logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lecho Maxi Lambda w Skodzie Felicii 1.3MPi - samoczynne przełączanie na benzynę

elmer2 17 Maj 2007 20:28 3563 10
REKLAMA
  • #1 3895153
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Witam

Mam Skode Felicie 1,3MPi i zamontowana w niej Lecho Maxi Lambda.
    Instalacja II generacji.

Problem mam taki, że podczas jazdy autem zdaza sie ze samoczynnie potrafi mi sie przelaczyc na benzyne. Podczas ruszania zdaza sie ze jest szarpniecie i przelacza sie na benzyne. Jest to denerwujace i mijajacde sie z celem stosowania instalacji LPG bo wlewajac benzyny 20litrow starczyli mi to tylko na 2 tyg odpalania auta .
    A zazwyczaj starczalo na o wiele dluzej.

Wogole podlaczajac interfejs Viakena LPG USB nie jest nic wykrywane.

Czy ktos z Was tez ma takie problemy z ta instalacja ?

Aha,
    Na allegro widze ze mozna kupic nowa instalke Lecho V-max za 230zl:
    http://www.allegro.pl/item193010831_v_max_uklad_sterujacy_lecho_promocja.html

Jest to lepsze od Maxi Lambda tylko czy bedzie sie to dalo normalnie zamontowac zamiast Maxi lambdy ?

Pozdrawiam
    Z gory dziekuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3896390
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    czasami z takimi Lecho to już jest dobrze jak nic w aucie nie zepsują , bo co do prawidłowej pracy to im daleko
  • REKLAMA
  • #3 3896619
    pablo_doctor
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    ja mialem podobny objaw o wielu utarczkach slowych i prawie mordobiciu z gazownikami okazalo sie iz losie poprowadzili przewod masowy od centralki kolo przewodow wysokiego napiecia. Byc moze u Ciebie jest podobnie.

Dodano po 44 [sekundy]:

tez w centralce Maxi L
  • #4 3905243
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Dobrze podłaczona instalacja MLambda działa idealnie.
    Niestety przewody USB sie tu nie sprawdzają. Proponuje zakup przewodu COM albo zrobienie go we własnym zakresie.
    Samoczynne przełaczanie sie na benzyne jest prawdopodobnie spowodowane złym stanem połaczeń, szczególnie przewodów zasilających, lub skorodowanych bezpieczników.
    Takjak wspominał kolega umieszczenie centralki, bądz przewodów w okolicach instalacji WN też moze źle wpływac na działanie. Szczegołnie jak przewody WN mają jakieś przebicia ( niekoniecznie widoczne czy odczuwalne w czasie jazdy)
  • #5 3907176
    MKCOFE
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam
    spodkalem sie z tak uskodzona centralka maxi... a v-max pasuje jesli jest bez wbudowanego emulatora
    ale w pierwszej kolejnosci sprawdz polaczenie przewodów czesto pseldo fachowcy np przykrecaja przewód masowy na wkretach a po pewnym czasie nie zbyt ma to prawo laczyc prawidlowo, a jeszcze mozna czesto spotkac polaczenia na tgz. skretke

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4103979
    elmer2
    Poziom 28  
    Sprawdzalem bezpieczniki i je czyscilem, sprawdzielm tez przewod masowy i jest przyluowany i pod srube zakrecony poprzez oczko elektryczne.

Zauwazylem dziś, że przelacza sie na benzyne zazwyczaj w dwoch sytuacjach:
    1. Podczas naglego ruszania, ale bez piszczenia opon.
    2. Podczas gdy jade na np. 3 biegu zwolnie takl ze obroty silnika spadna do ok 1500 obr/min i dodaje gazu, aby przyspieszyc. jak wcisne troche peal gazu to przyspiesza powoli i jest na gazie, ale jak wcisne mocniej to juz sie przelacza na benzyne i znow przegazowac trzeba na zasilanie gazem.

Czy to moze byc jakis filterek od gazu przetkany, reduktor zabrudzony, czy cos innego powodujacego zwezenie na torze gazu ?

Dodam, że jak jade delikatnie obchodząc sie z pedalem gazu to normlanie silnik sie wkreci na normalne oborty bez problemu. I nawet jak jade i mam ok 2500 czy 3000 obr/min to jak wtedy wcisne gaz do dechy to juz sie nie przalacza na benzyne.

ogolnie sytuacja sie dzieje przy obrotach ponizej 2000 obr/min.

Co to może byc ??

Pozdr
  • #7 4110438
    Alien19999
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    też mam maxi lambda u siebie we fiacie i działa dobrze jednak nie mogę podłączyć się przez interfejs USB z viakena widzę że nie tylko ja mam taki problem.

Viaken napisał że działa z różnymi instalacjami ten interfejs na USB ale już patrzałem w 3 i na żadnym nie działa poprawnie. Gdzie można zgłosić taką sprawę??? Bo to jest oszustwo z ich strony. Chcą mi zamienić interfejs na com który jest o połowę tańszy a miałem powody żeby kupić na USB (laptop bez rs232).

pod maxi lambda podłączyłem się tylko programem angels wersja 2,3 ale też nie do końca działał prawidłowo.

aha podłączyłem się ale namieszałem trochę w ustawieniach wirtualnego portu com
  • #8 4110538
    elmer2
    Poziom 28  
    Witam

Oprogramowanie do MaxiLambda dostepne na stronie Lecho nie pracuje poprawnie na porcie USB. Musi miec fizyczny port COM. Nie dzialaja zadne przejsciowki z USB na COM, poniewaz program MaxiLambda w dowolnej wersji nie wykrywa takich portow. Jest brak lacznosci.

Tez mam laptopa bez COMa, ale jest na to sposob.
    trzeba kupic interfejs COM-PCMCIA.
    Ja kupiłem najtańszy:
    http://www.allegro.pl/item218746972_kontroler_pcmcia_szybka_wysylka_com_rs232.html

Tutaj jest do niego opis mojego autorstwa:
    http://www.elmer_site.elektroda.net/kontroler%20PCMCIA_RS232/

Po podlaczeniiu interfejsu Viakena ale w wersji COM do kontrolera wszystko dziala bez problemu.

Pozdr
  • #9 4150694
    sitsu
    Poziom 2  
    witam,
    1. Centralki lecho sa bardzo dobre, software daje duzo mozliwosci konfiguracji.
    2. tak jak napisal kolega wyzej musisz miec karte com-pcimcia.
    3. Interfejs mozesz kupic dowolny na max-232, bylo duzo tematow na forum. Mozesz tez zrobic sam. Ja mialem problem z kupieniem wtyczki do centralki - jest dosc nietypowa. Zmierz na wyjsciu ze zlacza diagnostycznego gdzie jest masa i gdzie 12V+. Pozostale dwa kable to Tx i Rx, nawet jezeli zamienisz to nic sie nie stanie - po prostu nie bedzie komunikacji.
    4. Centralka ma podlaczenie do cewki, zeby odczytywac obroty silnika, w sofcie jest okreslenie progu obrotow. Jezeli ten prog zostanie przekroczony silnik przelacza sie na benzyne. Sprawdz ten kabel do cewki, moze sie poluzowal.

soft i schemat instalacji do scagniecia z www.lecholpg.pl

pozdr
  • REKLAMA
  • #10 4154165
    elmer2
    Poziom 28  
    Witam po przerwie,

W swojej instalacji LPG czyli Maxi Lambda, postanowiłem cos podłubać, żeby to wkurzające przełączanie na benzyne zlikwidować.

Co zrobiłem ?
    Na lini zasilania sterownika wpiołem kondensator elektorlityczny 2200uF/25V oraz na lini zasilania elektrozaworów też taki sam kondansator. Obydwa kondensatory umieszczone jak najblizej sterownika, czyli na wielołączu w obudowie sterownika.

Nastepna sprawa to do elektrozaworu gazu w fazie ciekłej, przy tym elektrozaworze jest filterek gazu, rownolegle do cewki podlaczylem rezystor 100Ohm/2W.

Potem na kablu z minusa zespolonej cewki zaplonowej do sterownika LPG wlaczylem szeregowo dwa elementy polaczone rownolegle: rezystor 100Ohm/2W i kondensator ceramiczny 100nF.

Co mi to dało ?
    Na poczatku prawie nic. Po zatankowaniu jednej butli 26litrow netto i przejechaniu 270km po miescie moje mody nic nie daly.
    mysle sobie, że trzeba bedzie kupic nowy sterownik, ale coż, że kasy nie było po to pod koniec miesiaca, wiec nie pozostało mi nic innego jak dalej sie meczyc z tym przelaczaniem.

Zatankowałem kolejna butle i zauwazylem, zę objawy te ustapily. Od tego czasu ani razu nie przelaczylo mi sie na benzyne. czyżby sterownik LPG maxi lambda musial sie jak komp od benzyny "nauczyć" ?

Ale przeciez moje zabiegi mialy na celu tylko wyeliminowanie zaklocen...

pozdr
  • #11 6898798
    maestropl
    Poziom 2  
    Zatankowałeś syfiasty gaz i pewnie dlatego tak było, po wyjechaniu wszystkiego i zatankowaniu lepszego problemu ustąpiły.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Skodzie Felicii 1,3MPi z instalacją LPG Lecho Maxi Lambda II generacji występuje problem samoczynnego przełączania się na benzynę, szczególnie podczas nagłego ruszania i przy niskich obrotach silnika (około 1500 obr./min). Objawom towarzyszą szarpnięcia i szybkie zużycie benzyny. Przyczyną mogą być złe połączenia przewodów zasilających, skorodowane bezpieczniki, zakłócenia elektromagnetyczne od przewodów wysokiego napięcia, a także poluzowane lub nieprawidłowo wykonane połączenia masowe. Problemy z komunikacją przez interfejs USB Viakena wynikają z braku wsparcia oprogramowania Maxi Lambda dla portów USB; zalecane jest użycie interfejsu COM lub karty PCMCIA COM. Możliwe jest także uszkodzenie centralki Maxi Lambda, a model Lecho V-max może być kompatybilny, jeśli nie posiada wbudowanego emulatora. Dodatkowo, poprawę stabilności zasilania sterownika i elektrozaworów można uzyskać przez dołączenie kondensatorów elektrolitycznych 2200uF/25V oraz rezystora 100Ω/2W równolegle do cewki elektrozaworu gazu. Warto również sprawdzić filtr gazu i reduktor pod kątem zanieczyszczeń, które mogą powodować zwężenie przepływu gazu i wymuszać przełączanie na benzynę. Oprogramowanie i schematy instalacji dostępne są na stronie producenta www.lecholpg.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA