logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6070 - błąd pamięci wiadomości, soft V04.20 nie pokazuje zajętości

barbus 11 Cze 2007 08:24 2072 2
REKLAMA
  • #1 3972979
    barbus
    Poziom 12  
    Mam Nokię 6070 z softem V04.20 tak przynajmniej pokazuje mój program do komunikacji z komputerem. W moim telefonie jest jakiś problem z pamięcią wiadomości. Jak sprawdzam stan pamięci to zawsze pokazuje, że 'Wiadomości' zajmują 0,0kB, pozostałe rzeczy takie jak 'Galeria', 'Aplikacje' i 'Wolna pamięć' są OK, pokazuje jakieś liczby, zależne od tego co mam zapisane w pamięci. Wiadomości natomiast też już mam dużo, a tam ciągle 0. Zdarzyło mi się już nawet, że jak chciałem przenosić wiadomości między folderami, to wyskoczył komunikat 'Pamięć wiadomości pełna' i musiałem coś usunąć, aby móc przenosić. Nie było jeszcze tak, aby nie zapisał mi wiadomości przychodzących, ale zdarzało się już, że nie zapisywał wiadomości wysyłanych (mam ustawioną tą funkcję). Dopiero jak coś skasowałem to było OK. Próbowałem go resetować (wyłączać i włączać), wyciągałem baterię, przywracałem ustawienia fabryczne, ale to nic nie dało. Podejrzewam, że jest to jakiś błąd softu, ale nie wiem, czy akurat tego modelu z tym softem, czy może tylko mój egzemplarz ma taki feler. Czy ktoś miał może podobny problem? Czy można go samemu rozwiązać? Czy wystarczy wymiana softu w serwisie, czy może to coś grubszego? Telefon mam od miesiąca i objaw ten występuje od początku.
  • REKLAMA
  • #2 3976138
    Oli ;)
    Poziom 12  
    Witam

Wchodząc w stan pamięci telefon pokazuje tylko pamięć zajętą przez odebrane lub zapisane MMSY - smsy są zapisywane w pamięci telefonu, mieści się ich tam ok. 170 we wszystkich folderach.

To nie błąd softu, wszystkie N6070 tak mają.
  • #3 4002243
    barbus
    Poziom 12  
    Dzięki za tę informację.

Rzeczywiście jak zapisałem MMS-a to pamięć wiadomości "drgnęła" i wreszcie nie było tam 0. Ale moim zdaniem to dziwne rozwiązanie, bo przecież SMS-y to też wiadomości i jak w takim razie kontrolować ilość miejsca na nie? Nie ma nawet żadnego licznika SMS-ów zapisanych i trzeba je kasować "na czuja".
    Jak dla mnie to nie najlepsze rozwiązanie, ale skoro twórcy softu tak zaplanowali, to ja się tylko cieszę, że to nie wada mojego egzemplarza.
REKLAMA