logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kolumny około 400W na "cywilnych" od STX'a

adamkaktus 16 Maj 2007 19:40 1923 15
REKLAMA
  • #1 3891420
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    mam parę pytań. Jak sprawowałoby się cudeńko na dwóch basikach STX'ach GDN 27/150/8SC, jakiś średnio nisko tonowy 17 lub 20 cm około 80W (wszystko od stx'a) i dwie wysokotonóweczki tubowe po "150"watów., cena jaką naliczyłem to ookoło 240 złotych za przetworniki na jedną kolumnę czyli bardzo mało...wiem że to tylko symulacja ale w winisd pro wychodzi sympatycznie:) jedyne moje zastrzeżenie to to czy jeśli są dwie sztuki to można Vas liczyć razy dwa(tutaj 100l ma głośnik) a obudowa ma ok. 150 l.zwrotnicę mógłby ktoś doprojektować jak ocena będzie pozytywna. Całość z założenia miałaby być zasilana wzmacniaczem Holtona 2x400W/kanał (czteroomowe wykonanie kolumny).Pytania końcowe:
    1)ma to szanse egzystencji-sensownego grania(sfera bardzo budżet:) )
    2) czy przeżyją sprawdzone już działanie Holtona? (sumaryczna moc powinna być oki)
    3)jakie sa newralgiczne punkty takiego rozwiązania, co jest przeszkodą?

PS. załączam zrzut z WINISDL i dzięki za opinie.
    Załączniki:
    • kolumny około 400W na "cywilnych" od STX'a 2xGDN.JPG (145.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3895715
    adamkaktus
    Poziom 16  
    kupa jak kupa.Parę razy już robiłem zespoły z pomocą WINISD...sprawują się bardzo dobrze, schodza nisko.Właśnie na głośnikach STX'a.Gdybyś był uprzejmu czytać dokłądniej...miałoby być to przewidziane pod Holtona 2x400@4 i powiem Ci tyle że głośniki 38/300 to jest kupa bo nie potrafią zejść zwykle poniżej 45Hz. Efektywna średnica 2ch głośników 27cm jest identyczna jak jednego tego 38(prosta matematyka)jednakże cena dwóch sztuk jest znacznie niższaa przy tym da się je ładniej (tak myślę-o to pytam) podciągnąć do około 30-35 HZ a wtedy znów podkreślam-w sferze budżet można zrezygnować z dokupywaniem SUBa.

Dodano po 2 [minuty]:

dodam jeszcze że ten program którego marlonbrando nie toleruje podał ze będą to całkiem szybkie głośniczki( nawet poza pasmem przenoszenia już jest około 20ms a tak normalnie rzędu kilku-kilkunastu).oczywiście wyłącznie teoria i na dodatek nie doskonałości...ale zgrubnie patrząc nie powinno być przeszkód.Czekam na opinie i proszę nie wyśmiewać..
  • #3 3895850
    marlonbrando
    Poziom 15  
    Wcale nie wyśmiewam, to jest dział ESTRADA więc głosniki na miękkim zawieszeniu to raczej nie tu!!!!! Fakt faktem racje przyznaje zejść na pewno potrafią nisko tym bardziej przy dwóch tych samych głosnikach w jedenej obudowie. Nie wiem czy tej twoje stx'y nie będą fruwać przy tym wzmacniaczu. Przy takiej skrzyni (150l) rezonans bedzie niski ale co gdy wartość zejdzie poniżej jego????? wiesz co się stanie???? ja wiem urwie ci zawiesznie!!!!! Odnośnie porównania z 38/300 to głosnik ten jest pewnie szybszy, zaś w twoim rozwiazaniu usłyszysz więcej rezonansów własnych, typowego dmuchania i zachwycania się spadającymi szklankami, lecz nie o to chodzi dzwiek ma byc najbardziej naturalny, nie podbity w żadnym pasmie, lecz jeśli ma to być do domu to konstrukcja i pomysł nie najgorszy, lecz obudowe trzeba zmniejszyć!!!!!!

Odnosnie twojej prostej matematyki to licząc powierzchnie membrany i porownując z 15" uwzględniłeś resor górny???? Uwzględniłeś rozchodzenie sie fal w przypadku jednego tłoka a dwóch i ich wrażenie słuchowe??
  • REKLAMA
  • #4 3896405
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    kupa to bedzie ale taka kolumna - jak podlaczysz takie dwa stxiki na bas to na estradzie membrany in ten hexfet 400W wyrwie o i tyle.
    Srednie tez do bani jak z stxa ,

Na basie to powinien siedziec 38/300 jak juz i wtedy to by zagralo - nie wiesz ze na estradzie nie stosuje sie glosnikow na gumce ? Powod prozaiczny - po pierwsze tam sie liczy glosnosc a nie niskie zejscie , po drugie jakis przester maly i membrana lata jak szmata - po chwili mamy zamiast glosnika kosz+ zwywijana membrane :)

Wiesz co ? Chyba pomyliles dzialy - co do WinISD to nie jest on zly , ale trzeba tez opierac sie na wlasnym rozumie..
  • REKLAMA
  • #5 3896591
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Hehe, dlatego pytam się o to wszystko...dzięki za odpowiedzi.faktycznie te głośniki z gumowym zawieszeniem lubią sobie poskakać...hmm. rozumiem że taki ukłąd możliwy jest tylko przy nieprzeciążaniu sprzętu i nie wprowadzaniu w furgot go...No dobra. Zakładając wyłacznie imprezki pod tytułem sala gimnastyczna i kontrolowanie wysterowania powinno być znośnie, prawda? Pewnie faktycznie można byłoby zmniejszyć obudowę. No i dwie uwagi-wiem że to dział estrada no ale takie moco to już nie są żarty... a druga -średnie tony miałby odtwarzać głośnik niskośredniotonowy, nie sredniak, miałby mieć moc około 80W i grać w okolicach pewnie 400-5000Hz.jeżeli coś źle jeszcze zakłądam to pomóżcie, przynajmniej się doedukuję.Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie.
  • #6 3897052
    gregor10
    Poziom 27  
    Ja ci proponuje wykonanie czegos bardziej sprawdzonego

Mianowicie dobrze , w miare tanio i glosno jak za ta kase sprawdzaja sie

Prosty zestawik 2.1 czyli nadstawki + oddzielny sub

Nadstawki :
    a) GDS 30/30 ( ewentualnie /50) + GDWT 9/100 lub GDWT 9-12/150

Gdsy najszybciej kupuje sie na allegro i sa tanie , lecz zazwyczaj sa to uzywki , a lezakowane sa drozsze zazwyczaj

lub mozliwosc

b)Truvox 1225 (12') + GDWT jak wyzej

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic692202-0.html

+ SUB
    Tutaj niestety jak chcesz zeby to gralo dobrze i bylo tanio ( i w dodatku awaryjnie , problemy z linkami do cewki i lamiacy sie karkas cewki , mozna temu zaradzic jak sie ma troche pojecia, pelno tego na elektrodzie , wystarczy poszukac ) to STX GDN 38/300/4 AE rzekomo 300W i 94dB

lub mozna tez robic na Beym-ie to jest juz wysoka polka , i taki glosnik bedzie sluzyc lata np stosunkowo tani jest Sm118 (to juz jest 18 cali 250W znamionu , 98dB )

Mozna tez zakupic w ostatecznosci mozna by dac Ravemaster 154II , kupic w niemczech , lub czasem na allegro sie trafiaja w cenie ok 300zl

mozna tez zamiast 1 15' , dac dwa glosniczki 12 cali ...

Oczywiscie uwazam ze minimum do takich nadstawek to 1x15' lub 2x12' na basie...

np
    stx 38/300
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic292345.html

beyma sm118
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic348892.html
  • #7 3973584
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Mam takie małe pytanko, za które być może należy mi się lincz. Otóż przeglądając allegro zauważyłem że porządny głośnik basowy (estradówka) do 400W zespołu kosztuje od 450 zł w górę, tym czasem(no właśnie) w dziale Car audio są ORYGINALNE głośniki markowych firm, niektóre nawet o mocy ciągłej przeszło 400W w cenie około 270-290zł/szt, jedynym mankamentem jest zwykle brak parametrów. efektywność jest na poziomie 89-91 dB a to już znośnie...a głośniki nie wymagają dużych obudów, mają wielkie skoki i do zrobienia potężnego łomoczącego basu powinny sie nadawać.No i moje pytanie to oczywiście " co o tym myślicie"? Wiem że to może być brak profesionalizmu ale efekt może być niezły, tymbardziej że ten sprzęt wizualnie nawet jest bardzo dobrze wykończony.pozdrawiam i liczę na zjechanie albo poparcie pomysłu.
  • #8 3973939
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3977097
    gregor10
    Poziom 27  
    barthezz - masz calkowita racje, ale niestety nie zauwazyles pewnej waznej rzeczy, skoro autor chcial robic na jeszcze wiekszym zlomie kolumny niz na tym co ja przestawilem , i bylby zapewne zadowolony , to z tego co ja przedstawilem , bylby zachwycony , a zeby 30hz bylo przy -3dB trzeba miec fure pieniazkow ;]
  • #10 3977122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3996785
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    a ile autor ma do przeznaczenia? moze chce kupić zestaw firmy elestra od barthezza?
  • #12 3996936
    adamkaktus
    Poziom 16  
    narazie to zbieram pieniążki:) jak już będę miał to już je będe miał i będzie można w pełni się zastanawiać:) tak zasadniczo to dziś natknąłem się na sklep internetowy Pabel.są w tej chwili dotsępne niestety tylko dwa głośniki firmowane przez Pabel(wiem że są ukraińskie) no i teraz się zastanawiam się czy ten większy jest dobry...bo już patrzałem po elektrodzie i wynika że całkiem,całkiem, a cene dość rewelacyjna(230 zeta).Z tego co wyczytałem dostępne były także i inne basówki nawet eminenca ale w tej chwili tylko te dwa (co się dzieje?) ponoś były też inne modele Pabelów o niezłych parametrach...ale no właśnie...obecnie dwie sztuki...jeden nawet by mi odpowiadała, podają 96 zdaje się SPL, gorzej że brak większości parametrów, moc jest niby w RMS ale jaka:) bo chwyty sa różne...jak ktoś się zetknął to niech skomentuje:)
  • REKLAMA
  • #13 3997461
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    adamkaktus napisał:
    Mam takie małe pytanko, za które być może należy mi się lincz. Otóż przeglądając allegro zauważyłem że porządny głośnik basowy (estradówka) do 400W zespołu kosztuje od 450 zł w górę, tym czasem(no właśnie) w dziale Car audio są ORYGINALNE głośniki markowych firm, niektóre nawet o mocy ciągłej przeszło 400W w cenie około 270-290zł/szt, jedynym mankamentem jest zwykle brak parametrów. efektywność jest na poziomie 89-91 dB a to już znośnie...a głośniki nie wymagają dużych obudów, mają wielkie skoki i do zrobienia potężnego łomoczącego basu powinny sie nadawać.No i moje pytanie to oczywiście " co o tym myślicie"? Wiem że to może być brak profesionalizmu ale efekt może być niezły, tymbardziej że ten sprzęt wizualnie nawet jest bardzo dobrze wykończony.pozdrawiam i liczę na zjechanie albo poparcie pomysłu.

Lincz? to za mało powiedziane.... jeszcze 10 lat temu za taką herezję zostałbyś wykastrowany :D (myśle, że większość userów działu nagłośnienie estrada by mi pomogła). Nawet nie patrz na głośniki Car Audio! To sie zupełnie nie nadaje nawet do domu, a co dopiero na jakąkolwiek impreze! "efektywnośc na poziomie 89-91dB a to już znośnie" - znośnie? chyba dla głośników komputerowych. Na przeciętnej potupaji trzeba przynajmniej 100 markowych dB. Co do wizualnego aspektu tego pomysłu, to szczerze mówiąc sto razy wole nawet najgorzej wyglądające Eminence czy Beyme od najpiękniejszych i najmocniejszych Pioneerów (bez urazy, bo Car Audio jest u nich ok, ale estrada to z tego rzadna przecież).
  • #14 3998902
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Nie no ok. Rozumiem co do mnie piszesz...już se je wybiłem z głowy..wiesz coś dj Snake na temat tych "Pabli"? tak rozglądałem się i natrafiłem na fimrę "MAG" ponoć od nich Pabel ściągał głośniki...tak jakby naprawde fają oferte mają...ale cen nie podali więc czekam na maila z odpowiedzią...(z Ukrainy:) )
  • #15 4001676
    rafczuś
    Poziom 11  
    Ludzie zejdzcie na ziemie. Gość porónał dwie pierdziawki na gumie do estradowców stxa, trzymajcie mnie bo spadne, żadnych trufoxów ani żadnych badziewi z allegro typu alpierd czy inne badziewiaste beymy z oszukanymi parametrami.Ludzie wiecie co kupiłem eminence 38 cm średnicy to zamiast grubego głosu i werbla wydobywa sie sopraniasty półbass, świszcze gwiżdże i czuje sie jak bym kupił średnie tony zamiast basu. Bas, werbel i gruby głos jest w głośnikach które także posiadam GDN 30-200 AE i GDN 38-300 AE to są głośniki marzeń i spełnienia marzeń większości użytkowników którzy lubieją czuć miękki czy twardy bass w klacie. Miękki czy twardy bass zależeć będzie od rodzaju puszczanej muzyki. Jestem bardzo zadowolony z estradowych stxów.
  • #16 4002196
    adamkaktus
    Poziom 16  
    Ha ha, Panie Rafczuś, albo Pan jesteś prowokatorem(to zdarza się) albo oszalałeś:) każdy dobrze wie że za spore pieniążki można kupić dobre głośniki takie jak eminence czy inne...problem w tym żeby je mieć...a jeżeli Tobie nie zagrały to coś spartoliłeś...np kupiłeś głośnik nie przeznaczony na subbas...:P skoro to są Twoje głośniki marzeń....to gratuluję spełnienia...pozdrawiam...co z tymi Pabelami? zna ktoś trochę się na nich(nie odsyłać do postów bo już szukałem i czytałem...ale za dużo nie ma...)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kolumn estradowych o mocy około 400W z wykorzystaniem głośników STX, w szczególności basowych GDN 27/150/8SC oraz wysokotonowych tubowych o mocy około 150W. Poruszono kwestie efektywności i jakości dźwięku przy zastosowaniu dwóch basików 27 cm w obudowie około 150 l, zasilanych wzmacniaczem Holton 2x400W. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia gumowego zawieszenia głośników przy zbyt niskim rezonansie obudowy i przeciążeniu wzmacniacza. Podkreślono, że głośniki estradowe powinny mieć twarde zawieszenie, a gumowe są mniej trwałe przy dużych mocach i dynamicznych sygnałach. Wskazano, że dla estrady lepszym wyborem są głośniki 38 cm (np. STX GDN 38/300/4 AE) lub modele renomowanych marek jak Eminence czy Beyma, które oferują lepszą jakość basu i wyższą efektywność. Zasugerowano też alternatywne rozwiązania 2.1 z subwooferem i nadstawkami, np. zestawy z głośnikami GDS 30/30 lub Truvox 1225 z driverami GDWT. Poruszono temat głośników car audio jako nieodpowiednich do estrady ze względu na niższą efektywność i brak parametrów technicznych. Wspomniano o firmie Pabel (ukraińskiej) oferującej głośniki w atrakcyjnych cenach, jednak z ograniczonym dostępem do pełnych parametrów. Podsumowując, konstrukcja z dwoma basikami 27 cm STX może działać w budżetowym zakresie, ale wymaga ostrożności w doborze obudowy i mocy wzmacniacza, a dla lepszej jakości dźwięku rekomendowane są większe i bardziej profesjonalne głośniki estradowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA