logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać programatora Oslink z tunerem Philips DSX6071? Instrukcja krok po kroku

wkedl 17 Cze 2007 18:04 11173 91
Najlepsze odpowiedzi

Jak krok po kroku użyć programatora Oslink z tunerem Philips DSX6071, żeby sprawdzić połączenie i wgrać firmware lub listę kanałów?

Oslink z DSX6071 używasz tak: podłączasz go do złącza tunera, ustawiasz port LPT, uruchamiasz Oslink4, sprawdzasz komunikację przez „Read Signature”, a dopiero potem wgrywasz firmware albo listę kanałów [#4061039][#4061167][#4031672] Wtyk Oslinka łączysz z tunerem na pinach 1-1, 2-2, 3-3 i 5-4, a piny 1, 4 i 6 są masą i mają być połączone z masą tunera [#4061039][#4061167] W programie wybierz tuner 6071/6072, a port LPT ustaw w zakładce „Diagnostics”; ma działać tryb „Normal”, a pod XP trzeba było doinstalować UserPort [#4066333][#4031672][#4078074] Jeśli nie ma komunikacji, sprawdź połączenia, masę i delikatnie kręć trymerem w wersji dyskretnej aż pojawi się 0 errors lub „zaskoczy” łączność [#3999110][#4031672] Do wgrywania firmware zaznacz „Select firmware areas” i potem „Write firmware”, a do listy kanałów „Select data areas” i też „Write firmware”; przy problemach z eepromem wyłącz „Timeout control” [#4110755][#4150600][#4112442] Dla DSX6071 nie trzeba używać bootblocka [#4061167]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3993713
    wkedl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam tuner Philips DSX6071 , uwaliłem go podczas programowania , zabrakło zasilania podczas programowania . Teraz po włączeniu nic nie wyświetla ani na ekranie , ani na wyświetlaczu .Doradzono mi , we wcześniejszych postach , abym zrobił sobie programator Oslink , podano mi też linki do instrukcji i załączników.Zrobiłem ten programator , mam też program Oslink_4.0 . Teraz poprosiłbym o opis , po polsku , krok po kroku , obsługi tego programatora ,i programu do niego.W programatorze jets trymer , co się nim stroi . Prosiłbym o całą instrukcję jak dla laika , nie znam obcych języków , a w nich , angielski i hiszpański , są wszystkie objaśnienia .
  • REKLAMA
  • #2 3995346
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3997216
    wkedl
    Poziom 11  
    Oki , ale może jakis link do tego programatora , jakiś schemat , rysunek płytki ??
  • #4 3997687
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3997989
    wkedl
    Poziom 11  
    Oki , dzięki . Faktycznie prosty , ciekawe jak z dostępnością elementów . Opis , jak możesz , też by sie przydał po polsku. Poza tym jaki to ma być wsad do tego EPM3064ALC44-10 , bo chyba nie dowolny . Napisz jakiego mam szukać pliku , jakaś nazwa , chyba , że znasz jakiś link.
  • #6 3999110
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    krzysio_sr napisał:
    a tak na marginesie to nic nie znalazłem na temat tego trymerka

Najprawdopodobniej trumer ustawony mysi być tak, aby była komunikacja z tunerem. Jeśli komunikacji nie ma kręcimy delikatnie aż "zaskoczy".

Części do oslinka na ALTERA są dostępne w kraju.
  • REKLAMA
  • #7 4000115
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4005508
    wkedl
    Poziom 11  
    Oki , wziełem się za zrobienie tego programatora . Jak złożę , to się odezwę , w razie jak bym miał pytania . Dzięki .
  • #9 4006392
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4031214
    wkedl
    Poziom 11  
    Zrobiłem płytki , mam już zmontowane większość elementów , ale jest małe pytanko . Na rysunku w j-tag_2 , do zaprogramowania EPM3064ALC44-10 , jest stabilizator o nazwie LD1117v33 , a na schemacie samego Oslink`a jest LT7111 .Oba służą do zasilania EPM3064ALC44-10 , napięciem 3.3 V.Czy na schemacie samego Oslink`a nie powinno być też LD1117v33 ? Drugie pytanko , D-sub 25 ma być typu żeńskiego (z dziurkami) czy męski (z pinami ) ?
  • #11 4031672
    maxim.1
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Kolega wkedl prosił o pomoc przy programowaniu , a nie o porady odnośnie wykonania drugiego programatora tak to odebrałem.
    Może to ci pomoże.
    Cytaty z innego forum.
    "Podłączasz, ustawiasz port LPT na "Normal" (z tym miałem najwieksze problemy zanim doszłem czemu nie chodzi w trybie EPP,ECP). włączasz zasilanie oslinka (zasilacz nie może być mniejszy niż 9V najlepiej 12), odpalasz program (ja używałem program z Pgete+led "oslinc7n1.exe") potem włączasz tuner.
    Wciskasz klawisz "2" wybierasz tuner"1" dla 6071, "2" dla 6072 powinien być komuniat że OK, jak "no response from deco" to do skutku wyłączaj i wł tuner lub sprawdz połączenia (musi być pewny styk na złączu też miałem z tym mały problem). Teraz trzeba zestroić trymerem włączasz klawisz duże "L" z shiftem, powinny sie zmienic na ekranie komunikaty, kręcąc trymerem musisz mieć 0 errors inaczej nic z tego, można tam jeszcze przestawić inny typ scalaka z LS na HC itp (nie pamiętam jakim klawiszem tam zresztą pisze na ekranie).
    Potem wychodzisz do gł menu (chyba ESC) robisz detekcje procka i flasha wciskając "6" (i tu mi wisiał gdy port był ustawiony na ecp,epp) powinien wykryć ST ileśtam i jakiś flash. Potem już tylko wcześniej przygotowujesz plik z nowym softem zassanym z sieci (ok 2M) i zmieniasz jego nazwe na "7FE00001.bin" i wrzucasz do katalogu skąd odpaliłeś program. Wciskasz ctrl+f i potwierdzasz dużym "S" powinno wyskoczyć wczytywanie w poszczególnych blokach i po dosłownie 2ch min cieszysz sie że tunek znów świeci, a wychodzisz jeszcze 1 ew wcześniej resetujesz tuner 3.
    Liste wgrywałem już normalnie po RS z innych opcji używałem jeszcze samego F duże to robi plik z firmware o nazwie 7FE00000.bin innych wolałem nie używać bo tylko firm można chyba ściągnąć."
    W załączniku reszta pomocy.

Lub

"Podłączasz tuner Oslinkiem i odpalasz program Oslink4 ,dopiero teraz włączasz tuner włącznikiem sieciowym.Wchodzisz w zakładke "Flash" i dajesz na "Read Signature".
    Jeśli na dole programu na pasku pojawił sie w zielonym tle typ Twojego flasha to masz połączenie z tunerem,jeśli naytomiast nie pojawił sie coś robisz źle.
    Jeżeli poszło w zakładce "Flash" zaznaczasz "select firmware areas" ,następnie klikasz na ikonke otwórz plik i wybierasz plik z firmware (2mb).program sam zacznie flashowanie i po skończonej operaci otrzymasz stosowny komunikat. "

Sądzę że to Ci pomogło?
    Załączniki:
    • oslink-pgete.zip (942.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4031850
    wkedl
    Poziom 11  
    Dzięki maxim.1 ,ale ten Oslink , oslink-pgete.zip ,nie chciał mi chodzić . Robię teraz mniej skomplikowany od krzysio_sr .Tu nie ma żadnych trymerów do regulacji , w ogóle żadnych regulacji , wszystko załatwia jeden scalak. Ale dzięki .
  • Pomocny post
    #13 4035630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4037596
    meloch
    Poziom 29  
    krzysio_sr napisał:

:-) prawie zapomniałem o drugim pytaniu.
    na płytce "oslinka" jest męskie złącze LPT. na schemacie jest napisane "Maschio" - więc to chyba "macho" , a to zdaje się że męskie :-)

Tak - musi być złącze męskie.
  • REKLAMA
  • #15 4051060
    wkedl
    Poziom 11  
    Ok, zrobiłem obie płytki , jtag i sam Oslink. Niestety problem jest już przy samym jtag`u. Niestety program MAX+plus II 10.2 nie widzi jtag`a . Jakies rady jak zaprogramować EPM3064ALC44?? Przyda się jakaś szczegółowsza instrukcja obsługi tego programu MAX+plus II 10.2 , aby wykrył jtag`a . Może ja coś źle robię , choć elektronika nie jest mi obca . Zamiast 74hc244 jest 74hct244 . Zamiast rezystorów 100 Ω jest 39 Ω , nie miałem 33 Ω .
  • Pomocny post
    #16 4051884
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4052872
    wkedl
    Poziom 11  
    Oki krzysio_sr widzę , że mamy podobną sklerozę . Zainstalowałem driver , ale bez wchodzenia w panel sterowania , włączyłem program i udało sie , zaprogramowałem .Serdeczne dzięki . Teraz biorę się za samego oslink`a i odzyskiwał tuner nim . W razie problemów znów się odezwę .
  • #18 4060573
    wkedl
    Poziom 11  
    Dobra , zmontowałem Oslink`a , chce go podłączyć do tunera , ale jakiego programu mam użyć , Oslink 4.0 czy innego ? Program Oslink 4.0jest raczej programem "dosowym" , czy będzie pracował pod XP ? Proszę o radę krok po kroku . Które piny Oslink`a podpinam do tunera ?
  • #19 4060997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 4061039
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4061167
    meloch
    Poziom 29  
    krzyś - "bootblock" w przypadku 6071 nie ma żadnego znaczenia - jest niepotrzebny

wkedl - program jest ok, działa napewno pod win98: w pierszej kolejności sprawdzasz w zakładce Oslink czy jest zaznaczony 6071/6072, potem dajesz w zakładce Flash Read Signature. Jeśli wyskoczy komunikat inny niż Unkown FFFFFFFFF, to masz połaczenie. Pin 1,4,6 Oslinka to masa i musi być ona połaczona z pinem 1 gniadza w dekoderze - też masa.
  • #22 4061358
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4062939
    wkedl
    Poziom 11  
    A może , macie panowie schemat zasilacza do tego tunera , lub może znacie jakie napięcia mają być na wyjściu zasilacza ? Podobną sytuację miałem z tunerem Opticum , i tu zasilacz okazał się uwalony .
  • #24 4063124
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4063338
    wkedl
    Poziom 11  
    Dzięki , bardzo będę wdzięczny . Przynajmniej w kwestii zasilania będę pewny , ze nie ma błędu .
  • #26 4065047
    adamkody
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam Jakiś czas temu walczyłem z tunerem DSI175d/13R jak wiadomo potrzebny jest do niego oslink zrobiłem takowego w/g projektu pgete (wersja z trymerem i pięcioma układami) niestety jak sie okazało ten programator nie obsługuje mojego tunera po prostu nie ma do niego programu.Mam pytanie czy czy proponowany przez was programator na układzie EPM3064ALC44 jest kompatybilny z innymi os-linkami ? Czy będę w stanie zaprogramować swój tuner i gdzie mogę kupić EPM3064ALC44 Z góry dziękuję za wszelka pomoc
  • #27 4065363
    wkedl
    Poziom 11  
    Oki panowie , jest jakiś postęp . Wcześniej popełniłem mały ( ? ) błąd i od razu mi wywalało , że nic z tego , próbowałem programem OSLV400C i po " read signature " miałem od razu błąd . Teraz po " read sygnature : długo szuka , ale na końcu po lewej na dole jest "x Unknown ffffffff : Unknown ffffffff : i na środku , też na dole " Flash " na białym tle .A programem oslinc7n1.exe i podobnymi , pracującymi w trybie dos , od razu Windows XP wywala mi okienko błędu .Porady co dalej .
  • REKLAMA
  • #28 4065615
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 4065704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 4066211
    wkedl
    Poziom 11  
    Dzięki za schemat . Mój sprzęt to stacjonarny komp , z lpt na pokładzie . Oslink`a podłączam do LPT ustawionego na normal , na adres 0378 , czyli na LPT1 . Zmienić na LPT2 i na adres 0278 ? Oslinka zasilam z 12V z kompa . Fakt nie miałem ustawionych opcji -> użyj dowolnego przerwania przypisanego do sprzętu oraz -> włącz wykrywanie starszego sprzętu Plug and Play. Ustawiłem je , jutro spróbuję ponownie . W Oslink`u gdzie się ustawia port LPT ( napisałeś , że też się ustawia )?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy użycia programatora Oslink do tunera Philips DSX6071, w szczególności kroków programowania i obsługi urządzenia oraz oprogramowania Oslink 4.0. Użytkownicy omawiają konstrukcję programatora, w tym wersje na elementach dyskretnych i na układzie ALTERA EPM3064ALC44-10, wraz z koniecznością zaprogramowania układu ALTERA za pomocą programu MAX+PLUS II oraz instalacji sterowników ByteBlaster MV. Poruszono kwestie doboru stabilizatorów napięcia (LD1117v33, LM1086, 7805), rodzaju złącza D-sub 25 (męskie), oraz strojenia trymera w starszych wersjach Oslinka dla uzyskania komunikacji z tunerem. Wskazano, że trymer służy do dostrojenia częstotliwości rezonatora kwarcowego i poprawy komunikacji.

W zakresie oprogramowania podkreślono, że Oslink 4.0 działa pod Windows 98, a pod Windows XP wymaga dodatkowego programu UserPort do poprawnej komunikacji. Ustawienia portu LPT (adres 0278 lub 0378) i opcji systemowych (wykrywanie starszego sprzętu, przerwania) są kluczowe dla stabilnej pracy. Program Oslink umożliwia odczyt sygnatury pamięci flash tunera, wgrywanie firmware oraz list kanałów (poprzez zaznaczenie odpowiednich obszarów pamięci). Wskazano, że do wgrywania list kanałów należy używać opcji "Select data areas" i odpowiednio konwertować pliki list kanałów, np. z programów typu MES i FlashCVT, zwłaszcza przy tunerach z konwerterem monoblok.

Rozwiązano problemy z komunikacją poprzez zmianę wartości rezystora R1 z 10kΩ na 3,9kΩ, co poprawiło stabilność połączenia Oslinka z tunerem. Podkreślono, że zasilacz musi dostarczać odpowiednie napięcia (3,3 V i 5 V) oraz prąd (minimum 500 mA), a niewłaściwy zasilacz może powodować błędy i brak reakcji tunera. Omówiono także kwestie bootblocka i zabezpieczonych sektorów pamięci flash w tunerach DSX6071 i DSX6072, gdzie niektóre sektory są chronione przed zapisem i wymagają specjalnych procedur lub napięcia 12 V do modyfikacji.

W dyskusji pojawiły się także pytania o kompatybilność programatora Oslink z innymi tunerami (np. DSI175d/13R) oraz o dostępność zaprogramowanych układów ALTERA. Użytkownicy wymieniali się dokumentacją, schematami, instrukcjami obsługi oraz linkami do oprogramowania i firmware. Podkreślono, że Oslink jest najpewniejszym narzędziem do programowania tunerów Philips DSX6071/6072, a poprawne wykonanie i konfiguracja programatora oraz oprogramowania są kluczowe dla sukcesu.

Podsumowując, do skutecznego użycia Oslinka z tunerem Philips DSX6071 niezbędne jest: poprawne zbudowanie programatora (najlepiej na układzie ALTERA), zaprogramowanie układu ALTERA odpowiednim wsadem, instalacja sterowników i konfiguracja portu LPT, stosowanie właściwego zasilania, odpowiednie ustawienia w programie Oslink 4.0, oraz znajomość procedur wgrywania firmware i list kanałów. Strojenie trymera jest potrzebne tylko w starszych wersjach Oslinka na elementach dyskretnych. W razie problemów zaleca się kontakt z doświadczonymi użytkownikami i korzystanie z dostępnej dokumentacji i schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA