logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charczenie w jednym kanale Unitra PW-7020 niezależne od głośności

skodavka 07 Cze 2007 12:26 5902 75
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego w jednym kanale wzmacniacza Unitra PW-7020 pojawia się ciche charczenie i trzaski niezależnie od położenia potencjometru głośności, nawet przy minimum?

Taki objaw zwykle wskazuje na usterkę w końcówce mocy, a nie w potencjometrze głośności: trzeba sprawdzić, czy na wyjściu pojawia się składowa stała, zmierzyć prąd spoczynkowy i obejrzeć zimne luty oraz elementy stopnia różnicowego T105/T106 (BC416/BC308/BC177/BC237 zależnie od wersji) [#3962040][#3963535][#3964649][#3964723] W tej naprawie ostatecznie okazało się, że winna była uszkodzona dioda Zenera i przerwana ścieżka w zasilaniu/układzie sterującym, więc warto dokładnie sprawdzić też ścieżki, bezpieczniki i zasilanie płytek przed dalszym uruchamianiem [#4053724][#4053752][#4046530]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3961810
    skodavka
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W jednym kanale słychać charczenie (jakby strzelanie) występujące z takim samym natężeniem niezależnie od głośności, nawet podczas przekręcenia potencjometru głośności na zero.
    Charczenie to nie zawsze występuje, jest dosyć ciche i przy większej głośności jest prawie niesłyszalne (zagłuszone muzyką).
  • #2 3961975
    Agencik15
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Czy przy tym charczeniu rzuca membrana glosnika??
  • #3 3961992
    skodavka
    Poziom 11  
    Nie przyglądałem się ale wydaje mi się że nie rzuca membrany, może tak bardzo delikatnie się wychyla.
  • #4 3962040
    Agencik15
    Poziom 21  
    Podlacz miernik zamiast glosnika i sprawdz czy nie pojawia sie jakies stale napiecie na wyjsciu. Mialem podobne przypadki.
  • #5 3962509
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 438
    Stawiam na parę różnicową.BC416razy 2,lub BC308 razy 2.Pozdro.
  • #6 3962702
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Z głośnika normalnie leci sobie muzyczka tu w pewnym momencie jakieś trzaski i leci dalej? Kable sygnałowe sprawne? Próbowałeś zmieniać przewody z sygnałem (prawy na lewy lewy na prawy) bo może to być przecież tylko głupi problem z stykiem na kablach :) a może i nie więć stąd moje 3grosze pozdrawiam KuczuŚ
  • #7 3962731
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Wymien tranzystory.
  • #8 3963497
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    radiogaga napisał:
    Wymien tranzystory.

Witam "fajnie" napisane ale napisz konkretnie o jakie tranzystory chodzi...

Powiadasz delikatne charczenie i czasami jest czasami niema, a więc posprawdzaj luty na płytce głównie w okolicy tranzystorów sterujących oraz przy elektrolitach + najlepiej wymień je na nowe z wiekiem mogły utracić swoje parametry, a koszt raczej niewielki (chodzi mi o elektrolity o małej pojemności), wiem bo miałem podobny problem w PA1801.

Jeśłi to nic nie da to jeszcze wymień tranzystory różnicowe.
  • #9 3963535
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Para róznicowa ,2 obok siebie ,z reguły BC 308 lub BC416 na płytkach(modułach)sterujących.Czasami w starszych egz.Bc177.
  • #10 3963598
    misiek2642
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ja miałem podobny problem w diorze:| była to wina potencjometru głośności, ale psiknąłem wd40 i po kłopocie. polskie sprzęty... wspaniale grają ale...
    pozdrawiam:D
  • #11 3963625
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam proponuje wymienic tranzystory tak jak radzi radiogaga są na wejsciu koncowki mocy BC177 ,BC237 X2 dwa sa takie same
  • #12 3963692
    skodavka
    Poziom 11  
    Cytat:
    Podlacz miernik zamiast glosnika i sprawdz czy nie pojawia sie jakies stale napiecie na wyjsciu.

Sprawdzałem i podczas charczenia na tym kanale występuje napięcie stałe w okolicach 0,5 do 2,5V (ciągle zmieniające się), natomiast gdy przestanie charczeć to miernik żadnego napięcia stałego nie wskazuje.

Jeszcze dodam jeśli to coś pomoże, że ostatnio kilka razy, w dużych odstępach czasu było słychać głośny i krótkotrwały dźwięk (jakby uderzenie membrany).
  • #13 3963733
    Agencik15
    Poziom 21  
    Wymien kondensatory przy tranzystorach sterujacych(150 pf i chyba 200pf) i pare roznicowa. Powinno pomoc bo mialem identyczny problem.
  • #14 3964649
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    a może kolega by najpierw sprawdził prąd spoczynkowy?stawiam na lekkie podwzbudzanie sie tego kanału i chwilowe napięcie stałe,w rzadnym wypadku bez sygnału nie powinienes miec na głosnikowym wyjściu 2,5V sprawdz jak wyglada sytuacja z tym napięciem wyjsciowym na drugim kanale ono tam powinno oscylowac w granicach+/-80mV odstepstwo od tego świadczy o tym że dzieje sie coś niedobrego pamiętaj że przy takim pomiarze volume na 0
    pozdrawiam
    PK
  • #15 3964723
    Agencik15
    Poziom 21  
    Mialem doslownie identyczny przypadek. Nie dosc ze koncowka sie wzbudzala to tranzystory roznicowe chyba ze starosci nie dzialaly jak trzeba. Efekty byly identyczne. Stuki, trzaski, rzucalo membrana a po pewnym czasie zostala tylko skladowa stala 30V. Wymien te 2x bc 416 (dobrze gdyby byly parowane) i koniecznie te kondensatory ceramiczne przy tranzystorach sterujacych. Powinno pomoc. Po naprawie oczywiscie wyreguluj prac spoczynkowy.
  • #16 3966298
    skodavka
    Poziom 11  
    Które kondensatory ceramiczne mam wymienić i które to są tranzystory sterujące? Proszę o podanie ich symbolu ze schematu.
    Czy te elementy lub ich zamienniki można bez problemu dostać w dowolnym sklepie elektronicznym?
  • #17 3966365
    Agencik15
    Poziom 21  
    T105, T106, C129, C130.

Tranzystory sterujace to BD139 i BD140 czyli wg schematu T111 i T112.

Analogicznie w 2 kanale te same elementy tylko z 2 na poczatku.

Elementy bez problemu dostaniesz w sklepie elektronicznym.
  • #18 3967709
    renegat...
    Poziom 22  
    witam po co wymieniać dobre elementy?ceramiczne zostaw w spokoju szkoda twojego czasu no pomyślcie co w ceramicznym sie popsuć moze? to nie elektrolit niech sprawdzi najpierw prąd po co ma wymieniać sterujace?ta fonica jak ma uwalona koncówe wywala bezpiecznik a jest tam ich sporo jak mu działa to niech najpierw sprawdzi ten prad spoczynkowi mierzac na rezystorach emiterowych.i wymieni ta pare róznicowa
    pozdrawiam
    PK
  • #19 3967742
    Agencik15
    Poziom 21  
    Poradzilem to bo u mnie w Pw tez nie wiedzialem jakim cudem ale po wymianie rownicowki problem byl dalej. Potem ktos doradzil mi sprawdzic kondensatorki i faktycznie po ich wymianie problem ustapil a wzmak smiga do dzis.
  • #20 3967762
    renegat...
    Poziom 22  
    ja tam nie wymieniałem nigdy tych małych pikusi no chyba ze były uszkodzone mechanicznie:-)a "n"sztuk fonic przez moje łapki sie przewineło te małe pikusie sa odpowiedzialne za niewzbudzanie sie wzmacniacza na wyższych częstotliwościach po prostu zawężaja pasmo:-)
  • #21 3967901
    Agencik15
    Poziom 21  
    Poradzilem to bo u mnie w Pw tez nie wiedzialem jakim cudem ale po wymianie rownicowki problem byl dalej. Potem ktos doradzil mi sprawdzic kondensatorki i faktycznie po ich wymianie problem ustapil a wzmak smiga do dzis.

Po 2 nikt nie radzil wymieniac tranzystorow sterujacych a tylko kondy przy nich.
  • #22 3967985
    teodor
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Zanim narobisz spustoszeń we wzmacniaczu wymień tak jak radzi radiogaga parę różnicową 2XBC416C w zależności od kanału są to T105,T106 lub T205,T206.

To dość typowy problem w tym sprzęcie. Poczytaj sobie o tym uszkodzeniu w podanych trematach, są to sprzęty ze wzmacniaczami mocy opartymi na tej samej konstrukcji co PW7020
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic664973.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic677578.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic683666.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic712663.html
  • #23 3968101
    Agencik15
    Poziom 21  
    Renegat: Pikusie gdy sie u mnie uszkodzily wzmacniacz rzucal membrana, mechanicznie byly sprawne nie ukruszone ani nic z tych rzeczy. Mimo tego dopiero po ich wymianie problem ustapil. Oczywiscie roznicowka ze starosci tez powodowala podobne objawy.

Jeszcze do autora tematu: Profilaktycznie po wymianie roznicowki odlutuj tranzystory mocy i sprawdz jak bedzie dzialac na samych sterujacych.
  • #24 3968160
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Wymień najlepiej wszystkie tranzystory na nowe.Nie jest ich tam dużo więc koszt mały a działanie układu 100%.
  • #25 3968307
    Kuczus
    Poziom 19  
    Wymień najlepiej wszystkie tranzystory na nowe.Nie jest ich tam dużo więc koszt mały a działanie układu 100%.

Wyżej były informacje o uszkodzeniu kondensatorów więc jeśli One się uszkodziły (w co tak samo jak Ty nie wierze) to wzmacniacz nie zadziała a mianowicie albo będzie się wzbudzał albo zrobi zwarcie tranzystora:) więc lepiej wymień różnicowe, a potem odlutuj końcowe i pomierz napięcia jak na wyjściu będzie 0V to podaj sygnał i na wyjście daj słuchawkę i jeśli będzie grała to KLASA:D sprawdź miernikiem czy Końcowe tranzystory są OK jeśli tak to w lutuj i uważaj na prąd spoczynkowy! bo teraz przy włączaniu Volume na minimum, odłączasz sygnał oraz słuchawka w szafce schowana (chodzi mi o to że bez obciążenia mierzysz) i ustawiasz prąd spoczynkowy 20mA i Hulaj Audio-duszo
  • #26 4021367
    skodavka
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Po wymianie tranzystorów różnicowych, wzmacniacz wogóle nie działa tzn. nie słychać muzyki tylko membrana w kolumnach mocno się wychyla i na wyjsciu jest stałe napięcie 20V
    Wymieniłem te tranzystory dla obu kanałów i napięcie stałe pojawia się również na obu kanałach.
    Proszę o pomoc
  • #27 4021573
    Agencik15
    Poziom 21  
    A napewno dobrze je wlutowales? Dobre tranzystory kupiles ? Nie zrobiles jakichs zwarc?

Po 2 kto ci kazal grzebac w sprawnym kanale :/
  • #28 4021826
    Kuczus
    Poziom 19  
    A więc tak :
    musisz "odłączyć" część przedwzmacniacza sygnałem wpiąć się na samą końcówkę mocy(ale oczywiście jeszcze nie podajesz sygnału), bo może to właśnie przedwzmacniacz powoduje takie napięcia! posprawdzaj WSZYSTKIE tranzystory w końcówce mocy czy nie mają zwarć. Sprawdź także czy masa z "wejść i wyjść " jest podłączona z masą zasilania, ponieważ pewnego dziwnego dnia właśnie Unitra którą naprawiałem tego nie miała i wzmacniacz różnicowy się wzbudzał i dawał napięcie zasilania na wyjście. Jak będziesz miał już tylko samą końcówkę mocy to napisz czy nadal jest stałe na wyjściu! Aaa no i posprawdzaj jeszcze wszystkie kondensatory.
  • #29 4022749
    skodavka
    Poziom 11  
    Rzeczywiście podczas wlutowania zwarłem nóżki tranzystorów i stąd to napięcie stałe na wyjściu.
    Wzmacniacz już działa ale dźwięk jest zniekształcony i zamiast niskich tonów pojawia się charczenie.
    Czy ustawienie prądów spoczynkowych powinno pomóc?
  • #30 4023290
    Agencik15
    Poziom 21  
    Najpierw sprawdz czy ktorys tranzystor sterujacy lub roznicowy nie polecial od tego zwarcia.

Zmierz ten prad spoczynkowy i powiedz ile wynosi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Unitra PW-7020 wykazuje problem charczenia w jednym kanale, niezależny od ustawienia głośności, z obecnością napięcia stałego na wyjściu w zakresie 0,5-2,5V podczas charczenia. Przyczyną mogą być uszkodzone tranzystory różnicowe (np. BC416, BC308, BC177) lub sterujące (BD139, BD140), a także kondensatory ceramiczne przy tranzystorach sterujących. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana par różnicowych oraz kondensatorów, a także kontrola prądu spoczynkowego i poprawności lutowania. W trakcie naprawy pojawiły się problemy z zwarciami, uszkodzeniami tranzystorów mocy (np. BDP695, BD911) oraz stopionymi rezystorami (R153, R154, R161, R162). Wskazano na konieczność stosowania rezystorów zabezpieczających zamiast bezpieczników o niewłaściwej wartości, a także na prawidłowe podłączenie masy i unikanie zwarć podczas lutowania. Uszkodzona dioda Zenera i przerwane ścieżki na płytkach sterujących również wpływały na nieprawidłowe napięcia i wzbudzanie wzmacniacza. Wskazano, że przedwzmacniacz może być źródłem problemów i zalecane jest odłączenie go podczas testów końcówek mocy. Ostatecznie, ze względu na złożoność i ryzyko dalszych uszkodzeń, zasugerowano oddanie urządzenia do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA