logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson Enduro Electronik 6V - zalewanie świecy po wymianie modułu, co robić?

Calibra990 02 Cze 2007 22:27 1686 7
REKLAMA
  • #1 3947434
    Calibra990
    Poziom 2  
    Witam wszystki chcialbym sie zwrocic z uprzejma prosbo o odpowiedzenie na moje pytanie a mianowicie : w moim simsonie kupilem nowy modul zostal on wlasciwie podlaczony. sprawdzilem iskre byla tez wlasciwie wkrecilem ja w glowice i probowalem go zapalic lecz swiece zalewa tak jagby iskre tlumilo. duzo razy powtarzelem te czynnasc lecz dalej zalewalo. jesli ktos mogl by mi podpowiedziec co mam zrobic z tym to bylbym wdzieczny.Z góry dziekuje[/b]
  • REKLAMA
  • #2 3947484
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    A dlaczego kupiłeś nowy moduł ?
    Byc moze to wina paliwa czyli gaźnika a nie elektryki
  • REKLAMA
  • #3 3947659
    ryba80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdź dla pewności czy wyprzedzenie zapłonu rzeczywiście wynosi tyle ile powinno 2mm przed GMP ponieważ nowy moduł może w odrobinę miejscu dawać impuls a to zmienia zupełnie ustawienie zapłonu. To wykluczyłoby stronę "elektryczną" (pomijam oczywiście świecę zapłonową i kabel WN). A jeśli nie to, to dalej szukaj przyczyny w w ustawieniach gaźnika - położenie iglicy, dysza, sprawdź też szczelność simeringów.
  • #4 3948276
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    i nie 2mm tylko 1,8 lub 1,4 w zależności od pojemności. Teoretycznie różnica nie duża praktycznie ogromna
  • REKLAMA
  • #5 3968037
    Calibra990
    Poziom 2  
    Gaznik jest w 100% dobrze ustawiony. Jest iskra na swiecy lecz jak ja wkrece to traci ta iskre , ostatnio kupilem cewke sterujaca i nie dal rezultatu juz nie wiem co jest :/
  • REKLAMA
  • #6 3968445
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    jest napięcie na moduł (styk nr 14)?
    impuls na moduł (styk nr 3)?
    masa(31)
    i na koniec czy pojawia się impuls na styku 15?
  • #7 3973733
    Calibra990
    Poziom 2  
    Brad na tych stykach jest.

Moderowany przez Błażej:

CO jest na tych stykach?

• #8 3997862
    marcin459
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    mam ogara 205 jest jaki jest ale czasami sie przydaje duxo nauczylem sie od ojca w takich sprawach i juz nie raz udalo mi sie naprawic cos takiego nie mowiac juz o kosiarkach ktore robilem znajomym ktore nawet wrocily z serwisu nienaprawione. Spruboj wymienic swiece czasami jest tak ze niby iskre ma ale jak dostanie troche paliwa to gubi iskre albo poprostu ma przebicie.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Simsona Enduro Electronik 6V zgłasza problem z zalewaniem świecy zapłonowej po wymianie modułu zapłonowego. Pomimo prawidłowego podłączenia nowego modułu i obecności iskry, świeca traci iskrę po wkręceniu w głowicę, co sugeruje tłumienie iskry. Dyskusja wskazuje na konieczność sprawdzenia wyprzedzenia zapłonu (zalecane 1,4-1,8 mm przed górnym martwym punktem, zależnie od pojemności silnika) oraz dokładnej regulacji gaźnika, w tym położenia iglicy, dyszy i szczelności simeringów. Potwierdzono, że gaźnik jest poprawnie ustawiony, a problem może leżeć w braku napięcia lub impulsów na odpowiednich stykach modułu (14, 3, 31, 15). Sugerowano również wymianę świecy zapłonowej, gdyż uszkodzona świeca może tracić iskrę pod wpływem paliwa lub mieć przebicie. Wymiana cewki sterującej nie przyniosła poprawy, co wskazuje na konieczność dalszej diagnostyki układu elektrycznego i zapłonowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA