logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik spalinowy do agregatu 12V 50A z alternatorem Passat B3

prezzess 25 Sie 2020 19:10 1044 19
REKLAMA
  • #1 18888569
    prezzess
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam,
    noszę się z zamiarem zbudowania agregatu prądotwórczego / generatora o napięciu wyjściowym 12V i prądzie 50A. Ważne żeby urządzenie było lekkie i miało zwartą konstrukcję, ułtawiającą przenoszenie.
    Przeznaczenie to awaryjne źródło zasilania silnika łódki wędkarskiej i szybka ładowarka akumulatorów na kempingu /łodzi.
    Myślę, że najprostszy zestaw to alternator samochodowy o ww. parametrach i silnik spalinowy, ewentualnie przekładnia pasowa dostosowująca obroty.
    Tutaj pojawia się najważniejsze pytanie.
    Jaki silnik spalinowy zastosować by możliwe było uzyskanie max. 50A przy zachowaniu możliwe niskiej masy?
    Alternator, którym dysponuję ma dokładnie 50A i pochodzi z passata B3 z 90 roku z silnikiem 1,8 benzyna. Jeśli nadaje się to do niego dobieramy silnik.
  • REKLAMA
  • #2 18888610
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 555
    50A*14V=700W czyli Twój silnik musi mieć około 1400W to jakieś 1,9KM. Reasumując każdy silnik od jakiejkolwiek taniej kosy spalinowej o pojemności 50cm3.
  • REKLAMA
  • #3 18888647
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    płetwa napisał:
    Reasumując każdy silnik od jakiejkolwiek taniej kosy spalinowej o pojemności 50cm3.

Nie żartuj.
    Tylko GX160 to minimum, bezpośrednio sprzężony z alternatorem sprzęgłem kłowym.
  • REKLAMA
  • #4 18888719
    płetwa
    Poziom 33  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Nie żartuj.
    Tylko GX160 to minimum, bezpośrednio sprzężony z alternatorem sprzęgłem kłowym.

Wg. Ciebie będą aż tak duże straty mechaniczne? Nie sądzę.
    Ale jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz.
  • #5 18888867
    prezzess
    Poziom 12  
    Nie wiem jaką sprawność należy przyjąć dla takiego alternatora a to pewnie klucz do wszelkich rozważań.
  • #6 18888870
    Poziom 43  
    Altek ma sprawnosc 50%.
  • #7 18888900
    prezzess
    Poziom 12  
    To bardzo mało...
    Czy zastosowanie koła zamachowego będzie korzystne przy małym silniku i alternatorze? Wiem, że jest to dodatkowa masa ale może lżejszy silnik da radę to uciągnąć?
  • #8 18888945
    płetwa
    Poziom 33  
    Alternator masz, a kosę masz? Jeśli tak to odkręć wał razem z osłoną od strony sprzęgła. Dorób przejściówkę z wieloklinu na ampul ( chyba 8 mm) połącz na sztukę i zobacz czy da radę.
  • #9 18888992
    prezzess
    Poziom 12  
    Jedyny silnik jaki posiadam to kosiarkowy Tecumseh 3,5 HP z wałem pionowym. Nie wiem czy Altek może pracować w takiej pozycji.

Przed ruszeniem tematu przyjąłem, że silnik będę musiał kupić. Żeby nie popełnić gafy przy jego wyborze postaniwiłem poprosić o rady kolegów forumowiczów. :)
  • REKLAMA
  • #10 18889587
    Poziom 43  
    prezzess napisał:
    Jedyny silnik jaki posiadam to kosiarkowy Tecumseh 3,5 HP z wałem pionowym. Nie wiem czy Altek może pracować w takiej pozycji.

Tak może.
  • #11 18889622
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    W wielu autach do których zaglądałem koło pasowe alternatora było dwa razy mniejsze niż koło na wale silnika, wobec tego nie jestem pewien czy przy 3000obr./min ten alternator wyda z siebie taki prąd, raczej bez przekładni się nie obejdzie.
    Dodatkowo alternator nie jest dedykowany do pracy ciągłej i chyba lepiej kupić nowszy alternator o prądzie rzędu 100A, są takie w osobówkach.
  • #12 18890194
    płetwa
    Poziom 33  
    czesiu napisał:
    Dodatkowo alternator nie jest dedykowany do pracy ciągłej i

Niech mnie kolega uświadomi z czego zasilane są odbiorniki elektryczne w aucie podczas jazdy. Bo ciut się pogubiłem.

Poza tym większej mocy alternator to większy silnik do napędu, a autorowi chodzi o jak najbardziej kompaktowe rozwiązanie.
  • #13 18890230
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6712
    Alternator ma sprawność 30-70% około przeciętnie 50% by uzyskać pełną moc musi się kręcić te 6tyś obr/min , około oczywiście. Więc do Hondy przekładnią x2, chociaż jak nie chcesz uzyskać pełnej mocy to może zostać bezpośrednio. Co innego wysoko obrotowa kosiarka. Tam można dać 1:1. Tylko dla tego alternatora min. To 2,5KM. A tak naprawdę to 3,5-4 potrzeba. Oczywiście przy pełnej mocy. Chociaż wątpię by była taka potrzeba. W razie czego silnik zejdzie z obrotów co zredukuje moc alternatora. Dobrze w takim wypadku będzie dać zewnętrzny potencjometr do regulacji napięcia. Czyli ingerencja w regulator.
  • #14 18890280
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    płetwa napisał:
    czesiu napisał:
    Dodatkowo alternator nie jest dedykowany do pracy ciągłej i

Niech mnie kolega uświadomi z czego zasilane są odbiorniki elektryczne w aucie podczas jazdy. Bo ciut się pogubiłem.

Poza tym większej mocy alternator to większy silnik do napędu, a autorowi chodzi o jak najbardziej kompaktowe rozwiązanie.

Maszyna do pracy ciągłej może pracować dowolnie długo z mocą znamionową, alternator pracuje cały czas ale z ułamkiem mocy znamionowej.

Moc silnika napędowego nie zależy od mocy znamionowej zastosowanego alternatora, ale od iloczynu sprawności alternatora i mocy odbieranej z alternatora przez odbiornik prądu podłączony do niego. Także większy alternator obciążony w 50% może pobierać mniej energii niż mniejszy obciążony w 100%.
  • #15 18890302
    Poziom 43  
    Ja bym koledze oddał sprawny alternator 87A bez regulatora, a regulator pasowało by dopasować taki z wejściem Sense. WTedy przy 3000 obr było by oddawane 50A. I alternator by nie wył.
  • #16 18890339
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    Mam agregat o mocy 300 W. Jest tam jednocylindrowy, czterosuwowy, silnik o mocy 2,8 kW i pojemności 206 cm3. Ciekawy jest stosunek mocy elektrycznej do mocy silnika.
  • #17 18892082
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1737
    czesiu napisał:
    Maszyna do pracy ciągłej może pracować dowolnie długo z mocą znamionową, alternator pracuje cały czas ale z ułamkiem mocy znamionowej.
    A jak kolega wyjaśni fakt, iż np. w kombajnie zbożowym pracuję z maksymalnie obciążonym alternatorem czasem nawet przez 20 godzin i jakoś nie zauważyłem żeby coś mu się stało.
  • #18 18892366
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Grzegorz_madera napisał:
    czesiu napisał:
    A jak kolega wyjaśni fakt, iż np. w kombajnie zbożowym pracuję z maksymalnie obciążonym alternatorem czasem nawet przez 20 godzin i jakoś nie zauważyłem żeby coś mu się stało.

Może w kombajnie zainstalowano typ alternatora przeznaczony do takich warunków pracy? Panowie, nie wiem kto z Was ma rację, ale rozwadniacie temat główny. Załóżcie swój i wymieniajcie argumenty, ale tutaj kończcie spór.
  • #19 18892530
    Poziom 43  
    Alternator na maszynie sprawdzany, obciazony znamionowo ma 130 do 150'C w samochodzie jeszcze więcej dlatego się palą. Im wyzsze obroty tym lepsze chłodzenie.
    Taka temperatura ze brud i smar się wypali.! I altek jest czysty i suchy.
  • #20 18893409
    prezzess
    Poziom 12  
    Dziś oglądałem konstrukcję z gx200 i alternatorem 90A, spiętym bezpośrednio przez dotoczony łącznik/tuleję z odpowiednimi gwintami. Zestaw zawiera akumulator żelowy 7Ah z skrzynce metalowej, pewnie do wzbudzenia i oświetlacz halogenowy z żarówką H4 100W. Właściciel twierdzi, że urządzenie "daje radę", czyli tak naprawdę nie wiadomo jaką moc elektryczną oddaje. Niestety całość jest bardzo ciężka bo waży około 40 kg i jest to spory gabaryt...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować generator prądu o napięciu 12V i prądzie 50A, wykorzystując alternator z Passata B3 z 1990 roku. Kluczowym zagadnieniem jest dobór odpowiedniego silnika spalinowego, który zapewni wymaganą moc przy niskiej masie. W dyskusji podano, że silnik powinien mieć moc około 1,9 KM (około 1400W), a sugerowane modele to silniki z kos spalinowych o pojemności 50 cm³ oraz silnik Honda GX160. Wskazano również na potrzebę zastosowania przekładni pasowej, aby dostosować obroty silnika do wymagań alternatora. Uczestnicy rozmowy poruszyli kwestie sprawności alternatora, która wynosi około 50%, oraz możliwości użycia koła zamachowego dla stabilizacji pracy. Wspomniano także o alternatorach o większej mocy, które mogą być bardziej odpowiednie do długotrwałej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA