logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT2762 Wzmacniacz na tranzystorach N-MOSFET- zasilanie

wilku_sc 26 Maj 2007 15:38 2775 16
REKLAMA
  • #1 3923128
    wilku_sc
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam!
    Jakie trafo ma byc d tego układu (chodzi mi o napiecie) aby po wyprostowaniu dało +/- 50 V???
    (czy takie trafo jest zwykł/standardowe- czyli ma po prostu 4 kabelki (2 wtorne i 2 pierwotne)?? czy musi byc takie jak do TDA 7924- np 2x35V ?? (co oznacza te 2x??)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3923192
    Fidel
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Napięcie gdzieś na trafie po stronie pierwotnej myślę ze okolo 50 V gdyż robiąc zasilacz sugerujesz sie tym aby pozbyć sie nieporządanych harmonicznych do tego celu musisz zastosować dobrą baterię kondensatorów napięcie z trafa musi być tylko wyprostowane czyli mostek prostowniczy układ Greatza a dwa razy cos oznacza ze masz dwa osobne odczepy z tych odczepów robisz dwa zasilacze jeden pracujący na - 50V drugi na + 50V pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3923204
    wilku_sc
    Poziom 21  
    hmm ale po wyprostownaiu napiecie sie podniesie- tak mi się zdaje wiec 50 V po wyprostowaniu moze dac np 65 v a ja potzrbuje 50 v DC (moze ja zle rozumuje)
  • #5 3923263
    Fidel
    Poziom 14  
    Rację masz podniesie sie ale to zależy jaki dasz kondensator elektrolit i wieksza dasz pojemnosc tym wyzej ci podniesie lecz nie zapomnij o tym ze to co zostaje podbite przez kondensatory to jest namiecie jałowe czyli bez obciążenia pozdrawiam
  • #7 3923315
    Fidel
    Poziom 14  
    niestety jak ja bym to robił szukałbym trafa o tak dużym napięciu a nawet 2 volty wiecej czytli 52 V lecz poczytaj wiecej o tym nie chce wporwadzić cię w błąd na elektrodzie jest dużo tematów takie jak budowa zasilaczy do wzmaków jak budować zasilacze itd pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3923902
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    2x35V AC czyli dwa uzwojenia po 35V, połączone w środku. /koniec jednego połączony z początkiem drugiego, wyprowadzony na masę/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 3926671
    elek555
    Poziom 37  
    Żeby na jednym mostku mieć dwa napięcia symetryczne/dodatnie i ujemne/, potrzebne wzmacniaczowi.
  • #13 3926776
    wilku_sc
    Poziom 21  
    czyli po wyprostowniu mam po prostu + i - ??
    i mase (połączone ze soba kabelki czrwony i niebieski) podpinam pod - (minus wyprostowanego napiecia)? czy akurat w tym wypadku po wyprostowaniu minus nie jest masą???
  • #14 3926977
    elek555
    Poziom 37  
    W stosunku do masy zasilania masz za mostkiem główny minus zasilania i główny plus zasilania. Do masy zasilania łączysz wspólny punkt uzwojeń wtórnych trafa, głośnik i wspólny punkt kondensatorów filtru zasilacza.
  • #15 3927208
    wilku_sc
    Poziom 21  
    i ostatnie--> czy potrzebny jest do tego wzmacniacza przedwzmacniacz?? czy sygnał moge po prostu puścić przez potka?/ (za duzo postów i tematów --> zeby znalezc odpowiedz musiałbym chyba tydzien czytac to wszystko)
  • #16 3927353
    elek555
    Poziom 37  
    Zależy z jakiego źródła ? Jeśli z walkmana, mp3 lub kompa to wystarczy sam + potencjometr.
  • #17 3928809
    wilku_sc
    Poziom 21  
    z amplitunera (ma wyjscie LFE ktore jest regulowane- potenjometr apliunera niestety reguluje tez wyjscie LFE- z tego powodu mija diorka jest rozkrecona na maximum) dzieki za rady ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru transformatora do wzmacniacza AVT2762 zasilanego symetrycznym napięciem +/- 50 V po wyprostowaniu. Zaleca się użycie transformatora z dwoma uzwojeniami wtórnymi, np. 2x35 V AC, które połączone w środku tworzą punkt masy, co umożliwia uzyskanie symetrycznego napięcia zasilania. Po wyprostowaniu napięcie na kondensatorach filtrujących wzrasta ponad wartość skuteczną uzwojeń, dlatego transformator powinien mieć napięcie wtórne nieco niższe niż oczekiwane napięcie DC (około 35 V AC na uzwojenie daje około 50 V DC po wyprostowaniu i filtracji). Mostek prostowniczy typu Graetza jest stosowany do uzyskania napięcia symetrycznego. Połączenie środkowego punktu uzwojeń wtórnych z masą jest kluczowe dla prawidłowego działania układu. Wzmacniacz wymaga zasilania symetrycznego, stąd konieczność takiego układu transformatora i prostownika. W kwestii sygnału, jeśli źródłem jest amplituner z wyjściem LFE, można sygnał regulować potencjometrem bez konieczności stosowania przedwzmacniacza. Wskazano również na dostępność dokumentacji AVT2762 oraz liczne materiały na forum elektroda.pl dotyczące budowy zasilaczy do wzmacniaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA