logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WFC 1600 - Szarpie silnikiem przez moment, a nie chce obracać

agdom3 24 Maj 2007 16:31 3207 12
REKLAMA
  • #1 3917003
    agdom3
    Poziom 15  
    Ocena: 124
    Pralka jak w temacie. Szarpie silnikiem przez moment, a nie chce obracać prawe-lewe i nie wiruje. Tylko tez szybkie obroty łapie na ułamek sekundy i co z tym fantem zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 3917241
    krzysiekl
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    Do sprawdzenia cewka tachometru znajduje sie z tyłu silnika i czy magnesik się nie wykręcił ,okablowanie tego tachometru do elektroniki
  • #3 3917273
    PaKo100
    Poziom 1  
    sprawdź, czy nic nie blokuje paska
  • #4 3917370
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Sprawdż silnik poza instalacją pralki zwracając szczególną uwagę jaki pobiera prąd i jak pracuje wraz ze wzrostem napięcia(dobrzeby było sprawdzić wirnik)
  • REKLAMA
  • #5 3917438
    agdom3
    Poziom 15  
    paska nic nie blokuje ponieważ włączałem silnik bez niego
    silnik powinien byc dobry bo posiadam 2 szt. identyczne silników i podpinałem więc tez odpada
    ale spr. jeszcze prądniczkę tachometryczna bo to dobra myśl.
    dzięki za podpowiedzi dam znać jak coś zdziałam

Dodano po 2 [minuty]:

chociaż raczej to nie będzie prądniczka dlatego że podłączałem jeszcze dwa silniki i jest to samo a dziwne by było żeby trzy silniki były tak samo uszkodzone
    moim zdaniem to cos z modułem --- tylko co ?

Moderowany przez skryn:

Regulamin pkt. 15
    Następnym razem będzie ostrzeżenie!

• #6 3917669
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Programator do sprawdzenia.
  • #7 3918139
    krzysiekl
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    To sprawdź triaka od sterowania silnika znajduje sie na programatorze.
  • REKLAMA
  • #8 3918923
    sla555
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja przy podobnych objawach miałem pęknięty styk programatora.
  • #9 3919084
    agdom3
    Poziom 15  
    Wychodzi na to że triak jest dobry i reszta tez niby sprawna.
    Do czego by się tu jeszcze przyczepic ??
    Ma ktos jakies pomysły ??.
  • #10 3919321
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam. W tym przypadku napewno jest uszkodzony w programatorze dlugi styk przelaczajacy obroty rewersyjne silnika..Naprawe mozna wykonac jezeli sie ma material z uzysku.Napisz na email.
  • REKLAMA
  • #11 3919336
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    To jest pralka full elektronik. Zero programatorów i długich blaszek :?
  • #12 3919387
    agdom3
    Poziom 15  
    Dałem ten moduł ( programator ) dla elektronika , ma posprawdzac wszystko ale mówił coś , że może procesorek tak wysyłac impuls.
    Jak szarpnie to słychac że przekażnik załącza i rozłącza. Jak wróci od elektronika to dam znać.
    No i kolega PS ma racje to jest moduł elektroniczny i raczej tam nie ma długich styków chyba że się myle kolego as 53 to daj znać gdzie ten styk sie znajduje ??
  • #13 3920471
    agdom3
    Poziom 15  
    Nic z tego ma ktos moze pomysł co z tym zrobić ??

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WFC 1600 ma problem z silnikiem, który szarpie przez moment, nie wykonuje obrotów prawo-lewo i nie wiruje, choć chwilowo osiąga szybkie obroty. Sugerowano sprawdzenie cewki tachometru, magnesu i okablowania tachometru, a także czy pasek nie jest zablokowany. Silnik testowano poza pralką, a posiadane dwa identyczne silniki wykazywały ten sam problem, co wyklucza uszkodzenie silnika. Podejrzewano uszkodzenie modułu sterującego (programatora) lub triaka sterującego silnikiem. Wskazywano na możliwe pęknięcie styku w programatorze odpowiedzialnego za przełączanie obrotów rewersyjnych, jednak pralka jest modelem z pełną elektroniką bez klasycznych programatorów i długich blaszek. Elektronik sprawdza moduł, podejrzewając, że procesor może wysyłać nieprawidłowe impulsy, co powoduje załączanie i rozłączanie przekaźnika. Problem pozostaje nierozwiązany, oczekuje się dalszych diagnoz i sugestii.
REKLAMA