logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WOB 1600: Silnik działa krótko, brak obrotu bębna, co sprawdzić?

dragon2004 01 Cze 2006 18:59 4134 10
  • #1 2687068
    dragon2004
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam
    W pralce jak w temacie po włączeniu silnik zadziała na ułamek sekundy i już więcej się nie załączy. Programator pracuje, wszystkie inne czynności chodzą tylko brak obrotu bębna. Co może być tego przyczyną??
  • #2 2687092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2687097
    dragon2004
    Poziom 13  
    Zakręci szybko, tak jak do wirowania.
  • #4 2687133
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2687236
    dragon2004
    Poziom 13  
    Triak jest na 100% walnięty, ma zwarcie pomiędzy anodami. Włożony jest tam BTB15 na 600V.
    Podczas ostatniej próby termostat zamontowany w silniku dostał przerwy, jest on połączony w szereg z wirnikiem. Zwarłem go, ale nie wiem, czy mogę to tak zostawić ... Z tachoprądniczką wydaje się że wszystko w porządku, rezystancja wewnętrzna : 42Ω, a po lekkim zakręceniu silnikiem napięcie rzędu kilkuset mV.
    Niestety nie mam takiego triaka aby go od razu zmienić i nie wiem, czy mogę zostawić tak zmostkowany termostat, a jeżeli nie to gdzie mogę dostać takie cudeńko???
  • #6 2687304
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2687365
    dragon2004
    Poziom 13  
    Jutro postaram się założyć tego triaka i napiszę jakie będą efekty, a na razie dziękuję bardzo Bleble i skryn za pomoc...
  • #8 2689557
    dragon2004
    Poziom 13  
    Dzisiaj wstawiłem nowego triaka i wygląda na to że pralka będzie chdzić . Silnik ruszył i pozostało tylko ją poskręcać. Jeszcze raz dzięki kolegom za pomoc.
  • #9 6294417
    Kama33o
    Poziom 2  
    Witam!

wznawiam ten wątek gdyż mam identyczną pralkę i występują identyczne objawy awarii jak wyżej opisane dlatego jestem na 99% pewien, że to ta sama usterka. mam jednak prośbę o konkretniejsze objaśnienie gdzie dokładnie znajduję się ten triak na module i jak go wyjąć. jestem zupełnym laikiem w tych tematach dlatego z góry dziękuję za pełne łopatologiczne wyjaśnienie :)
  • #10 6295669
    birre
    Poziom 21  
    Ocena: 468
    Kama33o napisał:
    Witam!

wznawiam ten wątek gdyż mam identyczną pralkę i występują identyczne objawy awarii jak wyżej opisane dlatego jestem na 99% pewien, że to ta sama usterka. mam jednak prośbę o konkretniejsze objaśnienie gdzie dokładnie znajduję się ten triak na module i jak go wyjąć. jestem zupełnym laikiem w tych tematach dlatego z góry dziękuję za pełne łopatologiczne wyjaśnienie :)

zdejmujesz prawy bok na tylnej wewnętrznej części obudowy pod folia masz moduł wyjmij go triak to coś co jest przymocowane do radiatora - tej wielkiej blachy
  • #11 6299548
    Kama33o
    Poziom 2  
    właśnie poskręcałem pralkę, triaka odnalazłem, wymieniłem i hula jak dawniej:) dziękuję bardzo birre za łopatologiczne wytłumaczenie gdzie się owy triak znajduje, jak i wszystkim w tym wątku bo gdybym go nie wygooglał pewnie skończyłoby się na nowej pralce:)
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WOB 1600 po włączeniu uruchamia silnik na ułamek sekundy, lecz bęben nie obraca się dalej mimo działania programatora i innych funkcji. Przyczyną usterki okazał się uszkodzony triak sterujący silnikiem na module, który miał zwarcie między anodami. Triak BTB15 600V został wymieniony na nowy, co przywróciło prawidłową pracę silnika i obroty bębna. Termostat w silniku, połączony szeregowo z wirnikiem, uległ przerwaniu i został zmostkowany, co jest dopuszczalne do czasu wymiany. Tachoprądniczka na wale silnika była sprawna, z rezystancją około 42 Ω i generowała napięcie przy ręcznym obrocie. Triak znajduje się na module sterującym, przymocowany do radiatora, dostępny po zdjęciu prawego boku tylnej części obudowy pod folią. Wymiana triaka rozwiązała problem i przywróciła pełną funkcjonalność pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA