logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze sterownikiem przy instalacji Windowsa XP

virusman 11 Cze 2007 17:29 1680 7
REKLAMA
  • #1 3974260
    virusman
    Poziom 11  
    Witam,
    mam taki pewien problem. W zestawie dostalem Sterowniki i Knoppixa. Instaluje wlasnie Windowsa XP Proffesionala (nie wiem czy z SP2 - chyba nie) na nowym laptopie Fujitsu Siemens. Jest jeszcze ten niebieski ekran kiedy instaluje (czyli to chyba jest poczatkowa faza). Po pewnym czasie wyskakuje niebieski ekran i pisze tam:

Pojawił się problem i system Windows...

Jest to ekran bledu STOP

Potem pisze mi prawda o tym zeby sprawdzic miejsce na dysku (no wiadomo jest duzo dysk jest czysty - niczego tam nie ma), a potem o tym zeby sie skontaktowac z producentem w tej sprawie a takze sprobowac wymiany karty wideo.

Nastepnie pisze to co pewnie u wszytskich w takich przypadkach...

No i teraz chyba najwazniejsze informacje techniczne.

*** STOP: 0x0000007E (0xC0000005, 0xF75570BF, 0xF79A3208, 0xF79A2F08)

*** pci.sys - Address F75570BF base at F7550000, DateStamp 3b7d855c

I tyle wlasciwie. Pewnie chodzi o instalacje sterownikow ale to na czym zainstalowac na tym Knoppixie???

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam[/b]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3974348
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Knoppix w ogóle chodzi? Błąd jest zawsze taki sam? Sterowniki, poza ew. SATA instaluje się po zainstalowaniu systemu.

Wygląda na uszkodzoną pamięć - sprawdź MemTest'em (możesz nagrać bootowalne CD).
  • REKLAMA
  • #4 3974375
    virusman
    Poziom 11  
    Linuxa nie mam ten Knoppix to jest taki ze nie da sie plytki wyjac (ja nie wiem czy czasami ten Knoppix nie chodzi z sama plytka). Wczesniej nic nie instalowalem i nic nie bylo zainstalowane. Nie utworzylem zadnej nowej partycji ani nie usunalem Linuxa (bo nie ma po co jak go tam nie ma). Knoppix chodzi. MemTestem - jak sprawdzic??
  • #5 3974488
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    http://www.memtest.org/ Ściągnij wersję ISO,wypal na płycie i wystartuj komputer z płyty.
  • #6 3974499
    virusman
    Poziom 11  
    Na innych forach pisza mi ze to wina tego Windowsa ktorego instaluje. Przypominam ze laptop jest nowy i nieuzywany a Knoppix chodzi bez zarzutu
  • #7 3974740
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdź czy zainstaluje się XP z SP2.
  • REKLAMA
  • #8 3974744
    virusman
    Poziom 11  
    no wlasnie bede sprawdzac tylko musze dostac w swoje rece Windka z SP2

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows XP Professional na nowym laptopie Fujitsu Siemens pojawia się błąd STOP 0x0000007E związany z plikiem pci.sys, co skutkuje niebieskim ekranem. Problem występuje w początkowej fazie instalacji, mimo że dysk jest pusty i nie utworzono nowych partycji. Użytkownik posiada również dystrybucję Knoppix, która działa poprawnie z płyty. Wskazano możliwość uszkodzonej pamięci RAM jako przyczynę błędu i zalecano przetestowanie pamięci za pomocą narzędzia MemTest86, które należy nagrać na bootowalną płytę CD. Sugerowano także instalację Windows XP z Service Pack 2, gdyż obecna wersja może być przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA