logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zprząc parownik od LPG do schładzania pojazdu?

WITEK1952 28 Maj 2007 19:32 1963 7
REKLAMA
  • #1 3929859
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam.Jak patrzę na parownik w samochodzie na LPG to jakoś nie mogę pogodzić sie z myślą,że tyle zimna się marnuje. Gdyby próbować tym ochłodzić samochód tzn. n.p. podłączyć do nagrzewnicy by ją schładzać a dzięki temu cały samochód.Czy może ktoś wie jaką minimalną temperaturę musi mieć parownik by nadal poprawnie działał.
  • REKLAMA
  • #2 3929934
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    Panie kolego, pomysł gorzej niż zły. Ciepło parowania gazu LPG jest w przybliżeniu równe 1/100 ciepła jego spalania, czyli jako czynnik chłodniczy raczej się nie nadaje. Ponadto jazda z niedogrzanym parownikiem grozi jego zamarznięciem, a w konsekwencji zgaśnięcie silnika (wariant optymistyczny), lub zalanie silnika płynnym gazem (wariant pesymistyczny, popękane zawory).Parownik jest wpinany po to w układ chłodzenia silnika żeby miał temp. w okolicy 90 stopni.
  • REKLAMA
  • #3 3929938
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    Odbije sie to zdecydowanie na spalaniu niestety. On ma byc goracy :) Jedynie co możesz zrobić to obuduj go blachą i możesz brać zimne powietrze do kabiny. Ale czy to ma sens?
  • #4 3930148
    robokop
    janek1815 napisał:
    Odbije sie to zdecydowanie na spalaniu niestety. On ma byc goracy :) Jedynie co możesz zrobić to obuduj go blachą i możesz brać zimne powietrze do kabiny. Ale czy to ma sens?

Sensu to nie ma żadnego.Powiem wam ciekawostkę: parownik ma być gorący (temperatura ma być w miarę stała, chodzi o stały wydatek reduktora, wiadomo , zarówno metal, jak i gaz zwiększa objętość po ogrzaniu) tak że parownik ma temp. silnika, a gaz zasysany do silnika powinien mieć temperaturę jak najniższą- w okolicy temperatury zasysanego powietrza ( chodzi o napełnianie cylindra, gorącego gazu i powietrza jest objętościowo więcej, a wagowo mniej) wtedy polepsza się napełnianie cylindra mieszanką, a co za tym idzie wzrasta moc silnika.
  • REKLAMA
  • #5 3933964
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Witam.Celowo nie podawałem szczegółów by niczego nie sugerować. Ochłodzenie parownika nie powinno wpłynąć na podwyższenie temperatury gazu.Wystarczy dorzucić na jego drodze jakiś prosty wymiennik.Z utrzymaniem stałej ale w miarę niskiej temperatury parownika też nie powinno być większych problemów. Termistory,przekażniki i elektrozawory są tanie i ogólnodostępne.Mnie interesuje jedynie wydajność i trwałość parownika w temperaturze 10-95 stopni.Przecież na krótkich odcinkach a jeżdzę po kilkaset metrów do super marketu bo nie chce mi się dżwigać i auto przełączam na gaz.Nic dziwnego się nie dzieje.Zaznaczam,że parownik pozostawię na minimalnej temperaturze 10 stopni bo tyle to już nawet za chłodno.Wszystko to są wstępne i czysto teoretyczne rozważania.Gdybym dzięki Waszej pomocy doszedł do bardziej konkretnych wniosków to i tak wszystko bym uzgadniał z gazownikiem choćby po to by nikomu w tym samochodowi nie zrobić krzywdy no i bez problemu przejść badania techniczne.Dzięki za dotychczasowe uwagi.Mam pytanie do Janka 1815 co mi da obudowanie blachą gorącego parownika?Ja chcę chłodzić a nie grzać.
  • REKLAMA
  • #6 3934046
    robokop
    10 stopni to za mało, stanowczo.Co Ci z tego że będziesz miał chłodniej (albo i nie) w samochodzie , skoro wzrośnie Ci zużycie gazu ?
  • #7 3934716
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    Tego nie da sie zrobi.
  • #8 3936901
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Witam serdecznie.Dziekuje za informacje i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania parownika LPG do schładzania wnętrza pojazdu poprzez obniżenie jego temperatury poniżej standardowej pracy. Parownik LPG powinien pracować w temperaturze zbliżonej do temperatury silnika (około 90°C), aby zapewnić prawidłową parę gazu i stabilną pracę reduktora. Obniżenie temperatury parownika do około 10°C grozi zamarznięciem, co może prowadzić do zgaśnięcia silnika lub uszkodzenia zaworów przez zalanie silnika płynnym gazem. Chłodzenie parownika nie poprawi efektywności, a wręcz zwiększy zużycie gazu i ryzyko awarii. Parownik nie jest efektywnym czynnikiem chłodniczym, gdyż ciepło parowania LPG jest bardzo niskie w porównaniu do ciepła spalania. Propozycje stosowania wymienników ciepła, termistorów, elektrozaworów do utrzymania niskiej temperatury parownika są teoretyczne i niezalecane w praktyce. Podsumowując, parownik LPG powinien być utrzymywany w wysokiej, stabilnej temperaturze, a próby jego chłodzenia dla ochładzania kabiny są niepraktyczne i mogą prowadzić do poważnych uszkodzeń silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA