Dokładnie do sterowników z grupy PS4-341. Myślałem o Wizconie ale niestety w programie brak driverów do nowszych wersji tych sterowników. Słyszałem też o inTouch ze można ściągnąć wersje demo ale skąd? Nigdzie nie mogę jej znaleźć. A wiec moje pierwsze pytanie brzmi jaki darmowy soft zastosować do wizualizacji tego sterownika(jeśli w ogóle jakiś istnieje)?? Moje drugie pytanie dotyczy sterowania silnikiem przy pomocy falownika(nie znam jeszcze konkretnego rodzaju) jak go zaprogramować? Jeśli ktoś miałby jakiś przykładowy program i mógłby podesłać wiem ze ważny jest rodzaj falownika mi narazie chodzi o przykład? Za odzew wielkie dzięki.
Witam!
Dotyczy drugiego pytania:Tu http://foster.pl/index.php?id=f05_01&grupa=Falowniki możesz pobrać Program narzędziowy do programowania i monitorowania falowników Yaskawa a także trochę innych informacji, oczywiście inni producenci falowników posiadają takie programy np. Moeller dodaje taki program w opakowaniu falownika inni różnie część życzy sobie zapłatę, jeżeli będziesz zdecydowany co do producenta to ponów post postaram sie Ci pomóc.
Pozdrawiam
Witam
ad pyt 1. Generalnie nie ma darmowego oprogramowania wizualizacyjnego i to do żadnego sterownika . Istnieją tylko i to ostatnio powszechnie , darmowe wersje developer - ograniczony runtime zwykle czasowo - np citect - posiada drivery do ps4 ( a z ciekawości jakie są nowe wersje PS4-341 )
ad. 2 Raczej popatrz za czymś opisującym działanie falownika , oprogramowanie o , którym wspomniano wcześniej służy do ustawienia parametrów falownika tak aby zgrać je z silnikiem i wymaganym sposobem działania.
Pozdrowienia
Witam
Drivery do PS4-341 to te same co do PS4-200 ( 151 , 141 )
Falowniki DF5 - program i instrukcje znajdziesz na naszych stronach www.e-automatyka.pl w dziale do pobrania , Moeller ( Drive Soft ).
Ani jednego , ani drugiego Moeller już stara się nie sprzedawać także pewnie jakiś istniejący układ -> czy możesz powiedzieć jaki ???