logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Cyfrowe z komputera : Odbiornik SDR HF/VHF/UHF

c2h5oh 21 Maj 2007 09:28 23482 16
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3914819
    sadowski25
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Eeeeee.. niezły potworek tylko jedno zasadnicze pytanka:
    1. Ile moze wynieść jego budowa ?
    2. Lepiej robic go czy SDR Receiver DR2C ?
    3. dopieor zaczynam nasłuchiwać...
  • REKLAMA
  • #3 6630498
    neonowy
    Poziom 12  
    Witam

Nie wiem czy pytanie zadaje w odpowiednim dziale, ale ponieważ tutaj znalazłem to co mnie interesuje więc postanowiłem tutaj je zadać.
    Jestem zainteresowany wykonaniem odbiornika z wyżej podanego linku
    http://www.yu1lm.qrpradio.com/HF-VHF%20SDR%20receiver-part1-YU1LM.pdf , moje pytanie dotyczy wykonania płytki drukowanej, a dokładnie tego czy jeżeli sobie wydrukuje ją z tego pdf-u to wymiary płytek bedą w skali 1:1 w wymiarach takich jakie są podane, jeżeli nie to co zrobić żeby tak było.
    Jest mi to potrzebne żeby wykonać płytki metodą termotransferu dlatego skala płytek musi być zachowana.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Ok już sobie poradziłem, ale nie zaszkodziłoby się dowiedzieć jak to robią inni.
  • #4 6657691
    rysiek673
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    neonowy napisał:
    Witam

Nie wiem czy pytanie zadaje w odpowiednim dziale, ale ponieważ tutaj znalazłem to co mnie interesuje więc postanowiłem tutaj je zadać.
    Jestem zainteresowany wykonaniem odbiornika z wyżej podanego linku
    http://www.yu1lm.qrpradio.com/HF-VHF%20SDR%20receiver-part1-YU1LM.pdf , moje pytanie dotyczy wykonania płytki drukowanej, a dokładnie tego czy jeżeli sobie wydrukuje ją z tego pdf-u to wymiary płytek bedą w skali 1:1 w wymiarach takich jakie są podane, jeżeli nie to co zrobić żeby tak było.
    Jest mi to potrzebne żeby wykonać płytki metodą termotransferu dlatego skala płytek musi być zachowana.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Ok już sobie poradziłem, ale nie zaszkodziłoby się dowiedzieć jak to robią inni.

Witaj,

1. Zapisz plik
    2. Otwórz za pomocą Photoshop'a
    - w opcjach otwierania zapyta którą stronę otworzyć (zaznacz ją) w pozostałych opcjach ustaw rozdzielczość (600dpi) i głębię 16bit
    3. Za pomocą narzędzia zaznacz (przerywany kwadracik) zaznacz dokładnie PCB.
    4. Wybierz 'crop' (kadruj)
    5. Dalej 'image size' rozmiar obrazka - ustaw docelowy rozmiar płytki (88x35)
    6. Jeśli potrzeba odbicie lustrzane.
    7. Druk.

pozdrawiam,
  • #5 6727389
    przemyslawuk
    Poziom 12  
    Ocena: 92
    Witam,
    Zamierzam zrobic odbiornik SDR i mam pytanie do tych co juz cos zbudowali lub maja lepsze pojecie o temacie.
    Niektore z tych odbiornikow sa I/Q (np. DR3X) a inne nie (np AR1).
    Czy jest jakas roznica praktyczna w ich dzialaniu/funkcjonalnosci ?
    Czy ktorys z nich moze wiecej ?
    Ktory lepszy?
  • #6 7756596
    ivellios1988
    Poziom 10  
    Pozwolę sobie odświeżyć temat. Jak wygląda koszt zbudowania takiego odbiornika?
  • #7 7756623
    Adik
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    ivellios1988 napisał:
    Pozwolę sobie odświeżyć temat. Jak wygląda koszt zbudowania takiego odbiornika?

Koszt samodzielnej budowy jest uzależniony od ceny elementów, najdroższym elementem w tym układzie jest AD797 - cena około 50zł, mieszacz diodowy w zależności gdzie kupowany 15 do 30zł, reszta elementów to już raczej "groszowe" sprawy.
    Można taniej stosując zamiast układu AD797 tańszy wzmacniacz operacyjny np. OP27 za 7zł.
  • #8 8039493
    sp3uca
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam, czy ktoś może namierzył wersje smd druku tego odbiornika ?

Andy
  • REKLAMA
  • #9 8039897
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Poszukaj na stronie autora projektu:
    http://yu1lm.qrpradio.com/
    Jeżeli nie znajdziesz to napisz do niego. Jeżeli będzie miał ochotę to pomoże. Jeżeli nie, to pozostaje zaprojektować płytkę samemu. Układ nie jest skomplikowany.
  • #10 8040390
    sp3uca
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    No niestety nie ma na jego stronie. To pierwsze sprawdziłem. Napisałem do niego czy ma taka wersje. Jak nie to może amatorzy ze wschodu coś zmajstrowali. W ostateczności zaprojektuję sam - układ faktycznie nie jest skomplikowany.

73! Andy
  • #11 8127878
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2483
    Moje pytanie dotyczy mieszacza diodowego tj. Czy HPF-505 ma ten sam rozkład pinów co SRA1. TAK czy NIE?.

Adamski, dzięki. Dołączając załącznik nie dopisałem że już wiem.
    Załączniki:
    • HPF-505.doc (255.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 8132299
    Adamskim
    Poziom 10  
    gumisie napisał:
    Moje pytanie dotyczy mieszacza diodowego tj. Czy HPF-505 ma ten sam rozkład pinów co SRA1. TAK czy NIE?.

Tak.
  • REKLAMA
  • #13 9021414
    wawrzek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam taki pomysł. Czy do szerokopasmowego odbiornika SDR można by wykorzystać standardowy odbiornik radiowy z pasmami KF mający cyfrową, stabilną syntezę PLL, wyprowadzć z niego p.cz 465kHz, wprowadzić do mieszacza z generatorem cyfrowym, a dalej zastosować najprostszy odbiornik SDR. Nie trzeba by wtedy budować złożonych generatorów PLL, filtrów wejściowych i.t.d.
    Proszę o odpowiedź, czy w moim rozumowaniu tkwi jakiś istotny błąd.
  • #14 9021799
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 9088252
    adam74m
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Moim zadaniem nie warto budować akurat tego odbiornika (http://www.yu1lm.qrpradio.com/HF-VHF%20SDR%20receiver-part1-YU1LM.pdf). Zwróćcie uwagę, że wykorzystano tylko jeden kanał wejściowy karty muzycznej komputera. Ma to duże znaczenie - dwukrotnie węższe pasmo odbierane i mniejsze możliwości detekcji.
  • #17 9088593
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy odbiornika SDR AR1 i AR2 pracującego w zakresie 1 MHz do 500 MHz, wykorzystującego kartę dźwiękową komputera. Poruszono kwestie kosztów budowy, gdzie najdroższym elementem jest wzmacniacz operacyjny AD797 (około 50 zł), z możliwością zastąpienia tańszym OP27. Omówiono także różnice między odbiornikami I/Q (np. DR3X) a jednokanałowymi (np. AR1), wskazując na szersze możliwości detekcji w odbiornikach I/Q. Poruszono temat wykonania płytek drukowanych metodą termotransferu, z zaleceniami dotyczącymi zachowania skali 1:1 poprzez odpowiednie przygotowanie plików graficznych (np. w Photoshopie). Wskazano na brak dostępności wersji SMD płytek dla AR1, co wymaga samodzielnego projektowania. Zaproponowano także alternatywne rozwiązania, takie jak wykorzystanie standardowego odbiornika radiowego z cyfrową syntezą PLL i wyprowadzeniem p.cz. 465 kHz do prostego odbiornika SDR. Wskazano, że odbiornik AR1 wykorzystuje tylko jeden kanał karty dźwiękowej, co ogranicza szerokość pasma odbieranego sygnału w porównaniu do odbiorników I/Q. Podkreślono, że główną zaletą AR1 jest wykorzystanie właściwości dynamicznych układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA