logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korekcja błędów i modulacja w RDS - szczegóły techniczne i ARI na 57 kHz

owczar 23 Maj 2007 07:41 2627 10
REKLAMA
  • #1 3912249
    owczar
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam.Mam kilka pytań o RDS:
    1. Jak przebiega korekcja błędów w RDSie (jaka rolę spełnia słowo kontrolne)?
    2. Czy system informacji drogowych ARI jest nadal nadawany.Jeśli tak to jak została rozwiązana sprawa nie kolidowania systemów ARI i RDS- oba nadawane na podnośnej 57 kHz (inna modulacja?).
    3. Jedno z założeń RDSu: obszar obsługiwany przez system nie może być mniejszy niż obszar monofonicznego odbioru programu radiowego.Jak rozumieć założenie.Obszar monofonicznego odbioru jest większy od obszaru stereofonicznego odbioru (inne amplitudy sygnałów sumy i różnicy MPXksa?)?
    4. Dlaczego przepustowość strumienia danych RDSu ograniczona do 1187,5 b/s?
    5. Jak moduluje się dane przesyłane RDSem (rodzaj modulacji).
    Proszę o odpowiedzi.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3913220
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    1.
    Podstawowa ramka rds to 104 bity podzielona na 4 bloki po 26 bitow. Te bloki są podzielone na 16 bit danych i 10 korekcji błędów ex-or przesunięcie.
    Każdy z 4 bloków ma inne bity przesunięcia, blok 3 ma 2 rodzaje bitów przesunięcia, zależy czy idą dane typu A czy typu B.
    Mamy początkowe słowo korekcji błędów = 00h
    sprawdzamy poszczególne bity danych.
    Jeśli bit pierwszy ustawiony, to słowo korekcji EXOR z jakąś wartośćią, która jest podawana dla bitu nr1 w pdf, i do następnego bitu. Jeśli bit pierwszy 0 to przechodzimy do następnego.
    Jeśli bit drugi ustawiony, to słowo korekcji EXOR z jakąś wartośćią, która jest podawana dla bitu nr2 w pdf i do następnego bitu. Jeśli bit drugi 0 to przechodzimy do następnego.
    Itd. aż przejdziemy 16 bitów. Jak je przejdziemy to słowo korekcji EXORujemy z odpowiednim przesunięciem.

2. ARI chyba już nie jest stosowane.
    3. Obszar monofonicznego odbioru jest większy, ale gdy RDS już nie jest możliwy do zdekodowania, to mono sporo szumi. Kwestia subiektywna ile to jest sporo, może gdzieś to jest podane.
    4. Przepustowość jest wystarczająca, i jej wartość to częstotliwość nośnej 57khz podzielona przez 48. Dlaczego akurat taka, nie wiem.
    5. Modulacja PSK
  • REKLAMA
  • #3 3915906
    owczar
    Poziom 17  
    Mam jeszcze jedno pytanie.Jeżeli chcemy sie "wpiąć" z dekoderem RDS do radioodbiornika stereofonicznego to oczywiście znajdujemy stereodekoder i wejście sygnału MPX.W radioodbiornikach stereofonicznych za demodulatorem FM występuje filtr który powinien przepuszczać widmo sygnału do 53 kHz.RDS nadawany jest na podnośnej 57kHz (+-2,4 kHz,szerokość widma RDSu 4,8 kHz).Czy nie trzeba modyfikować filtra (rozszerzyć pasma przepustowego filtru za demodulatorem FM do 59,4 kHz - trzeba uwzględnić wstęgę boczną widma RDS).A może zbocze filtru nie jest strome i obejmuje jeszcze sygnał RDS.Proszę o odpowiedz.
  • #4 3917202
    djbpm
    Poziom 24  
    owczar napisał:
    W radioodbiornikach stereofonicznych za demodulatorem FM występuje filtr który powinien przepuszczać widmo sygnału do 53 kHz

W moim tunerze Diora AS9461 nie ma takiego filtru, a jest to tuner z czasów kiedy jeszcze nie oszczędzano.
    Poza tym zrobienie takiego filtru, który by do 53KHz miał płaską charakterystykę, a przy 57KHz już mocno tłumił, jest bardzo trudne, i wg. mnie w tym miejscu zbędne.
    Podłączałem do swojego tunera demodulator TDA7330, i chodzi ok.
    A tak spytam, coś tworzysz? czy tak tylko pytasz?
  • #5 3918088
    owczar
    Poziom 17  
    Dekoder zrobiłem na kostce SAA6588 (praca dyplomowa).Z pomocą elektrodowicza programik napisałem w Bascomie (wyciągnąłem PS,RTX,PTY,CT i Data,AF).Posiadasz może literaturę w języku polskim o RDSie.Jest ksiązeczka "Vademecum techniki audio-video- komunikacja i nawigacja samochodowa" w której ponoć dokładnie opisano system.Ale nigdzie nie moge jej dostać.
  • REKLAMA
  • #6 3918328
    djbpm
    Poziom 24  
    To szybko napisaliście ten program, wczoraj pierwsze pytanie o korekcje, moja odpowiedź dosyć ogólna, a dziś już o programie :) Skoro już jest, to
    zastanawia mnie jak napisać procedurę synchronizacji, oraz czy istnieje możliwość rzeczywistej korekcji błędów, i jak się to robi, czy tylko można stwierdzić, że taki błąd wystąpił.
    Bascom to tragiczny język...
    Tu link do dekodera napisanego w asm na tiny2313
    http://www.mictronics.de/?page=rdsdec
    może go sobie kiedyś przestudiuje.
    Polskiej literatury nie posiadam, jedyne co posiadam to oficjalny opis standardu po angielsku, wg którego zaprojektowałem koder.
  • REKLAMA
  • #7 3918476
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    djbpm napisał:
    zastanawia mnie jak napisać procedurę synchronizacji, oraz czy istnieje możliwość rzeczywistej korekcji błędów, i jak się to robi, czy tylko można stwierdzić, że taki błąd wystąpił.

Czy SAA6588 nie załatwia sprawy? Nie wiem właśnie ... :(
  • #9 3918588
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    No właśnie - skoro po I2C wyciągasz z kości gotowe dane to ich definicja na wyświetlacz to już czysta logika z którą DOWN-BASCOM sobie radzi.
  • #10 3920853
    owczar
    Poziom 17  
    Synchronizację i korekcje załatwia SAA6588.Reszta to "down" Bascom.Nie taki down skoro wszystko pięknie ładnie chodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy technicznych aspektów systemu RDS, w tym korekcji błędów, modulacji oraz współistnienia z systemem ARI na podnośnej 57 kHz. Korekcja błędów w RDS opiera się na 104-bitowej ramce podzielonej na 4 bloki po 26 bitów, z których każdy zawiera 16 bitów danych i 10 bitów korekcji realizowanych przez operacje XOR z odpowiednimi maskami przesunięć. System ARI jest obecnie rzadko stosowany, a jego współistnienie z RDS na 57 kHz rozwiązuje się poprzez różne metody modulacji. Obszar obsługiwany przez RDS musi być co najmniej tak duży jak obszar monofonicznego odbioru, który jest większy niż stereofoniczny ze względu na różnice w amplitudach sygnałów sumy i różnicy w multipleksie FM. Przepustowość strumienia danych RDS wynosi 1187,5 b/s ze względu na ograniczenia standardu. Modulacja danych RDS odbywa się na podnośnej 57 kHz z szerokością widma około 4,8 kHz. W praktyce filtry w odbiornikach stereofonicznych nie muszą być modyfikowane, gdyż ich zbocza pasma przepustowego obejmują sygnał RDS. W implementacji dekodera RDS wykorzystano układ SAA6588, który realizuje demodulację, synchronizację i korekcję błędów, a dalsze przetwarzanie danych odbywa się w mikrokontrolerze programowanym w Bascomie. Literatura polska na temat RDS jest ograniczona, a dostępne materiały to głównie oficjalne opisy standardu w języku angielskim.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA