączać ogranicznik do małej elektroniki na bieżąco. Zawsze to lepiej niż 5A.
    Cytat:
    poza tym co to za genialna konstrukcja zasilacza laboratoryjnego ze skokowym ogranicznikiem prądu i to jeszcze w takim wykonaniu, że prąd obciążenia płynie przez przełącznik? Co on tam rezystory pomiarowe przełącza!?!
    Wysłałem Ci PW ze schematem. Rzeczywiście ta konstrukcja ogranicznika nie jest chyba trafna. Niestety nie pomyślałem o tym wcześniej, a teraz to muszę dokończyć. Ewentualnie jak trochę w tym posiedzę to przebuduje ogranicznik.
  • #6 3887670
    klejtacz
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    mam przełącznik obrotowy o obciążalności styków co najmniej 30A.....
  • #7 3887777
    m4jkel
    Poziom 12  
    A jakich rozmiarów jest? Masz jakieś zdjęcie?
  • #8 3892973
    klejtacz
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    proszę bardzo...
    Załączniki:
    • DSC00189.JPG (384.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00188.JPG (365.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3904240
    m4jkel
    Poziom 12  
    klejtacz, dzięki troche duże ustrojstwo ;)

Dla zainteresowanych: poszedłem za radą tzoka i zastosowałem słabszy przełącznik. Wykorzystałem taki zwykły: 1 pakiet, 2 obwody, 5 pozycji, połączyłem równolegle i bez problemu przełączam prądy 1A. Większych nie testowałem, bo nie chcę uszkodzić przełącznika, ale sądzę, że da radę.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano przełącznika obrotowego kilkupozycyjnego (4-8 pozycji) do przełączania prądów 2-5 A bez przerywania obwodu podczas zmiany pozycji, do zastosowania w ograniczniku prądu zasilacza laboratoryjnego. Wskazano przełączniki serii CK10xx (np. CK1059, CK1060, CK1061) dostępne na stronach Cyfroniki, które mają obciążalność styków do 5 A, jednak zwrócono uwagę, że przy przełączaniu prąd powinien być niższy niż maksymalny prąd znamionowy. Przełączniki z prostowników zwykle rozłączały obwód podczas przełączania, co jest niepożądane w tym zastosowaniu. Dyskutowano o konieczności stosowania przełączników o niższej obciążalności przełączania, np. około 1 A, aby bezpiecznie przełączać ogranicznik prądu. Jeden z uczestników posiadał przełącznik o obciążalności styków około 30 A, jednak był on duży. Ostatecznie zastosowano prosty przełącznik jednokontaktowy, dwusekcyjny, 5-pozycyjny, połączony równolegle, który umożliwił bezproblemowe przełączanie prądów około 1 A. Podkreślono, że konstrukcja ogranicznika, w której prąd obciążenia płynie przez przełącznik, nie jest optymalna i może wymagać przebudowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA