logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny vertikal na pasma KF 40m-6m, opcjonalnie 80m - jakie modele?

rx/tx 25 Maj 2007 19:25 9646 14
REKLAMA
  • #1 3921002
    rx/tx
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie

Jestem zmuszony do kompromisu pomiedzy miejscem a jakością :cry:

Mam pytanko jaką wybrac antenę dla pasm od 40m do 6m swoja droga gdyby dało radę 80m byloby super , dzięki za pomoc

rx/tx
  • REKLAMA
  • #2 3921070
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1688
    Tak, to tylko w Erze. 20-6m Vertical GXP albo beam, 40/80 w3dzz. Jak jedna to powieś po prostu jak najdłuższy kawał drutu i strój skrzynką. Nie spodziewaj się rewelacji.
    Michał
  • #3 3921110
    rx/tx
    Poziom 15  
    GXP jest anteną poziomą tak jak i dwie pozostałe :-(

Szukam anteny pionowej

Pozdr.
    RX/TX

Chyba ze myslałes o antenie GP 7DX kolegi Waldka :-) ta mam szukam czegoś być moze lepszego :-)
  • REKLAMA
  • #4 3921160
    SP5IT
    Ok, za szybko czytałem.
    Vertical na 80/40m to proste. Mao miejsca zajmuje ;)
    Stawiasz 1/4 fali sztycę circa 20m wysokości. Przeciwwagi w ziemię. Stroi się na 40/80 i na 160 tez pójdzie po małym pieszczeniu.
    GP7DX jest ok powyżej 40m. Nie sądzę, żebyć coś lepszego postawił.
    Na 40 i 80 ta antena pracuje porównywalnie z zestrojonym skrzynką karniszem.
    W3DZZ możesz postawić pionowo połowę anteny i przeciwwagi po ziemi po kilka na każde pasmo. Tylko musisz zrobić ją wtedy z rurek z trapem.
    I pamiętać, że pionowe anteny maja niski kąt elewacji i nadają się do DXów. Krajowe łaczności kiepsko idą na patyku na 80/40.
    Michał
  • REKLAMA
  • #5 3921465
    rx/tx
    Poziom 15  
    No to jest jakis pomysł :-)

Zkładamy ze postawie na ziemi "rurkę" 20m , czy charakterystyka nie bedzie zbyt "pionowa" i wtedy z dx'ow nici .....

Swoja droga jak taką rurkę zasilić , czy moze dac cewke na dole aby "wyciągnąć" antene ??

Ewentualnie jaka antenka byłaby twoim zdaniem lepsza od gp7 na pasma od 40-20m w góre , gd7 chodzi poprawnie jedyne co mi w niej troszkę przeszkadza to niestety slabosc konstrukcyjna i to iz z biegiem czasu jedzie w góre pasm ( starość nie radość :-) )

rx/tx
  • #6 3924526
    gsminfo
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    Jeżeli chcesz sam robić Vertikala , to proponuje .....1 tyczka ok 10 m (40m plus 15 m) 2 tyczka 5,20 (20m) 3 7,5m (30m) itd..17m i 12m . W środku 10m i 0,5m odstęp pozostałe tyczki , od środka . Zaleta brak trapów ,brak limitu mocy , brak obaw gdy jest kilka dni mokrych że któryś trap przebije i antena nie stroi się , a DX-y uciekają HI . Przy takim konstruowaniu anteny bardzo przydatny jest mostek MFJ_259 . Taka antena ma zastosowanie gdy masz dach płaski , lub zbliżony do płaskiego , bo przeciwwagi przydało by się po dwie na pasmo .... Całość zasilana bezpośrednio kablem 50 om .
  • REKLAMA
  • #8 3925556
    SP5IT
    Nawet nie patrz w tą stronę.
    Jak chcesz wiedzieć jak to jest zrobione to poczytaj tu: http://www.iv3sbe.webfundis.net/html/Rybakov806.htm
    Zrobisz sam za grosze a kupowanie tego to wyrzucone pieniądze.
    Michał
  • #9 3925596
    rx/tx
    Poziom 15  
    Czyli LW jak rozumiem w pionowej rurce :-))) , dobry pomysł :-)))
    Czyli kupujemy LW 10,5 m (lub robimy) udajemy sie na bazar kupujemy dwie wędki przy pomocy np. kleju poxipol kleimy wsadzamy LW w srodzeczek i mamy super boardband antena :-)))))

Dzieki za przestrogę

Idąc dalej swojego czasu na forum pytałem się o antenke FAA , czy ona twoim zdaniem dziala podobnie ?? bo do tej pory jakos nikt mi nie pomogl w wyjaśnieniu zasady jej działania , będę ci Michale zobowiazany za pomoc

rx/tx
  • #11 3926226
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    A nie lepiej napisać do Waldka SP7GXP.
    Ma w ofercie antenę GP - 40m do 6m - (z WARC-ami).

Pozdrawiam.
  • #12 3926539
    rx/tx
    Poziom 15  
    Kolego radiosystem gp7dx mam jak juz pisalem szukam czegoś dalej bo jest to antena ok. ale ma swoje mankamenty :-)

rx/tx

Dodano po 9 [minuty]:

Michale tutaj ja opisywałem

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic741164.html

Cekam na info , pozdrawiam

RX/TX
  • #14 3926669
    rx/tx
    Poziom 15  
    OK zostawmy gp7dx fajna antenka a wrocmy do meritum , interesuje mnie Michale twoja opinia na temat anteny FAA czy jest to twoim zdanie rozwiazanie identyczne jak anteny typi CHA250B i BBV7 ??? czy jest to inne rozwiazanie
    No i oczywiscie czekam na opinie kolegów o antenach pionowych

rx/tx
  • #15 3926751
    SP5IT
    Nie powiem ci nic na temat tych konkretnych typów anten bo ich nie znam natomiast wiem jak pracuje gp7 i gp7dx. Nie wiem gdzie i jak bedziesz ta antenę zakałdał ale musisz pamietać, że pionowe anteny zbierają dużo więcej zakłóceń miejskich niż poziome.
    Na 40 i 80m i tak musisz mieć inną cudów nie ma, żeby nie wiadomo co w ulotkach reklamowych napisano.
    Wybór należy do ciebie.
    Nie łudziłbym się, że te "miracle antennas" będą lepiej pracować od anteny, która bez atu ma rezonanse w odpowiednich miejscach.
    Ja, jeśli byłbym skazany na jedną, pionową, wielopasmową to postawiłbym Waldkową. Innej tak taniej opcji nie ma i nie piszę tak, zeby to reklamować.
    Jakie masz tam warunki do postawienia i jakie mankamenty wg ciebie ma ta antena?
    Michał

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru anteny pionowej (vertical) do pasm KF od 40m do 6m, z opcją rozszerzenia na 80m. Wskazano, że anteny poziome typu GXP nie spełniają wymagań pionowych. Proponowane rozwiązania to anteny pionowe 1/4 fali o wysokości około 20 m z przeciwwagami w ziemi, które można stroić na 40/80m, a nawet 160m po odpowiednim dostrojeniu. Antena GP7DX jest uznawana za dobrą na pasma powyżej 40m, choć ma pewne mankamenty konstrukcyjne i tendencję do zmiany strojenia z czasem. Alternatywnie można wykonać własną antenę wieloczęstotliwościową z kilku tyczek o różnych długościach, eliminując potrzebę trapów i ograniczeń mocy. Wspomniano także o antenach BBV7 i CHA250B, jednak zostały one odradzone ze względu na wysoką cenę i wątpliwą jakość, sugerując samodzielną budowę anteny typu LW (long wire) w pionowej rurce. Poruszono też temat anteny FAA, jednak brak jest jednoznacznej opinii na jej temat. Podkreślono, że anteny pionowe zbierają więcej zakłóceń miejskich niż poziome, a na pasmach 40 i 80m konieczne jest stosowanie dedykowanych rozwiązań. Najbardziej rekomendowaną anteną pionową wielopasmową pozostaje GP7DX ze względu na lokalny serwis i sprawdzoną konstrukcję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA