logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

obroty wentylatrow w zaleznosci od temperatury+ kilka led

włuczykij 22 Paź 2003 15:29 2305 8
REKLAMA
  • #1 370478
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    potrzebuje ukladzik sterujacy obrotami wentylatorow w zaleznosci temperatury, ze skala temperatury kilku led+ wylaczanie przy temperaturze ustawionej potencjometrem montarzowym.

ma ktos moze takie cos???

jako wskaznik zastosowalbym cos takiego: https://www.elektroda.pl/dla_domu/temper_sygnal.html
    tylko potrzebowalbym ze 6 led, a nie 3, czyli tzrebaby było rozszezyc skale o 3 diody

jeszcze tylko pozostalo wylaczanie po przekroczeniu x temperatury. uklady te potrzebuję do wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #2 370862
    soltys999
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jesli chodzi o sterowanie obrotów temperatórom (automatycznie moge mówic nie zrozumiale )to mozesz zastosowac termistor (standardowe 10kOhm) i kilka tranzystorków(w zaleznosci do czego ma to byc i jaki jest ten wentylator)

1. na jakie zasadze ma działac sterowanie
    (czy płynnej regulaci obrotów AUTOMATYCZNIE czy włoncz-wyłoncz [ sory za błedy ] ????
    2. jakiej mocy jest ten wentylator ????
    3. o jakich temperaturach tu mówimy ????
    4. nie lepiej bedzie układ cyfrowy ???? z wyswietlaczem ????
    5. jesli to do kompa to zastanów sie czy to ci jest naprawde potrzebne

ja mam tylko przełoncznik 5V-12V-24V-36V
    ale przy 36V wentylator prubuje juz odleciec uzywam tylko w nagłym przypadku przegzania !!!!

pozdrowienia SOLTYS Team
  • REKLAMA
  • #3 370946
    włuczykij
    Poziom 27  
    dwa wentylatory takie jak w zasilaczu od kompa (kazdy 12v i 0,14A)

dzialac ma na zasadzie proporcjonalnych obrotów do temperatury (płynne).

mowimy o zakresie 0-80 stopni celsjusza.

ta linijka swietlna ma mi z grobsza mowic, w jakim stopniu wzmacniacz jest nagrzany, wiec nie mam zamiaru wydawac pol bańki na wyswietlacz lcd.

ta linijka swietlna, to moze byc wskaznik wysterowania kolumn podlaczony pod zredukowane odgalezienie od zasilania wentylatorow??????

czekam na pomoc
  • REKLAMA
  • #4 371270
    soltys999
    Poziom 12  
    no to dobra to do sterowania obrotów uzywasz TERMISTORA i traznzystorki

to powinno wystarczyc zeby upłynnic sterowanie steujonc oporem przez termistor (zasada działania podobna do stroboskopu dla podpowiedzi )
    wskaznik wysterowania znajdziesz na elektrodzie np 2 x 8 i to powinno wystarczyc wstawiasz szeregowo go w układ pomiedzy sterowanie wentylatorem a samym wentylatorem

w razie zaciencia sie wentylatora szacowana temperatura na radiatoze bedzie jaka ????

i jest jeszze mozliwos awaryjnego dopalacza wentylatora czyli podanie mu dodatkowego napiecia 24 V (wentylator wytrzymuje ponad 48 V tagrze sie nie spali)

teraz wiedzonc jak to zrobic zabiesz sie do roboty :):):) :]:]:]
  • #5 371507
    włuczykij
    Poziom 27  
    oki
  • REKLAMA
  • #6 371734
    soltys999
    Poziom 12  
    w razie jakis problemów pisz to ci cos jeszcze podpowiem :)
  • #7 371967
    włuczykij
    Poziom 27  
    mam shemat pasywnego wskaznika wysterowania 18 led, tylko trzeba skrocic go o 10 led, jak to zrobic????

a soltys, wystaw mi jakis schemacik takiego termistora, ktory by mogl regulowac 2 wentylatory od zasilacza komp. kazdy 12v i 0,14A. podlaczyc szeregowo te wentylatory????
  • #8 372549
    soltys999
    Poziom 12  
    po pierwsze wstawienie 2 wntylatorków szeregowo zmniejszy ci ich oboty musiał ys miec 24V zasilanie wienc lepiej równolegle :)!!

schemat postaram ci sie zrobic ale nie wiem na kiedy
    (sory jestem zawalony) co do wskaznika ja przejze mojom baze i moze cos znajde :):):)

SOLTYS Team
  • #9 372574
    włuczykij
    Poziom 27  
    oki, czekam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu układu sterującego obrotami wentylatorów komputerowych 12V/0,14A w zależności od temperatury w zakresie 0-80°C, z wizualną sygnalizacją stanu nagrzania wzmacniacza za pomocą kilku diod LED (około 6 sztuk). Proponowane rozwiązanie opiera się na zastosowaniu termistora 10kΩ jako czujnika temperatury oraz tranzystorów do płynnej regulacji prędkości obrotowej wentylatorów. Wentylatory powinny być podłączone równolegle do zasilania 12V, aby uniknąć spadku obrotów, który wystąpiłby przy połączeniu szeregowym. Wskaznik LED ma być prostym, pasywnym wskaźnikiem wysterowania, rozszerzonym z istniejącego schematu 3-LED do 6-LED. Dodatkowo planowane jest wyłączanie wentylatorów po przekroczeniu ustawionej potencjometrem temperatury montażowej. Wskazano możliwość awaryjnego zwiększenia napięcia do 24V w celu zwiększenia obrotów wentylatora. Autor oczekuje schematu układu oraz wskazówek dotyczących modyfikacji istniejącego wskaźnika LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA