logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana czynnika chłodzącego w układzie mroźni.

tig2 19 Kwi 2016 10:34 7068 34
REKLAMA
  • #1 15614262
    tig2
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Proszę o fachową pomoc.
    Mam do wykonania komorę chłodniczą, w której chcę przechowywać produkty w temperaturze około 4 stopni C, wymiary komory to 4x 4x 3m, czyli nie ogromna, produkty będą przechowywane w szczelnych opakowaniach.

Mam okazję zdemontować za friko kpl. agregat z kontenera mrożącego, który pracował raptem około 1,5 roku, jest to wersja 3-fazowa sprężarki i jeszcze na czynnik R22 (rok montażu to około 1999).

Miejsce darowizny jest od mnie dość daleko, więc nie znam szczegółów, muszę póki co wierzyć na słowo darczyńcy, twierdzi że wszystko działało do końca.

I pytanie do was:

-czy jest sens montować przewymiarowany agregat,
    -czy jeśli układ jest szczelny, jest konieczność wymiany oleju po takim okresie a także, czy ewentualnie szukać czynnika R22, czy napełniać zamiennikiem, choć cena trochę odstrasza?
  • REKLAMA
  • #2 15614336
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 309
    Polecam.
    http://prozon.org.pl/faq,32,pl.html
    Mandaty też polecam.
    https://www.klimatyzacja.pl/klimatyzacja/nowe...nieprzestrzeganie-przepisow-o-f-gazach-i-szwo

Jak jest w 100% szczelny ten układ : twoja sprawa, kupuj albo nie kupuj ;)
    Ale R22 go nie nabijaj i na tym forum takiej rady nie dostaniesz.

Twierdzi że działało do końca, ciekawe ile czasu stało pod wiatą i zachodziło mchem?
  • #3 15614439
    tig2
    Poziom 11  
    Dziekuje za odzew
    darczynca jakby z rodziny wiec mam okreslony poziom zaufania,
    Kluczowa jest szczelnosc ukladu, jesli jest jakiekolwiek "nadcisnienie" w ukladzie tzn brak wilgoci choc czynnika moze byc zbyt malo ?
    Prawidlowe rozumowanie ?
  • Pomocny post
    #4 15614453
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Odpal układ, jak nie rozerwie przegnitego skraplacza i będzie chłodziło to weź.
  • #5 15614547
    tig2
    Poziom 11  
    Pytanie z tych dyletanckich:
    Jak w hermetykach 3-fazowych (raczej tak jest w tym przypadku) sprawdzic kierunek wirowania, urzadzenie ma odciete zasilanie,
    Na podstawie obserwacji cisnien po stronie L i H ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15615293
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 558
    Jeśli tłokowa hermetyczna to kierunek nie ważny jeśli to scroll praca w odwrotną stronę będzie dużo głośniejsza. W razie braku pewności to pomiar ciśnienia. Wiesz ze jeśli coś jest przewidziane do mroźni to nie koniecznie nadaje sie do chłodni.
  • #7 15615299
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    Bezwładność podczas rozruchu ci powie. O ile nie przykręcona.
  • REKLAMA
  • #8 15616129
    tig2
    Poziom 11  
    Zdaje sobie sprawe z "lekkiego" przewymiarowania,
    ale miec 5tys albo nie miec 5tys (cena nowki) to nie jest dylemat natury moralnej,
    Co prawda Komora chlodnicza bedzie w bydynku wymurowanym w czesci z kamienia, gdzie temperatura w najgoretsze dni nie przekracza kilkunastu stopni a produkty wstepnie sa schladzane ale jednoczesnie przechowywane w szczelnych opakowaniach, wiec wysychanie zwiazane z duza roznica temperatur nie grozne,
    zwieksze nieco histereze lub minimalny czas pracy agregatu coby nie bylo problemu z powrotem czynnika i oleju,
    agregat z kolei stanie w budynku przyleglym w ktorym panuja zblizone warunki, bedzie robil za pompe ciepla, jest to pomieszczenie gospodarskie ale zbyt zimne na prace warsztatowe, jednoczesnie nie chce szpecic zewnetrznego wygladu budynku, jako ze ma swoj klimat, byla tam podobniez kuznia,
    Byc moze w dalszej przyszlosci obok powstanie mala komora mroznicza, wiec dodalbym drugi parownik i elektrozawor odcinajacy
    ... oczywiscie jesli urzadzenie okaze sie warte demontazu
    '.............................
    Rzeczywiście tlokowi wszystko jedno w ktora strone obraca sie walek korbowy
  • #9 15616165
    p.obelix
    Lekkie to za mało powiedziane :D 5000 tyś zł tyle to będzie strat w energii elektrycznej w ciągu 2 lat jeśli sprężarka wytrzyma. Nie buduje się komór połączonych jednym agregatem typu mroźnia-plusowa.
    tig2 napisał:
    muszę puki co wierzyć na słowo darczyńcy
    Popraw błąd bo aż razi.
  • #10 15616276
    tig2
    Poziom 11  
    Postaram sie o model sprezarki i wymiary parownika/ilosc rzedow, powie nam to o rzeczywistej mocy urzadzenia
    W marketach linia chlodziarek jest niezalezna od linii zamrazarek jesli chodzi o agregat ?
  • Pomocny post
    #11 15616289
    p.obelix
    W marketach są trzy linie meble plus i komory plus, meble minus a jak by się one zepsuły to są niezależne komory składowe.
  • #12 15640944
    tig2
    Poziom 11  
    ... po krotkiej przerwie ...
    Sprzet mimo kilkunastoletniego przestoju, miodzio, po podlaczeniu na krotko zaskoczyl i po ~chwili parownik ladnie oszroniony, skraplacz zdrowy, wymaga jedynie prostowania lameli,
    Tylko z racji tego ze byla to przyczepa mroznicza, sprzet jest mocno przewymiarowany w zwiazku z tym
    Jaki odpowiednik r22 byscie polecali biorac pod uwage ze jest to pomieszczenie chlodnicze,
    Planuje na probe prace agregatu tylko z jednym wentylatorem skraplacza i bez wentylatorow parownika (zawsze to kilkanascie W_at mniej)
  • #13 15640956
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 309
    Nic nie polecamy, nie wolno wypuszczać R22 do atmosfery więc nie możesz sam nabić niczym innym a ten kto nabija będzie wiedział czym nabić.
  • #14 15641435
    tig2
    Poziom 11  
    Kto tu mowi o wypuszczaniu do atmosfery, bron Boze, nawet mi to nie przyszlo do glowy.
    Czynnik zostal oczywiscie odzyskany, przez firme do tego uprawniona.
    Chociaz do okola same lasy, a one podobniez wchlaniaja z kolei dwutlenekW
    Wiec bilans bylby ok
    Ale reszta zabawy jest po mojej stronie.
    Dlategoz moje pytanie, takie Majowkowe.
  • Pomocny post
    #15 15641886
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 523
    R-407 po wymianie oleju, lub R-290 bez wymiany
  • #16 15641928
    tig2
    Poziom 11  
    R290 to chyba troche za duzy/pojemny uklad jak na ten gaz, lekka obawa.
    Jest jakis sposob na latwe/szybkie czyszczenie ukladu, czy musze rozbierac uklad i kazdy z elementow (skraplacz, zbiornik) przeplukiwac acetonem,
    Sprezarka to pewnie praca do rozgrzania obecnego oleju, zlanie, napelnienie nowym, znow krotka praca, zlanie i napelnienie ostateczne ?

Dodano po 5 [minuty]:

A.Gieronimo napisał:
    Nic nie polecamy, nie wolno wypuszczać R22 do atmosfery więc nie możesz sam nabić niczym innym a ten kto nabija będzie wiedział czym nabić.

Dziękuję za bardzo wyczerpujące odpowiedzi
  • #17 15642627
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Jak dla mnie, straszniejsza jest wymiana oleju w całym układzie. By zrobić to porządnie potrzebna maszyna i kilkukrotna wymiana w sprężarce, a i tak nie ma pewności co do końcowego rezultatu.
    Jak boisz się czystego propanu, to zrób mieszankę z r-407c. Propan dodaj tylko dla lepszego przenoszenia oleju mineralnego. U mnie PC na 3 kg czystego propanu 3 zimę przepracowała i jakoś tak sobie żyjemy, ja i moja PC.
  • #19 15643009
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Powietrzna.
  • REKLAMA
  • #20 15799342
    tig2
    Poziom 11  
    ...
    w miarę postępu prac
    ...
    czy stan próżni z 0mbar - tuz po wyłączeniu pompy na 40mbar po 48h,
    następnie po kolejnych 24h 45 mbar-ów -

można traktować jako ok ?

czy wersja skręcana/kielichy zawsze nieco jest nieszczelna ?
  • #21 15799346
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Nie jest ok
  • #23 15811653
    tig2
    Poziom 11  
    Napełnianie azotem można przeprowadzać po stronie LP, tylko z tej stronie mam zaworek serwisowy ?
    Czy trzeba napełniać do ciśnienia kontrolnego bardzo powoli, zbyt duży przepływ może odksztalcic/uszkodzić płytkę zaworowa, czy raczej nam to nie grozi ?
    W instalacji mam zamontowany elektrozawór zabezpieczający przed migracją czynnika /agregat poniżej parownika/ raczej nie jest niezbędne jego zasilanie ? rozdzielnia sterująca w fazie projektu
  • #25 15811913
    tig2
    Poziom 11  
    Czy należy traktować to jako konieczność ?
    Poprzez TZR choć wolno i płytkę zaworowa z drugiej strony ciśnienie się wyrówna, elektrozawór ma uszkodzona cewkę a chcialbym to jeszcze dziś sprawdzić ?

A jak z tą szybkością napełniania, można szybko czy jest ryzyko uszkodzenia ?
  • #26 15811929
    p.obelix
    Podejrzewam ze zawór rozprężny jest typu MOP i się zamknie całkowicie przy ciśnieniu 6 bar. Elektrozawór można otworzyć silnym magnesem. Nie chce mi się wierzyć że taki sprzęt nie ma zaworu serwisowego na tłoczeniu lub cieczy.
  • #27 15836862
    tig2
    Poziom 11  
    Jest jakiś prosty sposób na pozbycie się części czynnika R422 bez zmiany składu/proporcji pozostałego w układzie ?
    Napełniałem na wziernik ale okazało się po podłączeniu manometru LP, że jest mocno za dużo.
  • #28 15837015
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Za dużo, tzn ile i za dużo czego?
  • #30 15837990
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Na słuch to prawdopodobnie słyszysz jej zużycie ;) tzn. reprezentuje to jej stan mechaniczny i ilośc przepracowanych godzin.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować komorę chłodniczą o wymiarach 4x4x3 m, wykorzystując agregat z kontenera mrożącego, który działał przez 1,5 roku i używa czynnika R22. Pojawiają się pytania dotyczące sensowności montażu przewymiarowanego agregatu, konieczności wymiany oleju oraz wyboru czynnika chłodniczego. Użytkownicy forum sugerują, aby sprawdzić szczelność układu oraz rozważyć użycie zamienników dla R22, takich jak R-407 lub R-290, przy czym R-290 wymaga ostrożności ze względu na przewymiarowanie układu. Wskazówki dotyczą również sprawdzania kierunku wirowania sprężarki oraz lokalizacji czujnika temperatury w komorze. Użytkownik planuje również zastosować grzałkę karteru sprężarki, aby zapobiec problemom w niskich temperaturach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA