logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykres wskazowy - od której gałęzi zacząć rysowanie? Mam dane i kąty.

Stepel 02 Cze 2007 12:41 2032 2
REKLAMA
  • #1 3945516
    Stepel
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witam

Od której gałęzi zacząć rysować wykres wskazowy poniższego układu ?

Mam dane i kąty.

proszę o jakieś wsazkówki.

Wykres wskazowy - od której gałęzi zacząć rysowanie? Mam dane i kąty.

Pozdrawiam

Stepel
  • REKLAMA
  • #2 3945656
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    jak zwykle w takich przypadkach "po partyzancku" czyli od tyłu... i zwyczajnie sumujesz zgodnie z Prawami Kirchhoffa, zachowując w skali wyliczone zależności.
    A jak już narysujesz to pokaż tu, coś narysował, tylko schemat dokończ, ponieważ brak jest na nim oznaczeń elementów.

Tylko nie używaj symbolu baterii źródeł chemicznych do oznaczenia źródła napięcia prądu przemiennego.

Pozdrawiam
  • #3 3946939
    Stepel
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    ten schemat to tylko dla zarysu sytuacji był. Dopiero teraz będę to robił ale ręcznie. Czyli zaczynam od gałęzi z samym R od tej ostatniej równoległej. Bo te 2 pozostałe to są Z i mają niezerowy fi. Ale jest tak ze z pomiarów na każdej gałęzi napięcie jest inne niż obliczone z wzoru U=Z*I.

Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

narysowałem ale nie mam jak umieścić. dlatego zamknę temat. Jeżeli chodzi o zależności z praw Kirchhoffa to wydaje sie być ok. Suma napięć i prądów(sumy wektorów odpowiadają tym ze schematu) sie zgadza. dzięki za wskazówkę. Pozdrawiam
REKLAMA