logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować agregat 1,2kW z silnika 25kM i alternatora Stara?

finalcell 19 Mar 2007 20:03 2521 13
REKLAMA
  • #1 3696390
    finalcell
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    jestem laikiem i proszę o poradę na działce potrzebuje prądu coś koło 1,2kW, chce wykorzystać silnik 25kM, do tego altek od stara podobno mają dużą moc i jakąś przetwornice na z allegro (chyba że łatwo można zrobić i tanio najlepiej o większej mocy) http://www.allegro.pl/item172968661__e%5D_przetwornica_12_230v_1000watt_importer_wawa.html
    coś takiego pewnie nie ma to szansy zadziałać no i pytanie jak z regulacją obrotów problemem nie jest wrzucenie silnika na 5000 ale co z nadmiarem prądu :( proszę o jakieś rady) osobiście wolał bym zrobić prądnice z jakiegoś schematu bo ta jest dojść droga
    licze na pomoc
    :D
  • REKLAMA
  • #2 3696458
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    a czy nie lepiej podlaczyc silnik asynchroniczny razem z silnikiem i uzwojenia polaczyc przez kondensatory. Powinien sie wzbudzic silnik i pracowwac jako pradnica. Pozostanie kwestia regulacji obrotow wzgledem obciazenia
  • #3 3696523
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    moim zdaniem troche zły pomysł:
    1 -silnik 25KM (maluch??) jest troche za duży do twojej (1kW) mocy -czytaj paliwożerny
    2 - ta przetwornica raczej nie leżała nawet obok takiej z której możesz uzyskać 1kW ciągłej nominalnej mocy
    3 - zależy co bedziesz zasilał - bo wydaje mi się że "sinusa" z tej przetwornicy to nie uzyskasz

Jeśli chodzi o koszty zakupu i potem eksploatacji to wyjdzie taniej kupić agregat (z tym że i tu trzeba uważać) zwłaszcza rewelacje z allegro :)
    albo rozejrzeć się za generatorem z demobilu i podpiąc go do silnika z maluszka bo ichne silniki to dopiero "miały apetyt".
  • REKLAMA
  • #4 3696563
    finalcell
    Poziom 12  
    wiem że 25km to jest dużo ale to będzie takie combo działkowe, a żeby orać potrzeba mieć te 25 koników. Nie wiem będzie pracował na jałowym biegu odpowiednio dobiorę przełożenia żeby go nie rozerwało
    dlatego myślę o zrobieniu czegoś samemu znaczy jak mi pomożecie :]
    ma zasilać badziewną kosiarke, pompę, glebogryzarke, jakieś oświetlenie, i może grzałkę,
  • REKLAMA
  • #5 3699502
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    do zasilania kosiarki, glebogryzarki, pompy (wiem ze niejednoczesnie) przetwornica 1kW z Allegro to nie najlepsze rozwiazanie- grzałce i oświetleniu wszystko jedno :). Jesli jużtak chcesz zrobic to musisz wziąć pod uwagę że alternator od Stara jest na 24V a aby cały ten "układ" miał szanse to konieczny bedzie akumulator.
  • #6 3699817
    finalcell
    Poziom 12  
    szukałem po forum i zrobienie przetwornicy to nie jest takie łatwe :] wiec kupie chyba tą z allegro 12v 1000W bo jest tańsza i altek jest tańszy, bede potrzebował koło 120A z tego co widze i jak to zrobić:
    połączyć je jakoś ze sobą zostawiając orginalny na miejscu i dotego dołaczyć drugi kable do aku (rozumiem że one mają regulator napięcia i jak aku bedzie naładowany to przestaną podawać ) i przetwornice do akumulatora będzie to dobre ?
    czy może lepiej podłączyć je bezpośrednio do silnika przez odpowiednią przekładnie wtedy uzyskam duże obroty na alternatorze przy niskich obrotach silnika ?
    a może jeden wystarczy tylko jeden ?
    zastanawiam sie po ile by stął altek od stara ale nie moge nigdzie go znaleźdź
  • REKLAMA
  • #7 3703500
    tompy
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Zwróć uwagę, że alternator od stara ma 24 V a przetworniczka na 12 V więc ją spalisz na początek :cry:
  • #8 3703529
    finalcell
    Poziom 12  
    no tak :D, chodzi mi czy to zadziała dwa altki połączone do aku możliwe że przez przekładnie i do tego przetwornica
  • #9 3703590
    tompy
    Poziom 15  
    Sama idea jest słuszna : silnik=>alternator=>akumulator=>przetwornica. Ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach!
  • #10 3703608
    finalcell
    Poziom 12  
    alternatory maja regulatory napięć więc nie zniszczę akumulatora ?
    bo chce podłączyć dwa jeden zostawić tak jak jest drugi po większej przekładni żeby dziadyga mocniej ładował i podepnę go do bezpośrednio do aku (ale teraz pytanie który alternator na 12V jest najmocniejszy albo jaki na 24V strar ? ile on ma ?)
    i chyba w takim wypadku nie będzie problemów z kontrolą obrotów silnik będzie się kręcił np. 2000 i powinno to dać rade tak mi sie wydaje a może jakiś alarm o spadku napięcia na aku poniżej 10V na przykład bo nie chce żeby sie rozładował bo wtedy kaput
  • #11 3703637
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    tompy napisał:
    Sama idea jest słuszna : silnik=>alternator=>akumulator=>przetwornica. Ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach!

wkrotce dojdziemy do tego ze koszt tego urzadzenia bedzie rowny nowemu agregatowi pradotworczemu.
    A jakie bedzie zuzycie paliwa zastanawial sie ktos? Ja mam agregat HONDA 2,2kW zuzycie paliwa 0,5-0,7 L/h :)
  • #12 3703655
    finalcell
    Poziom 12  
    no nie wiem ;] agregat powyżej 1,2kW to koszt rzędu tysiąca
    fiat 126p - 150-300zł
    przetwornica 300zł
    ewentualnie dodatkowy alternator 50zł

a co do spalania to nie problem bo to będzie odpalone tylko kilka dziesiąt razy w roku światło spobie podłącze bez odpalania silnika pompe też tylko cięższy sprzęt kosiarka glebogryzarka będą potrzebowały kopa
  • #13 3703708
    tompy
    Poziom 15  
    Każdy alternator powinien mieć regulator (jedne mają wbudowane a do innych trzeba podpiąć zewnętrzny).
    Co do mocy to trzeba by policzyć zapotrzebowanie (np.1000 W przy 12 V to jest ok. 83 A) dodać zapas na straty, do tego dobrać odpowiedni akumulator i alternator (albo dwa :D )
  • #14 3703721
    finalcell
    Poziom 12  
    aku wpierw spróbuje to co przyjdzie z samochodem alternator ten maluchowy + coś mocniejszego ale to już na szrocie sie wybierze np. od omegi ma 100A + odpowiednia przekładnia żeby kręcił sie szybko na niskich obrotach i mamy światło

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy agregatu o mocy około 1,2 kW wykorzystującego silnik spalinowy o mocy 25 KM oraz alternator od Stara. Użytkownik planuje zasilać narzędzia ogrodowe takie jak kosiarka, pompa, glebogryzarka oraz oświetlenie i grzałkę. Zwrócono uwagę, że silnik 25 KM jest znacznie przewymiarowany do potrzeb 1,2 kW, co skutkuje dużym zużyciem paliwa. Alternator od Stara ma napięcie 24 V, co wymaga zastosowania akumulatora i odpowiedniej przetwornicy napięcia, jednak popularne przetwornice 12 V/230 V o mocy 1000 W z Allegro mogą nie zapewnić stabilnej sinusoidy i mogą być niewystarczające. Proponowano połączenie alternatora z akumulatorem, a następnie z przetwornicą, z uwzględnieniem regulatorów napięcia w alternatorach, które chronią akumulator przed przeładowaniem. Dyskutowano o konieczności dobrania odpowiedniej przekładni, aby uzyskać właściwe obroty alternatora przy niskich obrotach silnika. Wskazano, że koszt samodzielnej budowy może zbliżyć się do ceny gotowego agregatu prądotwórczego, który ma lepszą efektywność paliwową. Wskazano także na możliwość użycia alternatora z Omegi o prądzie 100 A jako alternatywę dla alternatora od Stara. Podkreślono konieczność monitorowania napięcia akumulatora, aby zapobiec jego rozładowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA