logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć układ scalony w schemacie ideowym NE503?

lulu.inko 09 Cze 2007 23:30 2921 8
REKLAMA
  • #1 3969547
    lulu.inko
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.Jest to mój drugi temat.Prosił bym o pomoc w rozrysowaniu tego schematu (poniżej) lub z tego linku http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-503.htm .Nie wiem jak do niego za bardzo podłączyć układ scalony.Czy mógł by mi ktoś go rozrysować jak inne schematy ?? Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć układ scalony w schemacie ideowym NE503? N-503a.gif (90.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3969566
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Układ scalony cd4049, na schemacie masz cyferki typu 11, 12 itd. To są numery pinów (wyprowadzeń). Bierzesz i podłączasz przewód do odpowiedniej nóżki scalaka.

Te trójkąty z kółeczkami to inwertery. Negują sygnał. Wkleiłem rysunek układu scalonego (z góry). Piny zawsze numeruje się tak samo. Pierwszy to górny lewy, numeruje się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. vcc to + zasilania, vss to masa (opisane na schemacie). Wyjścia układu opisane np L=~F czyli na wyjściu L jest negacja sygnału z wejścia F.

np. :

F -- |>o -- L
  • REKLAMA
  • #3 3969697
    lulu.inko
    Poziom 12  
    dzięki za pierwszą odpowiedź.a mógł byś mi narysować z schemat z tym scalakiem (w środku) , z góry dzięki.bo nie mogę sobie tego za bardzo wyobrazić a nie chce nic przypalić , albo żeby nie działało ewentualnie.
  • REKLAMA
  • #4 3969719
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    ...a co tu jest do wyobrażania sobie, wiesz jak wygląda scalak, wiesz jak się numeruje jego wyprowadzenia i masz napisane na schemacie, który "kabelek" podłączyć do której nóżki scalaka? Z takimi pytaniami to do "początkujących" (https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum27.html). Najpierw naucz się czytać schematy a potem bierz za składanie KITów (znaczy rozumiem, że nie masz KITu, bo miał byś płytkę i wtedy byś nie pytał).
  • REKLAMA
  • #5 3969805
    lulu.inko
    Poziom 12  
    no tak , nie jestem początkujący , jestemś średni ... złożyłem już pare drobnych urządeń , nadajniki , radia AM i jedo FM , ale poprostu chce być pewien na 100 % .ale dzięki za wszstko.jak sobie nie poradze to napisz.
  • #6 3970186
    tzok
    Masz wysoką samoocenę, średnio zaawansowany to będziesz mógł powiedzieć o sobie, jak będziesz potrafił sam zaprojektować taki układ, albo przynajmniej potrafił wyjaśnić jak działa (na podstawie schematu). "Składacz KITów" to żaden poziom zaawansowania, jak widać nie potrafisz nawet czytać schematów ideowych (a m.in. tego mają nauczyć KITy).

P.S.
    Schemat jest całkiem normalny, rzeczy takie jak bramki cyfrowe i wzmacniacze zazwyczaj właśnie tak się rozrysowuje a nie rysuje jako "czarną skrzynkę", ułatwia to czytanie schematu i zrozumienie zasady działania układu.
  • #7 3971123
    lulu.inko
    Poziom 12  
    no nie moge sobie poradzić no :( może to troszke głupie ale weźcie mi narysujcie ten schemat :(
  • Pomocny post
    #8 3971492
    tzok
    Nie chce mi się tego schematu przerysowywać, to ci tylko "nabazgrałem" w paincie... czego tu można nie rozumieć, wszystko jest napisane...

• #9 3972333
    lulu.inko
    Poziom 12  
    Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia układu scalonego NE503 w schemacie ideowym zestawu dostępnego pod adresem http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-503.htm. Układ scalony użyty w schemacie to CD4049, którego piny są numerowane przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, zaczynając od górnego lewego narożnika. Na schemacie numery pinów (np. 11, 12) wskazują, do których nóżek należy podłączyć przewody. Trójkąty z kółeczkami symbolizują inwertery, które negują sygnał. Zasilanie układu oznaczone jest jako Vcc (+) i Vss (masa). Autor prosił o graficzne rozrysowanie schematu z układem scalonym w środku, aby lepiej zrozumieć połączenia i uniknąć błędów podczas montażu. Otrzymał pomoc w postaci rysunku układu scalonego oraz schematu z naniesionymi połączeniami, co ułatwia interpretację i montaż. W dyskusji podkreślono, że schematy ideowe układów cyfrowych i wzmacniaczy zwykle przedstawia się w sposób ułatwiający zrozumienie działania, a nauka czytania schematów jest kluczowa przed składaniem zestawów KIT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA