logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oslink7k.exe do programowania Philips 6072/16A – gdzie znaleźć plik lub link?

wosiekpl 28 Maj 2007 01:33 1572 12
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3930343
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Witam.
    Nie mam co prawda wersji 7k, ale za to wiele innych, może któraś Ci spasuje.
    Załączniki:
    • OSLINK.rar (1007.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3930378
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Czy masz odpowiedni programator?
    Jeśli tuner jest sprawny, to nie potrzebujesz oslinka!!!
  • REKLAMA
  • #4 3930843
    haary
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Do zaprogramowania tego tunera potrzebujesz programu LOOKERFLASH V.1.0 Oslink używasz gdy tuner zostanie zablokowany np. nieodpowiednim programowaniem. Oslink ma takie zadanie jak j-tag w Fergusonie. Służy do ożywienia tunera.
  • #5 3931199
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam
    Soft mam zaladowany Maligno i jedynie chce wgrac liste programow i eprom. A poniewaz mam zrobiony oslink 7c Pgete chcialem go wyprobowac. Druga sprawa to taka ze ten odbiornik czesto sie zawiesza albo wylacza kiedy chce wpisac nowe klucze pilotem. Nie wiem czy to wina softu czy tez odbiornika( mam pionka 1530 i z nim nie ma zadnych problemow ) ale tak sie czasem dzieje i chyba nie ma na to rady.

Oslinkiem mozna go przeprogramowac w gora 10 min zas za pomoca jtaga niestety kilka godzin . Tak kiedys robilem ale dalem sobie siana i zanioslem go do gosca co ma oslinka orginalnego. Niestety kosztuje ponad 60 E wiec zrobilem oslinka na TTL -ach i wlasnie do niego potrzebny mi jest ten program

Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • #6 3932327
    meloch
    Poziom 29  
    A czy próbowałeś wgrać listę i eeprom MES-em?
  • REKLAMA
  • #8 3940094
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    Probuje zaprogramowac liste programow w Philipsie 6072 za pomoca Declinka 0,98 ale tunernie moze wejsc w SE . Dlatego tez postanowilem zaprogramowac za pomoca programu Flashcvt ale tu pojawia sie problem otoz kiedy chce wyslac liste pojawia sie napis ze tuner nie jest Philips i ze tylko takie mozna programowac tym programem. Poniewaz do Oslinka nie udalo mi sie kupic wszystkich ukladoe scalonych nie moge go zastosowac.
    Prosze o porade.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • #9 3941520
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    W koncu udalo mi sie wpisac nowy program Jungle 5 beta ale pojawil sie problem z lista kanalow i eprom. Po zaladowaniu za pomoca Flashcvt i po uruchomieniu dekodera pojawia sie zielony ekran w TV i na wyswietlaczu odbiornika FCn ( pierwsza litera to nie jest F poniewaz brakuje jej kreski u gory ale poniewaz nie takiej w alfabecie wiec uzylem F ).
    Odbiornik sam sie wylacza po kilku sekundach i klapa.Probowalem wpisac dwie rozne listy kanalow z eprom ale rezultat jest taki sam. Tak wiec co dalej robic ?
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • #10 3948860
    meloch
    Poziom 29  
    Prawdopodobnie żle wgrane oprogramowanie - spróbuj raz jeszcze, albo inną wersję.
  • REKLAMA
  • #11 3950466
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam
    W koncu go zaprogramowalem. Problem jaki sie pojawial powstal po tym jak zaprogramowalem liste za pomoca komputera. Musialem na nowo wpisac firm zas liste sciagnolem z satelity i ustawialem recznie. Troche schodzi ale jak nie ma innego wyjscia to trzeba tak robic .
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • #12 3960162
    meloch
    Poziom 29  
    Czy udało Ci się zaprogramować tuner przy pomocy oslinka? Czy dużo jest z tym kłopotów, bo coś trzeba stroić?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania programu Oslink7k.exe do programowania odbiornika Philips 6072/16A. Użytkownik potrzebuje tego oprogramowania do wgrania listy programów i epromu, jednak nie posiada kompletnego Oslinka z powodu braku kilku układów scalonych. Zamiast tego próbuje programować tuner za pomocą komputera przez RS232 oraz innych programów, takich jak LOOKERFLASH V.1.0, Declinka 0.98 i Flashcvt. Oslink służy głównie do ożywiania tunera po nieudanym programowaniu, podobnie jak j-tag w Fergusonie. Programowanie przez Oslink jest szybsze (około 10 minut) niż przez j-tag (kilka godzin). Problemy pojawiają się przy wgrywaniu list kanałów i epromu – tuner często się zawiesza lub wyłącza, a po nieudanym wgraniu pojawia się zielony ekran i komunikat FCn na wyświetlaczu. Ostatecznie udało się zaprogramować tuner za pomocą komputera i softu Jungle 5 beta, jednak lista kanałów musiała być wpisana ręcznie z satelity. Próby użycia Flashcvt kończyły się błędem, że tuner nie jest Philips, co uniemożliwiało programowanie tym programem. Wskazano, że do programowania tunera Philips 6072/16A najlepiej używać dedykowanego oprogramowania i odpowiedniego sprzętu, a Oslink jest przydatny do naprawy tunera po błędach programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA