logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 1.6 16V Z16XEL - spadek mocy, czujnik Halla czy zawór EGR?

szafran2000 25 Maj 2007 13:33 5567 7
REKLAMA
  • #1 3919889
    szafran2000
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam problem z Astrą G 1.6 16V silnik Z16XEL + LPG. Problem polega na tym że moje auto straciło moc. Jak jest zimne słabo pali, ale jest dosyć mocne ale gdy tylko osiągnie wysoką temp staje się strasznie zamulone. Nie wkręca sie na obroty, brak dynamiki, na jałowym obroty są falujące a nwet potrafi zgasnąć (niezawsze gaśnie). Wczoraj byłem na diagnostyce komputerowej i brak błędów. Mechanik sprawdzał poszczególne prametry elementów i wszystko jest w normie oprócz czujnika obrotów wałka rozrządu (czujnik Halla) i zaworu EGR który działa ale nie zamyka sie do końca. W związku z tym mam takie pytania:
    - Czy jest możliwe ze czujnik wałka rozrządu odpowiada za taką prace silnika i czy można go jeszcze w jakiś inny sposób sprawdzić (koszt nowego ok 200 zł więc lepiej być pewnym uszkodzenia)?
    - czy może to wina zaworu EGR że jest brudny lub niesprawny i sie nie domyka?
    Zaznaczę ze stało się to dość nagle bez żadnych wcześniejszych oznak jakichkolwiek niedomagań
    pozdrawiam i czekam na porady
  • REKLAMA
  • #2 3919919
    danielra
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    to raczej EGR radzę go przeczyścić, sprawdź też jeszcze raz czy wszystko jest OK z przepływomierzem powietrza
  • REKLAMA
  • #3 3919932
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Uszkodzenie Czujnk położenia wałka rozrządu jest sygnalizowane przez sterownik i w razie jego awari zapali się kontrolka. Dochodzą do niego przewodyzasilające i wychodzi sygnałowy ten środkowy ( na pracującym silniku podłączyć oscyloskop lub LEDa powinna mrugać ). Przy uszkodzeniu tego czujnika silnik wchodzi w tryb awaryjny (brak wtrysku sekwencyjnego)
  • #4 3920079
    szafran2000
    Poziom 11  
    > sprawdź też jeszcze raz czy wszystko jest OK z przepływomierzem powietrza[/quote]

tu nie ma przepływki jest czujnik ciśnienia w kolektorze który rzekomo pokazuje prawidłowo ciśnienie (hmmm???)
  • REKLAMA
  • #5 3920382
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    uruchomić EGRa aby działał poprawnie
  • REKLAMA
  • #6 3923577
    szafran2000
    Poziom 11  
    goldwinger napisał:
    uruchomić EGRa aby działał poprawnie

Wykręciłem EGRa i jest czysty ;-( Mechanik z serwisu opla powiedział mi że to może być wina katalizatora który jest zapchany.
  • #7 3923590
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3925443
    szafran2000
    Poziom 11  
    elektrit napisał:
    Brak błędów nie oznacza że elektronika pracuje ok.

To jak sprawdzić czy działa poprawnie?

Podsumowanie tematu

✨ Opel Astra G 1.6 16V z silnikiem Z16XEL z instalacją LPG traci moc po osiągnięciu wysokiej temperatury silnika. Objawy to słabe rozruchy na zimno, falujące obroty jałowe, brak dynamiki i czasami gaśnięcie silnika. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów, jednak mechanik wskazał na nieprawidłowości w czujniku położenia wałka rozrządu (czujnik Halla) oraz zaworze EGR, który nie zamyka się całkowicie. W dyskusji zasugerowano, że uszkodzenie czujnika wałka rozrządu powinno być sygnalizowane kontrolką i powodować tryb awaryjny silnika, a jego działanie można sprawdzić oscyloskopem lub diodą LED. Zawór EGR, mimo że działa, może być przyczyną problemów, jednak po wykręceniu okazał się czysty. Pojawiła się hipoteza, że zapchany katalizator może powodować spadek mocy. Wskazano również, że brak błędów w komputerze nie gwarantuje prawidłowej pracy elektroniki. Wątpliwości dotyczą sposobu sprawdzenia poprawności działania EGR oraz roli czujnika ciśnienia w kolektorze, który zastępuje przepływomierz powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA