logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alton 70. Czy warto kupić? Czy to oryginalne przetworniki?

pracuś1989 01 Cze 2007 18:29 4802 26
REKLAMA
  • #1 3943401
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Witam. wiem ze temat był już oklepany nie raz i nie dwa. ale zastanawiam sie czy warto kupić te kolumienki. Czy to sa orginalne przetworniki tonsila? http://allegro.pl/item197614260__tonsil_alton_w_dziewiczym_stanie_nowki_.html
    ż góry dziekuje za pomoc.

Moderowany przez ankuch:

Ostrzeżenie za umieszczenie tematu w niewłaściwym dziale.
    Przeniesiono z działu "audio".

• REKLAMA
  • #2 3943643
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Mnie to w żaden sposób nir wygląda na oryginały, głośniki to każdy z innej parafii. Basowy wygąda mi na Alpharda model EW100. Średnie też jakieś dziwne. Pozatym sklep na Kunickiego w Lublinie chyba nie odwala takiej fuszerki i prowizorki, a głośniki są regenerowane, a nie wstawiane byle co, no chyba, że na życzenie klienta, ale wątpie. Moja rada poszukaj na allegro czegoś lepszego z oryginalnymi głośnikami, mogą być z wysypanym zawieszeniem i do regeneracji je oddać. Co do ich brzmienia to chyba właściciel ma drewniany słuch
  • REKLAMA
  • #4 3944458
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam oczywiście myślisz o zakupie kolumn.
    A więc ten pierwszy link już komentowano a teraz drugi
    a więc sprzedawca pisze iż były regenerowane w autoryzowanym serwisie a więc powinien posiadać jakiś dowód tego jeśli takowy posiada to są one warte uwagi/zakupu.
    Osobiście niesłyszałęm Altonów w "akcji" ale wiadomo iż Tonsił za "przyzwoitą" cenę produkuje od wielu lat dobrej jakości przetworniki.
    pozdrawiam
  • #5 3944552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3947167
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Czyli reasumujac musza miec srebne kopułki, poniewaz po wymiamię zostały by wymienione na czarne? jakie jeszcze cechy musza posiadac takie altony zeby byc pewnym ze to orginalne przetworniki? a podstawki sa dla mnie zbędne,. pozdrawiam,

Dodano po 3 [minuty]:

ten temat zamieściłem w dziale audio ponieważ tu ludzie maja większą wiedzę o przetwornikach.
  • #7 3947229
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    witam !
    ja myśle, że w 2 linku niskie tony są oryginalne tonsila, lecz membrany wymienione nie na te co trzeba.
    A jeżeli chodzi o same kolumny to mam osobiście altony 70W i grają zaje*** dzwięk jest czysty, dokładny i wogóle, słychać każdy szczegół podczas słuchania jakiegokolwiek typu muzyki. Bas też jest całkiem niezły mimo tego że nie są tak nisko strojone.
    Mam też kolumny na czesich teslach, ale te przy altonach się chowają ;-)
    Dodam, że sam regenerowałem głośniki tzn. basy i średnie. Powiem szczeże że jak najbardziej opłaca się brać te kolumny, nawet gdy zawieszenia są do wymiany. Wszystko da się zrobić i niewielkim kosztem, a wrażenia odsłuchowe są bezcenne :D
    Pozdrawiam...
  • Pomocny post
    #9 3952865
    majkel sony
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Te są napewno oryginalne ,ale jak widać do regeneracji. Ciekawe ile gość se spiewa za nie?
  • #10 3953072
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Dzięki za odpowiedz. to ja sie biore do licytacji. myślę ze koło 200 bo tyle chodzą, ale ludzie polują raczej na tuningowane kolumienki z wymienionymi głośnikami.

Dodano po 2 [minuty]:

tematu narazie nie zamknę ,możliwe ze nie wygram licytacji. Proszę go dalej obserwować przez pare dni. pozdrawiam
  • #11 3953087
    majkel sony
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Zapytaj ile chce, żeby zakonczyć aukcję przed czasem.
  • #12 3955280
    Agencik15
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    "Poluja na tuningowane"

Tak to niestety jest. Tuning... Ludzie wstawiaja byle co a potem sa posty w stylu. Alton 70 po wymianie glosnikow - dlaczego zle gra?
  • REKLAMA
  • #13 3956367
    hacker
    Poziom 26  
    ludzie tak robią niestety bo wiekszość sie nie zna, albo nie wie co to oryginalny Tonsil, a wolą brać zrobione kolumny na byle czym aby grało.
  • #14 3956484
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Smutna prawda. Mozliwe ze przyczyna jest to ze ludze mysla ze moc sie liczy, ze jak wstawia jakiegoś chinczyka z moca 1000W na papierku to bedzie to potwór , moze i bedzie mial ulamek tej mocy ale tez ułamek jakości. Mama miala kiedys mikser zelmera o jakiejs skromnej mocy. ostatnio kupila jakis apollo. dlawi sie przy byle cieście mimo ze ma 500W. na zelmera nie było mocnych. tak samo jest z tonsilami. maja moc powiedzmy 100 W a bija na lep i szyje te chinczyki o mocy na 1kW nie tylko moca i jakościa.
  • #15 3958720
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam
    Dodam jeszcze coś od siebie to smutne ale prawdziwe...
    kumpel zakupił sobie radio samochodowe sony (nie pamiętam modelu) + wzmak Magnata i głośniki firmy ALFRED (alphard) i niepotrafi tego pojąć że gra mu to jak gra tzn buczy żadnych niskich tonów tylko "łu łu łu" tłumacze mu kup sobie tonsile jest chyba wersja SW samochodowe może i na nich pisze 80W ale grają jak należy lub jakieś JBL bo gość ma kase ale oczywiście patrzał na "rozmiar" mocy czyli 250W jak niewięcej....
  • #16 3959642
    Agencik15
    Poziom 21  
    Slyszalem oryginalne Altony nie raz i musze powiedziec ze potrafia ladnie zatrzasc basikiem.

Co do smutnej prawdy... zalewa nas chinszczyzna i nie ma sie co dziwic. W koncu nie kazdy musi sie znac na elektronice czy naglosnieniu.
  • #17 3960046
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Niestety. Na allegro szukałem orginalnych glosników tonsila. znalazlem 1 goscia który tym handluje. aa glośnikow tonsila (tonsila made in china) były tysiące. i Taki cwaniaczek kłamie w żywe oczy ze to zamiennik. zamiennik na alpierdzie który z ta obudowa nie ma nic wspólnego. (z czystym graniem i moca 360 watt tez ). Nie każdy zna sie na tym i większość nabiera sie na te kilowaty basu. Agencik15 święta racja. ja parę tygodni temu tez bym sie nabrał na takie kolumienki z głosnikami każdy z innej bajki. troszkę poczytałem o akustyce na elce i zaczynam rozróżniać te okazje od orginalnego tonsila.
  • REKLAMA
  • #18 3960735
    Agencik15
    Poziom 21  
    Tzn tak...
    ja uwazam ze miec oryginalne altusy czy altony to skarb. Jezeli dobrze trafisz to tanio kupisz i masz sprzet
    na conajmniej 20 lat bezproblemowej eksploatacji. Czy do domu czy mala impreza to i tak wiesz ze dadza rade. Niestety tych zakladow juz nie ma i nie produkuja tego co kiedys. A wielka szkoda.
  • #19 3961098
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3961114
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Mialem Altony 70 na poczatku lat 90tych, pamietam ze graly swietnie. Przez te lata odwalily wiele imprez gdzie nikt ich nie oszczedzal. Osiemnastka moja i brata... Podlaczyli pod jakis wzmak Technicsa 4x100W i grało to całą noc. No niestety po nocy membrany niskich stały dęba, o wysokich nie było mowy a średnie też były zatare. Kolumny wywędrowały na strych aby poleżeć tam 5 lat. 2 miesiące temu zdjęty litością i smutkiem, że dogorywa mi ten sprzęt zdjąłem to ze strychu.
    Wstępne oględziny - nic tam już nie jest dobre. Nawet potencjometry się stopiły. Zwrotnice i potencjometry jednak wcale nie były trudne do naprawienia. Co do głosników: obdarłem je ze wszystkiego - zostały same kosze. Komplet oryginalnych części kosztował mnie w firmie Umifon (resztki po starym Tonsilu) ponad 160pln z przesyłką. Wiecie co? Opłacało się!!!!
    Za te 160 mogłem kupić nowe alpierdy albo nawet stxy. Posiedziałem jednak, wyczyściłem wszystko do gołej blachy i zakleiłem nowe cewki, nową licę, nowe resory, membrany, zawieszenie i oryginalne srebrne kopułki...
    Mam wrażenie, że całość lepiej jest zrobiona niż oryginały - idealnie wycentrowane, nic nie ociera i co najważniejsze super wygląda.
    Tylko Alton z gładką (ew. lekko fakturowaną w kształcie płótna) membraną, piankowym zawieszeniem i srebrnymi kopułkami w oryginalnych wymiarach wygląda i działa jak Alton. Nic go nie zastąpi. Zadne Alphardy, STXy, JVC czy nawet Sony!!! Inne kombinacje i "usprawnienia" tych kolumn jak dla mnie nie mają smaku.
    Ze swoich kolumn jestem bardzo zadowolony i tym razem bardzo dobrze je traktuję. Polecam regenerację starych głośników ale tylko z oryginalnych części.
    Np. skuszony ceną na allegro, chciałem zregenerować koledze podobne głośniki. Komplet 2x(10+25cm) - (membrana z pianką + kopułki) kosztował 30pln. Cena super w porownaniu z ta z umifona. Zregenerowałem z niemałym trudem bo membrany wcale tak super nie pasowały, a potem zonk przy zamontowaniu bo okazało się, że resor ma szerszy obwód niż oryginalna ramka. Tutaj uwaga: po czym poznac oryginalna membrane tonsila? Po dodatkowym pierscieniowym wytloczeniu w celulozowej membranie tuz przy resorze piankowym. W zadnych podrobach sie z tym nie spotkalem.
    Co do regeneracji glosnikow, napisano juz o tym kilka(nascie) artykulow - ja tylko dodam jedno: jesli podejmujemy sie renowacji wiekowego glosnika, polecam raczej zrobienie go od poczatku niz wymienianie np. samej membrany+zawieszenie. Po latach nie wiadomo w jakim stanie jest cewka, mimo, ze chodzi i nie ma zwarc, drut lubi byc pozsuwany, gładź korpusu zdeformowana itp. Ew. jesli jestesmy pewni jego stanu, wymieniamy samą piankę nie ruszając membrany. Resor dolny należy zawsze podkleic decydując się na jego pozostawienie, bo rzadko kiedy klej tam jeszcze trzyma. Jesli glosnik ma pograc 20 lat - tak jak graly te stare to wymieniamy wszystkie czesci na nowe - zostaja tylko kosze.
    Ochodze troche od tematu ale wniosek z mojego postu dla autora: patrz na stan obudów i aby kolumny byly kompletne. Membran moze praktyczni nie byc. Nawet jesli od 1986 roku stały w pudełkach nieużywane, nie masz już co liczyć, że zawieszenia długo pochodzą. Załóz, że za porządną regenerację zapłacisz 150-200pln ale bedziesz wiedział co masz!. Koszt Altonów w stanie do regeneracji na allegro 150-200pln. Reasumując - za takie zestawy dasz 300-400pln i wierz mi, te kolumny są tego warte!
    PS - ten ostatni link - warty wg mnie uwagi - przynajmniej widac, że nie grzebane.
  • #21 3969477
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    Ale jeżeli do regeneracji, to... ja sprzedałem za 10 zł.
  • #22 3969508
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 3969533
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    No to sie ktos niezle uraczyl... nie ma co.
  • #24 3971780
    hacker
    Poziom 26  
    a ja naszczęście altony mam od wujka, który miał je kilkanaście lat i grały super, potem sypło się zawieszenie, jedna kolumna się przewróciła i na podłodze została przednia ścianka z głośnikami urywając kable i lice z niskotonowego GDN'a. Wujas myślął, że nic sie nie da zrobić ale wystarczyło troche poczytać na elektrodzie i wszystko stało się do zrobienia :D
    Kolumny grają jak nowe i mam 100% pewność że głośniki są oryginalne Tonsila :D
    .... a z ta membraną to racja, że górny resor jest szerszy i ramka nie dochodzi do końca.
    pozdrawiam...
  • #25 3971987
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    s_z_a_m_a_n napisał:
    Co żeś sprzedał za 10zł? Ja bym za tyle 1 maskownicy nie oddał, no ale cóż wolny rynek, (tyle że ja bym się tym akurat zbytnio nie chwalił, bo nie był to z pewnością interes 100-lecia (dla Ciebie przynajmniej) ;-)

Nie chciałem robić interesu. Cieszę się, że ktoś je zregenerował i ma z nich pożytek (grają wspaniale). Natomiast uważam, że jeżeli komuś nie chce się zregenerować głośników i żąda za szmelc 200 - 300 zł, to gruba przesada.
  • #26 3972510
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4069644
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Witam po miesięcznej nieobecności. Co prawda altony 80W zakupiłem 15 czerwca ale dostałem je dopiero wczoraj. (Byly problemy z przesyłka prawie 40 kg!!!!, sprzedawca był zajety.) Gdy dziś otwarłem paczki to aż mnie zatkało. paczki jak nowe . żadnych otarć. membrany w stanie na 5+, widać ze maja parę latek na karku. natomiast zawieszenia brak!!!!!!!!! jak wstępnie sprawdziłem to odchodzi bez problemu. Wszystkie głośniki sprawne. a zapłaciłem 100 zl niestety odczułem koszta przesyłki. i zamierzam sie zabrać za regeneracje. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wartości zakupu kolumn Alton 70 oraz autentyczności ich przetworników Tonsila. Użytkownicy wskazują, że wiele oferowanych na rynku zestawów ma wymienione lub nieoryginalne głośniki, często pochodzące z innych marek, np. Alphard (model EW100). Oryginalne Altony powinny mieć charakterystyczne srebrne kopułki wysokotonowe, a membrany niskotonowe i średniotonowe nie powinny być wymieniane na zamienniki. Regeneracja oryginalnych głośników jest możliwa i opłacalna, a dobrze utrzymane lub odnowione Altony oferują czysty, szczegółowy dźwięk z dobrym basem. Wskazano, że wiele osób kupuje kolumny z „tuningowanymi” głośnikami o wysokiej mocy nominalnej, które jednak nie dorównują jakości oryginałów. Regeneracja obejmuje wymianę zawieszeń, cewek i membran, co można wykonać samodzielnie lub w serwisie. Cena oryginalnych, ale wymagających naprawy Altonów oscyluje około 200 zł, natomiast kolumny z uszkodzonymi lub nieoryginalnymi głośnikami są mniej wartościowe. Podkreślono, że oryginalne Tonsile, mimo niższej mocy nominalnej, przewyższają jakością wiele nowoczesnych zamienników. W dyskusji pojawiły się także uwagi o problemach z dostępnością oryginalnych części po likwidacji fabryki Tonsil oraz o popularności chińskich zamienników o zawyżonych parametrach mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA