logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Popuchnięte kondensatory przy procesorze - wymiana w domu, podkręcony CPU?

Nowik13 02 Cze 2007 13:25 1745 12
  • #1 3945667
    Nowik13
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam.Dziś czyściłem wentylatory i zauwarzyłem że mam popuchnięte kondensatory koło procka i to dość mocno.Ale płyta chodzi stabilnie.Czym to może być spowodowane(mam podkręcony procesor) i czy jest możliwość wymiany w warunkach domowych(lutownica transformatorowa i odsysacz)
  • Pomocny post
    #2 3945681
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, teoretycznie tak, chociaż lepsza będzie kolbowa.

ps. nie zapomnij wymienić wszystkich na danej linii.
  • #3 3945698
    Nowik13
    Poziom 18  
    Z tą kolbową to na poważnie ? Nic nie popalę ? Mam kolbową dużą i mała.
  • Pomocny post
    #4 3945700
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3238
    Nowik13 napisał:
    lutownica transformatorowa

Uzycie lutownicy tego typu nie jest w tym przypadku zbyt dobrym pomyslem, lepiej uzyj lutownicy "grzalki".
    Pamietaj o biegunowosci kondensatorow.

przepraszam za brak pl.literek
  • #5 3945716
    Nowik13
    Poziom 18  
    A jaka może być przyczyna czy winą może być podkręcenie procka?
  • #6 3945762
    Agencik15
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Przyczyna moze byc zbyt wysoka temperatura lub zbyt duze skoki napiecia z zasilacza. Pamietaj zeby wymieniajac dobrze przygrac i dac sporo kalafoni bo plyta jest wielowarstrowa.
  • #7 3946045
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Bzdura, jeżeli to zasilacz to trzeba go wymienić a nie szukać kondensatorów na wyższe napięcie, za wysokie napięcie uszkodzi komputer a kondensatory puchną z temperatury i zwyczajnie z przepracowania, kiepskiej jakości zasilacz może również dopomóc szybszemu zużyciu kondensatorów.
    Spokojnie transformatorówką lutuj ale załóż nowy grot i wymieniaj nejlepiej bez baterii, pamięci i procesora , wiadomo sama płyta.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #8 3946193
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Ja już sporo kondków wymieniłem za pomocą transformatorowej i nic się nie działo złego.

Po 2 jaki masz zasilacz? Bo jeśli cudo typu Procomp,fever itp to wywal to coś do śmieci i kupuj coś innego i porządnego.
  • #9 3946390
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    skaktus napisał:

Po 2 jaki masz zasilacz? Bo jeśli cudo typu Procomp,fever itp to wywal to coś do śmieci i kupuj coś innego i porządnego.

Hmm, nie siej herezji , kilka milionów ludzi ma zasilacze wyrzucić ?, Ty posiadasz w swoich sprzętach Tagany ?
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #10 3946494
    Agencik15
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Jezeli autor ma podkrecony proc to zasilka rzeczywiscie moze nie wyrabiac a i temperatura sie zwieksza.

Bezpieczniej byloby troszke zwolnic procka.
  • #11 3946812
    Nowik13
    Poziom 18  
    Zasilacz mam jakiś stary 200 Wattowy a procesor już ustawiłem na nominał to jest 1667 (AthlonXP 2000+)
  • #12 3946846
    owned_
    Poziom 12  
    Przyczyn uszkodzenia kondensatorów jest wiele min:

- słabej jakości kondensatory
    - wysoka temperatura
    - podkręcony procesor itp.. itd.. (szybsze zużywanie)

proponuje również zacząć od sprawdzenia zasilacza, jeżeli podkręcasz procesor to jest to dość istotna sprawa (trzeba mieć dobry zasilacz - stabilny). Oczywiście jeżeli chodzi o samą wymianę kondensatorów odradzam stosowanie lutownicy kolbowej osobą mało obytym z tematem lutowania, inna sprawa jeżeli się ma stację lutowniczą (możliwość ustawienia temp itp...). Mało doświadczona osoba w tym temacie powinna użyć lutownicy transformatorowej. Same lutowanie to sprawa praktyki, więc życzę powodzenia i udanej naprawy :]

Podsumowanie tematu

✨ Popuchnięte kondensatory przy procesorze mogą być spowodowane wysoką temperaturą, skokami napięcia zasilacza lub zużyciem kondensatorów, zwłaszcza przy podkręconym procesorze. Podkręcanie zwiększa obciążenie i temperaturę, co przy słabej jakości kondensatorach i zasilaczu może prowadzić do ich uszkodzenia. Wymiana kondensatorów jest możliwa w warunkach domowych przy użyciu lutownicy transformatorowej lub kolbowej (lepsza jest lutownica kolbowa/grzałkowa), jednak wymaga doświadczenia, zwłaszcza ze względu na wielowarstwową konstrukcję płyty głównej i konieczność zachowania biegunowości kondensatorów. Zaleca się wymianę wszystkich kondensatorów na danej linii oraz sprawdzenie i ewentualną wymianę zasilacza na stabilny i dobrej jakości model. Podczas lutowania warto zdjąć procesor, pamięci i baterię, a także użyć kalafonii dla lepszego przylutu. Podkręcony procesor AthlonXP 2000+ (1667 MHz) na starym 200W zasilaczu może powodować niestabilność i przyspieszone zużycie elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA