logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 1.4 MPI - nieregularne obroty, błąd 17549 po wymianie uszczelki

Kris2404 18 Maj 2007 08:46 38282 14
REKLAMA
  • #1 3896351
    Kris2404
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam, mam takowy problem, była lekko dmuchnięta uszczelka pod głowicą, była musztarda na korku. Uszczelka została wymieniona w serwisie, wymienili swiece, oczyścili przepustnicę. Odbierając samochód mechanik powiedział, że trzęsie troche silnikiem, bo w/g niego są wtryskiwacze do wymiany - hm. może , ale przed robieniem uszczelki było ok. Objaw jest taki , na wolnych obrotach czasami jest OK, czasami na postoju, po kilkunastu sekundach postoju jest nagłe zachwianie obrotami i od tego mometu wolne obroty są nieregularne. Po przejechaniu jakiegoś odcinka i zatrzymaniu sie , czasami jest OK, czasmi obroty szaleją, czasami nawet potrafi zgasnąć silnik. Nie wydaje mi się , że sa to wtryski, bo silnik ma kopa, pali właściwie. Wczoraj podmieniałem w serwisie świece i listwę zapłonową -bez zmian. Po podpięciu kompa były 2 błędy, ale szybki mechanior zrobił kasowanie. Jeden znikł -kurde nie zapisałem go, drugi to w/w 17549 Rejestracja obciążenia niedopuszczalna. Jest to bład chwilowy, pojawia sie co lasowo.
    Szukałem po forum i po necie - ale nie znalazłem podopwiedzi takiej osoby, która by taki bład przewalczyła. Czy ktoś z forumowiczów miał taki błąd i jak podejść do tematu -bo serwis lekko rozkłada ręce - a podmiana kompa i przepustnicy, z powodu braku czasu jest na razie niewykonalna. Silnik ma 162 tyś, ma regularne przeglądy itd itp.

Pozdr
    Krzysztof W-wa
  • REKLAMA
  • #2 3896604
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Możliwe przyczyny Miernik masy powietrza, jednostka sterująca klapą przepustnicy, ewentualnie sprawdzić czy może łapie fałszywe powietrze. co po naprawie głowicy jest mozliwe
  • #3 3896620
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 191
    Witam!!
    Zrobili adaptacje przepustnicy?

Pozdrawiam!!
  • #4 3896664
    Kris2404
    Poziom 11  
    Sorki za głupie pytanie, ale co to jest adaptacja przepustnicy i jak to się robi, czy da się to zrobic samemu. Czy jest to czynność podobna do tej , jaką się robi w np. w Polonezie 1.6 MPI , po odpięciu akumulatora i ponownym przypięciu ,trzeba odpalić zimny silnik , nie dotykać pedału gazu , trzeba czekać do nagrania silnika, aż właczy się wentylator chłodnicy. Potem odpina się akumulator na około/max 2- 5 sekund, zapina
    ponownie - jest OK.

Pozdr
    Krzysztof W-wa
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3901888
    Kris2404
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc, dopiero po 25-05 będę miał czas podjechać do serwisu. Wydrukowałem całe info o adaptacji przepustnicy, dam to fachowcom i popatrzę na ich minę, czy coś z tego kumają , czy nie.
    Jeszcze raz dzięki,
    Myślę ,że na razie temat zamknięty, jakie będą efekty wizyty w serwisie, dam znać później.

Pozdr
    Krzysztof W-wa
  • #7 3902075
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    "dam to fachowcom i popatrzę na ich minę, czy coś z tego kumają , czy nie." - fachowcy w aso nie pracuja, albo maja swoje warsztaty albo wyjechali. W aso sa monterzy, uczniowie i moze jeden fachowiec ktory sie naprawde zna i robi przekrety na czesciach
  • #8 4080559
    sebastian.los
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Witam, mam podobny problem do twojego jestem ciekawy czy udalo sie cos z tymi wolnymi obrotami zrobic, jesli tak to prosilbym o wskazowki.
  • #9 5118587
    grazny
    Poziom 11  
    mam identyczny bląd i te same objawy... nie miałem robionej uszczelki pod głowicą... dodatkowo mam błędy z sondy lambda (ale tym się nie przejmuję bo jestem zagazowany)

czy znalazło się jakieś rozwiązanie???

Pozdrawiam
  • #10 5118598
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    wowka napisał:
    "dam to fachowcom i popatrzę na ich minę, czy coś z tego kumają , czy nie." - fachowcy w aso nie pracuja, albo maja swoje warsztaty albo wyjechali. W aso sa monterzy, uczniowie i moze jeden fachowiec ktory sie naprawde zna i robi przekrety na czesciach

cudowne naprawde :D :D :D
  • #11 5118716
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2253
    Do kolegi "grazny" lewe powietrze
  • #12 5133860
    mark200
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    naprawa tej usterki przy pomocy vag zajmuje 2min. pozdro.
  • REKLAMA
  • #13 6472308
    dziewiarz
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    mark200 napisał:
    naprawa tej usterki przy pomocy vag zajmuje 2min. pozdro.

Rozumiem że chodzi o naprawienie usterki związanej z błędem 17549. Mógłbyś się kolego podzielić wiedzą i napisać jak tą usterkę naprawić ?
  • #14 8576064
    rollo25
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam Miałem podobny problem mechanicy w 6 warsztatach rozkładali ręce i co raz wymieniałem jakąś cześć A to listwę a to sondę lambdę i nic.
    Przyczyna była jednak bardziej niż prosta - czujnik położenia wału (po wymianie czujniku wszystko gra)
  • #15 8576104
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieregularnych obrotów silnika Skoda Fabia 1.4 MPI po wymianie uszczelki pod głowicą, pojawiającego się błędu 17549 „Rejestracja obciążenia niedopuszczalna” oraz drgań silnika. Objawy to nieregularne wolne obroty, czasowe gaśnięcie silnika i okresowe „szalejące” obroty na postoju. Wymieniono świece zapłonowe i listwę zapłonową, oczyszczono przepustnicę, jednak problem pozostał. Wskazano możliwe przyczyny: nieszczelności powodujące dolot fałszywego powietrza, uszkodzony miernik masy powietrza, niewłaściwa adaptacja przepustnicy oraz czujnik położenia wału korbowego. Adaptacja przepustnicy wymaga użycia urządzenia diagnostycznego (np. VAG-COM). Niektórzy użytkownicy sugerują, że błąd 17549 i nieregularne obroty mogą być spowodowane nieszczelnościami dolotu lub uszkodzonym czujnikiem wału, a niekoniecznie wtryskiwaczami. Naprawa usterki za pomocą urządzenia diagnostycznego VAG jest szybka, jednak nie zawsze skuteczna bez usunięcia przyczyny fizycznej, jak np. nieszczelności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA