logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czego to może być efekt i pytanie o papierze z odzysku.

BartekWB 26 Maj 2007 12:38 1545 6
REKLAMA
  • #1 3922667
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Ostatnio wykonałem swoje pierwsze płytki:

Jak widać na fotografiach(wybaczcie za jakość, ale aparat już stary) ścieżki są przerwane,niedokładne, czasami ich nie ma w cale.
    Nie wiem gdzie popełniłem błąd. Trawiłem jakieś 4 godziny w nowym wytrawiaczu, papier jakiego używałem, był to "papier kredowy satynowy". Termotransfer wyglądał tak, że po prostu jeździłem po płytce z papierem żelazkiem.

2gie pytanie:
    Przeglądając forum przeczytałem, że niektórzy używają zamiast papieru kredowego, papieru wyrwanego z kolorowej gazety, jak to się sprawdza? Kąbinuje tak, ponieważ w moim mieście papier kredowy jest niedostępny(prócz satynowego).
  • REKLAMA
  • #2 3922716
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam. Jeśli chcesz używać papieru kredowego musisz podnieść temperaturę żelazka. Płytka najlepiej na żelazko i dociskasz papier szmatka. Dokładnie taki sam efekt miałem. Co do gazet to prawda. Ja zamówiłem sobie darmowy katalog Distrelec-a z tego względu że papier jest bardzo cienki (gazeta przy nim to płyta MDF) pięknie odchodzi od płytki po namoczeniu. Tak na prawdę wiele można pisać i czytać ale do wprawy musisz dojść sam.
  • REKLAMA
  • #3 3923096
    BartekWB
    Poziom 27  
    Nada się papier z jakiegoś np Poradnika Domowego, czy tam Życia na Gorąco?
  • REKLAMA
  • #4 3923388
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Szukaj najcieńszego jaki może przejść przez drukarkę ;)
  • #5 3923601
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam .
    A co tu ma papier ??
    4 godziny w nowym wytrawiaczu , to ciesz się ze ci nie tylko ścieżek ale i płytki nie zeżarło .
  • REKLAMA
  • #6 3925007
    BartekWB
    Poziom 27  
    To ile powinno siedzieć teraz w tym raz używanym do wytrawienia tych płytek?
  • #7 3925082
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    BartekWB napisał:
    To ile powinno siedzieć teraz w tym raz używanym do wytrawienia tych płytek?

Witam .
    Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie i chyba nikt nie odpowie ile czasu ma się trawić . Po prostu trzeba kontrolować , u mnie jeśli trawi się dłużej jak 1 godz , to ja to wylewam , ważne jest żeby to był roztwór ciepły i wówczas proces jeszcze szybciej trwa .
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Problemem są przerwane i niedokładne ścieżki na płytkach PCB wykonanych metodą termotransferu z użyciem papieru kredowego satynowego oraz długiego trawienia (około 4 godziny) w nowym wytrawiaczu. Przyczyną może być zbyt niska temperatura żelazka podczas przenoszenia wzoru, niewystarczający docisk papieru lub zbyt długi czas trawienia, który może uszkodzić ścieżki i płytkę. Zaleca się podniesienie temperatury żelazka, dociskanie papieru szmatką oraz kontrolowanie procesu trawienia, który zwykle nie powinien przekraczać 1 godziny, zwłaszcza przy ciepłym roztworze wytrawiacza. Alternatywnie, zamiast papieru kredowego, można używać bardzo cienkiego papieru z kolorowych gazet lub katalogów, który łatwiej odchodzi po namoczeniu i dobrze nadaje się do termotransferu. Ważne jest dobranie papieru możliwie najcieńszego, który przejdzie przez drukarkę i zapewni dobrą jakość transferu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA