logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie dwóch multimetrów cyfrowych z tego samego źródła co mierzony układ – czy można?

nkarol 16 Maj 2007 23:48 1305 1
REKLAMA
  • #1 3892523
    nkarol
    Poziom 11  
    Witam. Mam dwa krótkie pytania.
    1. Czy multimerty cyfrowe można zasilić z tego samego źródła napięcia jeżeli będą one mierzyć napięcie w tym układzie (przedstawiłem to na rysunku) ??
    Zasilanie dwóch multimetrów cyfrowych z tego samego źródła co mierzony układ – czy można?
    2. Czy można tak zasilić multimery cyfrowe które będą pracowały jako amperomierze (schemat jak na rysunku) ??
    Masy GND i GND2 zostaną połączone.

Moje pytanie odnosi się tylko i wyłącznie do kwesti zasilania, nie wnikajcie po co są inne bloczki :D.
    Jeśli nie można zasilić multimetrów tak jak to pokazałem na rysunku, to czy jest możliwe zasilanie ich z tego samego źródła z którego mierzy się daną wartość ?? Może jest sposób - oprócz kolejnego źródła zasilania :D ??
  • REKLAMA
  • #2 3892851
    gregxp
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Jśli to są standardowe moduły mierników to się nie da tak bezpośrednio połączyć. Napiecie na ich "masie pomiarowej" jest stabilizowane względem + zasilania modułu i jest wyższe niż na - Można to obejść w taki sposób że podłączasz do nich dwa napięcia zasilania.
REKLAMA