logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy transformator 2x24V 2x1,67A nadaje się do wzmacniacza TDA7250?

Jaceksd70 09 Cze 2007 14:44 1398 14
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3968056
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Napięcie może być , przy nim osiągnąłbyś około 50 W 8 Ω na kanał. Tylko że transformator słabiutki i będzie się nieźle grzał , a napięcie mocno przysiądzie pod obciążeniem. Trzeba by to chociaż częściowo zrekompensować to większą pojemnością w zasilaczu...Lepiej kupić choć trochę mocniejszy transformator, na trochę wyższe napięcie. Osobiście bym niczego słabszego nie wkładał jak toroidalny 120VA 2x28V .
    Pozdrawiam :smoke:
  • REKLAMA
  • #4 3968123
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Troszkę lepszy od pierwszej propozycji :D
    Za bardzo się na jego temat nie rozpisali ...:roll:
    Nie wiadomo jaki producent ( Indel to przynajmniej solidna firma). Zapewne nie ma zabezpieczenia termicznego , więc przy długotrwałym przeciążeniu się spali. Nie brałbym go ...
  • #5 3969448
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Mam jeszcze jedno male pytanko. Jezeli wlacze wzmaka a on pogra z 15 sekund i zaczyna stopniowo buczec to znaczy ze mam za slabe trafo i zbyt mala filtracjie??
  • #6 3969563
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Łatwo to sprawdzić robiąc pomiar napięć na transformatorze i kondensatorach filtrujących podczas pracy wzmacniacza. Czy są znaczne wahania napięć i czy napięcie na transformatorze "przysiada" mocno poniżej wartości znamieniowej. Jaki transformator wykorzystujesz i jakie są kondensatory filtrujące ? ( 4x6800uF powinno wystarczyć).

Jeśli masz możliwość podłączenia mocniejszego transformatora chociaż na próbę - zamiast pomiarów od razu uzyskasz odpowiedź.

Niekoniecznie to musi być problem zbyt małego transformatora czy filtracji.
    Wzmacniacz może się wzbudzać , być może złe rozprowadzenie masy. Lub błąd podczas montażu.
  • #7 3970119
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Transformator to unitra ktora ma wyjscia 0v 3v 6v 12v i 24v. Po wyprostowaniu ma tyle ile pisze. Najwiekszy prad jaki moze oddac to max 4A. A ze nie ma ten transformator symetrycznego napiecia to zrobilem taki ulkad z kondow co daje jeszcze mase(chyba wiesz o co mi chodzi:D) . kondow to narazie nie mam jakis wiekszych , podlaczone mam ok 2x5500uF ( kilka kondensatorow polaczonych w jeden) . Zaraz sprawdze jakie napiecie jest w czasie pracy urzadzenia.

Dodano po 21 [minuty]:

okazalo sie ze po wyprostowaniu ma 36v a podczas pracy 34v. wydaje mi sie ze mam za male kondy gdybym mial ok 20.000uF to rozwiazalo by to sprawe??
  • REKLAMA
  • #8 3970903
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Jaceksd70 napisał:
    wydaje mi sie ze mam za male kondy gdybym mial ok 20.000uF to rozwiazalo by to sprawe??

Problemem jest to że zasilasz układ pojedynczym napięciem zamiast symetrycznym a nie jest on do tego przystosowany. W każdym kanale jedna połówka stopnia końcowego - zasilanego ujemnym napięciem nie działa. Nie mówiąc o tym że przy zasilaniu pojedynczym na wyjściu musi być kondensator sprzęgający(około 2200uF) - który nie dopuści do tego aby napięcie stałe (zasilające) trafiło na głośnik.

Jak masz możliwość spróbuj z transformatorem symetrycznym, problem powinien zniknąć.
  • #9 3970916
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Tylko ja nie mam transformatora z napieciem symetrycznym.
    chyba bede kupowal ten na allegro za 20 zl i kupie do niego z 8 kondow po 4700uF. tylko najpierw czekam na kase . A z tym trafem na allegro i z tymi kondami juz nie bedzie takiego efektu??
  • #10 3970960
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Jaceksd70 napisał:
    . A z tym trafem na allegro i z tymi kondami juz nie bedzie takiego efektu??

Jeśli nie popełniłeś jakiegoś błędu podczas montażu, będzie działać. Tylko z uwagi na marny transformator (który może ulec uszkodzeniu przy nadmiernym przeciążeniu) nie wykorzystasz możliwości tej kości. Przy większym wysterowaniu tego wzmacniacza napięcie siądzie i wzmacniacz będzie się "dławił".Niewykluczone że wtedy objaw powróci bo maleńkie trafo nie naładuje takiej baterii kondensatorów. Jakbyś nie kombinował , pewnych rzeczy nie przeskoczysz...

Możesz kupić ten transformator w celu sprawdzenia a docelowo porozglądać się za mocniejszym.
  • #11 3971146
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    ok dzieki za wszystko.
    Pozdrawiam
  • #12 3971234
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    50W na 8 omach nie uzyskasz przy tym napięciu. Potrzebujesz nie mniej niż 28-30V. Trafo 100W wystarczy. Kondy 6x3300uF.
  • REKLAMA
  • #13 3971587
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    a przy 4 ohmach ile bede mial wat??

Dodano po 1 [minuty]:

a przy 4 ohmach ile bede mial wat??
  • #14 3971627
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Z zależności od użytych elementów kolo 100W. Nie polecam jednak przekraczania 60W gdyż mogą być problemy. To kapryśna kostka.
  • #15 3971651
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Zaproponowane przeze mnie (125VA 2x28V) czy moderatora (100VA 2x28-30V) transformatory są stanowczo za słabe do pracy przy 100W 4 Ω na kanał. Trzeba by trafo tak od 200VA.

Podsumowanie tematu

✨ Transformator 2x24V 2x1,67A może dostarczyć około 50W na kanał przy obciążeniu 8 Ω, jednak jest zbyt słaby i będzie się mocno grzał oraz spadnie napięcie pod obciążeniem. Zaleca się użycie transformatora toroidalnego o mocy co najmniej 100-120VA i napięciu 2x28-30V, aby zapewnić stabilne zasilanie wzmacniacza TDA7250. Wzmacniacz wymaga zasilania symetrycznego; zasilanie pojedynczym napięciem powoduje konieczność zastosowania kondensatora sprzęgającego na wyjściu oraz może prowadzić do nieprawidłowej pracy stopnia końcowego. W przypadku zasilania pojedynczym napięciem i małej pojemności filtrów (np. 2x5500µF) mogą wystąpić spadki napięcia i buczenie po krótkim czasie pracy. Zwiększenie pojemności kondensatorów filtrujących (np. do 6x3300µF lub 8x4700µF) może poprawić stabilność, ale nie zastąpi mocniejszego transformatora. Przy obciążeniu 4 Ω moc wzmacniacza może osiągnąć około 60-100W, jednak przekraczanie 60W jest ryzykowne ze względu na ograniczenia układu. Do pracy przy 100W na kanał przy 4 Ω potrzebny jest transformator o mocy około 200VA. Wskazane jest unikanie tanich i słabych transformatorów, które mogą ulec uszkodzeniu przy przeciążeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA