logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega 1990 - dławienie silnika na gazie po rozgrzaniu, uszkodzona sonda lambda?

trebor60 21 Maj 2007 15:41 1606 7
REKLAMA
  • #1 3906560
    trebor60
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam, w wyżej wymienionym pojeździe mam zainstalowaną instalację gazową Lanzo i problem polega na tym : Na zimnym silniku jest wszystko ok. natomiast na rozgrzanym przy ruszaniu slinik często się dusi i aby nie zgasł muszę mu przygazować a i tak szarpie. Na benzynie ten problem nie istnieje. Wiem że mam uszkodzoną sondę lambda ale czy to jest przyczyna? Instalacja gazowa oczywiście z komputerem.
  • REKLAMA
  • #2 3906699
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Witam! A może parownik kolego? Widze, że z Łasku jesteś: podjedź do tego warsztatu kolo Reto Cafe, tam Cie nie okantują i powiedzą co jest grane.
  • REKLAMA
  • #3 3906787
    mhteg
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Najlepszym rozwiazaniem,przy takich silnikach tej generacji jest BLOS , mniejsze spalanie i lepsze osiagi.Ito wszystko ustawic na dobrym(sprawnym)anlizatorze spalin i bedzie super pracowac.
  • REKLAMA
  • #4 3909706
    trebor60
    Poziom 12  
    Szkoda że zamiast jakiejś konkretnej informacji związanej z moim problemem otrzymałem tylko skierowanie do punktu lub zmianę na BLOS-a. Czy na całej elektrodzie,nie ma kogoś kto pomoże mi w moim, chyba konkretnie opisanym problemie?
  • REKLAMA
  • #5 3910126
    IWEX100
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam
    Tak jak napisałeś masz uszkodzoną sondę lambda, jeżeli w samochodzie masz komputer gazowy t i zapewne silniczek krokowy do gazu, więc w Twoin przypadku sonda lambda jest najważniejszym czujnikiem sterującym skladem mieszanki na gazie. Musisz wymienić sondę i dobrze wyregulować.

Pozdrawiam
  • #6 3911989
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    trebor60 napisał:
    Szkoda że zamiast jakiejś konkretnej informacji związanej z moim problemem otrzymałem tylko skierowanie do punktu lub zmianę na BLOS-a. Czy na całej elektrodzie,nie ma kogoś kto pomoże mi w moim, chyba konkretnie opisanym problemie?

przyczyn twojeje usterki moze byc wiele, sonda rowniez moze byc winna,
    ale zeby to stwierdzic trzeba to dokladniej zbadac,
    Jak cos to zapraszam do mnie :-)
  • #7 3912726
    trebor60
    Poziom 12  
    No dzięki procekkk za propozycję, właśnie szukałem kogoś z Mrągowa abym mógł sprawdzić auto i przy okazji spędzić wakacje nad jeziorem.
    Widzę że będę zmuszony zamknąć ten temat,ponieważ jest mało rozwojowy.
  • #8 3914003
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    zapraszam :) pogode mamy super :)
    jesli chodzi o auto to przez internet nie da sie go naprawic, jest to stare auto i przyczyn moga byc dziesiatki, troche doswiadczenia i znajomosci budowy auta itp jest niezbedna :)
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Opel Omega 1990 z instalacją gazową Lanzo pojawia się problem dławienia silnika na gazie po rozgrzaniu, objawiający się szarpaniem i koniecznością przygazowania, podczas gdy na benzynie problem nie występuje. Uszkodzona sonda lambda jest wskazywana jako potencjalna przyczyna, ponieważ w instalacji gazowej z komputerem i silniczkiem krokowym sonda ta steruje składem mieszanki gazowej. Konieczna jest wymiana sondy lambda oraz precyzyjna regulacja instalacji gazowej na sprawnym analizatorze spalin. Inne możliwe przyczyny to usterki parownika lub inne elementy układu, które wymagają diagnostyki i doświadczenia w naprawie starszych samochodów. Naprawa przez internet jest utrudniona ze względu na złożoność problemu i konieczność dokładnych badań diagnostycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA