logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty wzmacniacz stereo DIY 2x30W z regulacją głośności i barwą dźwięku

darlon 07 Cze 2007 15:46 1103 6
REKLAMA
  • #1 3962473
    darlon
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    witam, podczas mojej jak narazie bardzo krótkiej zabawy z lutownicą i innymi bajerami, przyszło mi do głowy aby wykonać wzmacniacz stereo pod który można by podpiąć np odtwarzacz cd albo jakiś deck. chciałbym więc zaczerpnąć opinii ludzi doświadczonych, jaki wzmacniacz można wykonać najprościej i o ile to możliwe najtaniej... chodzi mi o prosty wzmacniacz audio z regulacją głośności, może barwą lo/hi, ewentualnie jakimś mid... moc może z 2x30W, aby napędzić jakieś pospolite niewielkie kolumny... zależy mi więc najbardziej na niskich kosztach i prostocie wykonania (ścieżki na płytce robie markerem a nie termotransferem :P ) i najlepiej żeby był to projekt z jakimś opisem i wzorem płytki i umieszczeniem na niej elementów

czekam na odpowiedzi i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3962913
    darlon
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    kurde, założyłęm temat, żeby mi ktoś doradził jaki wzmacniacz zrobić i ile to wyniesie a nie żeby się ktoś czepiał... nie chcesz pomóc to nie pisz nic najlepiej...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3970076
    HouseDeeJay
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Ja bym polecił kostki TDA 2050. Są stosunkowo tanie ,łatwo zrobić płytke.
    Ja moje TDA zasilam trafem 120 W (2x13 A 2x2,2 A ) ,za prostownikiem mam 20V
    Moje TDA przy takim zasilaniu grają bardzo przyjemnie :D
  • #7 3970432
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego, taniego wzmacniacza stereo o mocy około 2x30W z regulacją głośności i ewentualną korekcją barwy dźwięku (lo/hi, mid). Propozycje obejmują wykorzystanie popularnych układów scalonych TDA2050 oraz TDA1554Q, które są łatwe do wykonania i tanie. Wzmacniacz z TDA2050 wymaga zasilania z transformatora około 120W, co zapewnia przyjemne brzmienie. Alternatywnie sugerowano klasyczne rozwiązania z tranzystorami 2N3055 i MJ2955, jednak z zaleceniem ograniczenia ich liczby do jednego kompletu. Podano również linki do schematów i projektów płytek, które można wykonać metodą markerową. Celem jest prostota wykonania i niskie koszty, przy jednoczesnym zachowaniu funkcjonalności wzmacniacza do napędzenia standardowych, niewielkich kolumn.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA