logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana RTL8139 na Intel PRO/1000GT poprawi wydajność na W98SE?

Nemo 16 Maj 2007 10:19 2806 15
REKLAMA
  • #1 3889552
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Rzecz w tym, że obecnie komputer (P3S 1,26GHz/512/W98SE) pracuje z kartą Realteka RTL8139 produkcji Microcoma. Przy dużych obciążeniach sieci, komputer nie reaguje na mysz, tylko na klawiaturę i to z dużym opóźnieniem. Dane są transmitowane poprawnie, jednak napływają falami. Otwarte jest chyba dużo połączeń sieciowych jednocześnie. System jest taki, jaki jest i inny nie będzie. Sieć jest zwykła 100Mbit, switchem jest router Dlink DSL-524T z Neo. Co śmieszniejsze, przy innej konfiguracji sieci i transferach w okolicach 100kB/s było dokładnie to samo. Możliwe, że RTL8139 nie wyrabia przy takim obciążeniu.

Wymyśliłem, żeby wymienić sieciówkę na takiego Intela PRO/1000GT. To chyba jedyna w miarę nowa karta, co ma jeszcze sterowniki pod W98SE. Stąd pytanie - czy to cokolwiek zmieni? Czy warto inwestować w taką zmianę? Dodam, że zmiana ma tylko i wyłącznie podnieść jakość obsługi komputera - "marnowanie" karty Gigabitowej na słabszej sieci jest dla mnie dopuszczalne. Koszty pomijam w granicach rozsądku.

Czy chipset RTL8139 faktycznie jest taki lipny, jak obserwuję? A może to inna sprawa?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3889635
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Przy takich transferach to raczej dysk nie wyrabia z zapisem i stąd taka reakcja. Sieciówka raczej nie pomoże.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #3 3889668
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Mam styczność w pracy z 25 kompami podzielone na nie jest łącze symetryczne 2Mb, prawie wszystkie sieciówki są na tym chipsecie i nigdy nie miałem z żadną z nich problemów, no może z małymi wyjątkami typu " wyładowania atmosferyczne".
    w twoim przypadku, może to być wina samej sieciówki, systemu, lub jej konfiguracji w menagerze urządzeń.
    Proponuje sprawdzić:
    - na innej karcie sieciowej
    - podłączyć inny komputer
    - odpalić choćby knoppixa na tym komputerze i sprawdzić czy wina nie leży po stronie systemu

Efekty powiedzą same za siebie
  • #4 3890281
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    realtek jak to ktos powiedzial robiac 8139 przedefiniowal znaczenie slow niska jakosc ta karta nie potrafi nic poza wygenerowaniem przerwania przy przychodzacym pakiecie
    ale to moze byc wina raczej braku dma w dysku niz samej sieciowki
  • #5 3891919
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego Nemo, proszę sprawdzić czy przypadkiem mysz i karta sieciowa nie korzystają z tego samego przerwania.
  • REKLAMA
  • #6 3892078
    Nemo
    Poziom 31  
    No właśnie, te przeklęte przerwania... Coś tak podejrzewałem...

Po modernizacji tamtego komputera stała się rzecz dziwna. Na tym samym IRQ wiszą:
    - sieciówka (wspomniany RTL8139),
    - karta graficzna AGP (GF Ti4200),
    - "PCI OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller" - zawarty na SB Audigy FireWire (choć z niego nie korzystam),
    - ACPI IRQ Holder for PCI IRQ Steering.

Mysz jest podłączona do RS232 na COM1. Przerwania z COM1 i COM2 nie są dzielone z innymi urządzeniami. Jednak w Managerze Urządzeń IRQ4, do którego przypisany jest COM1 z myszą, ma zaznaczoną ikonkę. Widać to na obrazku:

Nie wiem, co ta ikonka oznacza przy IRQ4.

Ale to nie wszystko. Przerwanie IRQ12 jest przypisane do "portu myszy zgodnego z PS/2". Nie jest on w ogóle używany, ale zasoby zabiera. Nie mam pojęcia, jak to wyłączyć. W BIOS'ie nie ma takiej opcji. Być może tak zostaje na stałe.

Na dodatek jest przerwanie IRQ9, które jest przypisane do "SCI IRQ używany przez magistralę ACPI". Tak ma być? Resztę urządzeń rozpoznaję i są zgodne z tym, co włożone w komputer.

Aha... Płyta główna Gigabyte 6VTX. BIOS F6 (najnowszy). Najnowsze Via 4-In-1.

Testy z Linuxem, jakimkolwiek, wykluczone.

Da się na takim sprzęcie jakoś samemu przydzielić przerwania? Pytam, bo próbowałem w BIOS'ie, ale choć ustawione były zakładce w PnP, w realnym systemie pozostały bez zmian.

Pozdrawiam.
  • #7 3892468
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Nemo napisał:
    Nie wiem, co ta ikonka oznacza przy IRQ4.

Oznacza, że z tym zasobem jest jakiś problem.
  • #8 3892498
    jarn
    Poziom 14  
    Sprawdź w "Menadzerze urządzeń" czy na pewno masz załączone DMA dysku.
  • #9 3892503
    Nemo
    Poziom 31  
    No to już problemu z IRQ4 nie ma. Była wyłączona konfiguracja automatyczna. Po włączeniu jest normalna ikonka.

Aha... Mysz działa na COM2, a nie na COM1. To taki drobny szczegół. Jednak z punktu widzenia przerwań nie widzę związku. To oddzielne, niedzielone przerwania.

Ponawiam pytanie - jak rozdzielić urządzenia, aby nie używały tego samego przerwania? Po wyłączeniu ustawień automatycznych jest tylko jedna dostępna konfiguracja - taka, jak przy automatycznych. Jak to zmienić?

Da się jakoś odzyskać to IRQ12 z nieużywanego portu myszy PS/2?

Tak. Jest załączone DMA na dysku. To HDD ATA133 na kontrolerze ATA100. Zatem wydajność ma odpowiednią. Taśmy porządne. :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 3892525
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Nemo napisał:
    Mysz działa na COM2, a nie na COM1

Albo uszkodzony jest port COM1, albo "coś" używa zasobów tego portu i przeszkadza myszy.
  • #11 3892653
    Nemo
    Poziom 31  
    Wyraziłem się nieprecyzyjnie. :)

Oba porty COM działają. Jednak mysz jest podłączona do COM2 na stałe. Na drugim działa inne urządzenie RS232. Z tym nie ma problemu.

Problem dotyczy tego, że na IRQ11 jest cztery urządzenia. Jak je ustawić na innych przerwaniach? Czy to możliwe?

Czy można wyłączyć IRQ12, przypisany do nieużywanego portu myszy zgodnego z PS/2?

Problem tkwi w karcie sieciowej. Tylko, jak go rozwiązać? Inne RTL8139 zachowują się identycznie na tym komputerze. Czy warto zatem wymieniać sieciówkę na Intela Gigabit PRO/1000 GT, czy też będzie taka sama lipa?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #12 3893072
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    Rozumiem że siecówkę przekładałeś po wszystkich slotach PCI
    i zawsze jest problem ?
  • #13 3894234
    norb86
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Miałem podobną sytuację. Problemem byłe nie załączone w Menedżerze urządzeń trybu DMA.

Wejdź w menedżera urządzeń -> Kontrolery IDE

popatrz w zakładkach czy DMA jest załączone.
    Ja miałem włączony trp PIO4 i dlatego chodził mi jak żółw. Po zmianie ustawień zaczął chodzić jak burza.
  • #14 3894896
    Nemo
    Poziom 31  
    :arrow: atraa: Przekładanie trzech kart PCI po 5 slotach w różnych kombinacjach to masakra. Bardzo czasochłonne zajęcie. Jednak to jedyna metoda, przy pomocy której można było zmienić przypisane IRQ do kart. Sieciówka poszła na najwyższy slot.

Samo przekładanie niewiele dało. Jednak wyeliminowanie jednej z kart - kontrolera SCSI pomogło. Teraz wreszcie sieciówka ma swoje własne IRQ, nie dzielone z żadnym innym urządzeniem.

Czas pokaże, czy to pomogło. Jeśli nie pomoże, to z pewnością o tym napiszę.

Wracając do tematu

Pytałem, czym różnią się te dwie karty między sobą. To, że RTL8139 obsługuje tylko sieć 100Mbit, zaś Intel Gigabit PRO/1000GT sieć GigabitLan, wiem.

Interesuje mnie raczej, która z tych kart będzie mocniej obciążać komputer przy wielu jednoczesnych połączeniach sieciowych. Innymi słowy, która z nich przy sieci 100Mbit będzie wydajniejsza na Win98SE?

Pozdrawiam.
  • #15 3894933
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    Cieszę się że pomogłem

karty od Intela i 3Com są zawsze lepsze pod wzgledem pracy w dużych obiążeniach od noName,

kiedyś testowałem 3Coma i RTL-a różnice były spore, gdzieś na sieci są testy, poza tym żaden prawdziwy serwer nie będzie miał na płycie karty RTLa lecz najczęsciej 3coma lub Intela, ale dla zwykłego użytkownika do internetu nie powinno to mieć znaczenia, chyba że chcesz/musisz przekroczyć standard segmentu sieci (100m ) to wtedy RTL odpada i tylko karty 3com
  • #16 3904040
    Nemo
    Poziom 31  
    No i lipa. Pomimo tego, że sieciówka ma swoje własne przerwanie, nadal potrafi zawiesić komputer. Widać, że transmisja idzie (na switchu), dysk pracuje, dane spływają, ale sprzęt nie reaguje na mysz. Co ciekawe, jest reakcja na klawiaturę, choć bardzo spowolniona. Dzieje się to przy transferach od 80kB/s wzwyż.

Co ciekawe, identyczny zestaw z XP działa w takich warunkach przyzwoicie. Zatem to raczej wina sterowników.

Chyba jednak wezmę i sprawdzę tego Intela. Zakładam, że Intel nie zrobił lipy i oprócz dobrego sprzętu ma też porządne sterowniki. Również na Win98SE. Czas pokaże, czy to prawda. Najwyżej będzie to kolejny chybiony zakup...

O efektach napiszę w tym temacie.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z procesorem Pentium III 1,26 GHz i systemem Windows 98 SE ma problemy z wydajnością podczas dużego obciążenia sieciowego, gdy używa karty sieciowej Realtek RTL8139 (produkcji Microcoma). Objawy to zawieszanie się reakcji myszy z opóźnieniem, mimo poprawnej transmisji danych. Przyczyną może być przeciążenie przerwań (IRQ) – sieciówka dzieli przerwanie z innymi urządzeniami, co powoduje konflikty i opóźnienia. Próby zmiany IRQ poprzez przekładanie kart PCI oraz wyeliminowanie innych urządzeń (np. kontrolera SCSI) częściowo pomogły, ale problem nadal występuje. Dysk twardy z włączonym DMA działa prawidłowo, więc wąskim gardłem nie jest zapis na dysk. Wskazano, że RTL8139 ma ograniczone możliwości obsługi dużej liczby jednoczesnych połączeń i generuje dużo przerwań, co może obciążać system. W dyskusji zasugerowano wymianę karty na Intel PRO/1000GT, która ma sterowniki pod Windows 98 SE i jest lepiej przystosowana do pracy pod dużym obciążeniem, mimo że sieć jest 100 Mbit. Karty Intela i 3Com są uważane za bardziej stabilne i wydajne w środowiskach z dużym ruchem sieciowym niż Realtek. Ostatecznie autor planuje test wymiany karty na Intel PRO/1000GT, licząc na poprawę stabilności i wydajności, choć nie wyklucza, że problem może leżeć także w sterownikach pod Windows 98 SE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA