logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować generator 12V na działkę z silnikiem i alternatorem?

badboy23 28 Maj 2007 14:20 4130 4
REKLAMA
  • #1 3928748
    badboy23
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Witam wasz, potrzebuje zbudować mały generator 12V tak, aby moc używana na działce światło i jakąś lodówkę 12V mam oczywiście kilka pomysłów jednak zanim przystąpię do realizacji jakiegokolwiek chciałbym zaczerpnąć fachowych opinii, sam jestem amatorem w całym znaczeniu tego słowa, pojecie o temacie mam ze tak powiem dość mgliste; dysponuje silnikiem elektrycznym 12V, akumulator 12V, prądnica od malucha i alternatorem. Tera powiem jak kombinuje;

Zespawam kawałek ramy, na której zamocuje silnik i alternator lub prądnice połączę oba Kolami z paskiem klinowym, powinienem uzyskać dość spore obroty i w rezultacie około 14V na wyjściu(chyba trzeba będzie tez jakoś wykombinować żeby altek się wzbudzał).

Co wy na to??

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3929057
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2301
    Witam. Jeżeli jako napędu alternatora chcesz użyć silniczka elektrycznego<12V> i akumulatora, a z alternatora,chcesz pobierać prąd na żarówkę i chłodziarkę i jeszcze tym podładować akumulator, to będzie to <peripetium mobile>.Radzę zastosować jakiś mały silnik spalinowy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3929072
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    W takim systemie chodzi chyba o to, by uzyskać energie elektryczną bez jej udziału w tworzeni tej energii. A skoro masz akumulator, to można z niego korzystać. A ja proponowałbym ci takie rozwiązanie: jakiś wiatrak, który będzie napędzał jakąś niewielką prądnicę i doładowywał stale baterię akumulatorów, z których będziesz mógł w czasie swojego pobytu na działce ciągnąc prąd. A jak zastosujesz jakąś przetwornicę 12/230., to nawet mieć napięcie sieciowe.
    Jest na forum potężny temat poświęcony właśnie wiatrowym źródłom energii. I tam odsyłam.
  • REKLAMA
  • #4 3935051
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Znajomy przywiózł kiedyś z "wystawki" w Niemczech taki patent:
    rama, na ramie silnik od kosiarki spalinowej +zbiornik paliwa, do tego na tej samej ramie zasprzęglony paskiem klinowym z silnikiem alternator z Golfa +regulator napięcia, a do tego jeszcze pudełko i w nim akumulator z tegoż samego Golfa :D, do tego 4 gniazdka od zapalniczki i cztery bezpieczniki połączone między gniazdka i akumulator a na dokładkę woltomierz wyskalowany w kolorach czerwony, żółty, zielony, czerwony :D

I taka instrukcja obsługi na obudowie:
    Jak na lewym czerwonym to włącz silnik spalinowy
    Jak na żółtym to dalej miej go włączonego, ale nie włączaj gdy jest wyłączony
    Jak na zielonym to wyłącz silnik (chyba że hałas Ci nie przeszkadza)
    Jak na prawym czerwonym to wyłącz silnik i szukaj elektryka samochodowego, bo padł regulator napięcia

To oczywiście wolne tłumaczenie instrukcji, która była naklejona na osłonie paska klinowego (ręcznie pisana na folii samoprzylepnej) :D
REKLAMA