logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyndai Pony 1,5 Benzyna problem z rozrusznikiem, chyba

Łukasz R 11 Cze 2007 17:36 2491 14
REKLAMA
  • #1 3974284
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Witam, samochód jest z 94r. pewnego dnia przestał odpalać z kluczyka, tj; po przekręceniu kluczyka w położenie zapłonu zapalają się wszystkie kontrolki, oczywiście te, które powinny sie zapalić, po kilkunastu sekundach gaśnie cheak engine i nic więcej nie da się zrobić, nie wybija bendix, nie kręci rozrusznik, kontrolki się świecą. Za pierwszym razem pomogło obrócenie silnikiem na piątce teraz jedynym sposobem jest odpalanie "na popych" co z wiadomych względów mnie nie zadowala.

Serdecznie proszę szanownych kolegów o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3974292
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Rozrusznik lub kostka stacyjki do weryfikacji na dzień dobry.
  • REKLAMA
  • #3 3974294
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3974647
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Dziękuje za szybką reakcję, myślałem o szczotkach, ale zastanawia mnie fakt, że pomogło obrócenie wału korbowego, może to tylko przypadek (w maluchach czasami pomagało mocniejsze klepnięcie drzwiami :D)
    Powiedzcie mi proszę czy przy wymianie szczotek mam liczyć się z jakąś niespodzianką, a może koledzy mają jakiś patent o którym nie piszą w książkach?

PS. Jeszcze raz dziękuje za szybką odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3974706
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3974859
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Co do kluczy i drugiej osoby nie będzie problemu :) W tym tygodniu postaram się za to wziąć i na pewno napiszę na forum o efektach.
    Porada dla singli: szukajcie sobie dziewczyn z niezawodnymi autami :)
  • #7 3975196
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1096
    Miałem dwa kucyki w podobnym wieku z taką usterką i nie była to ani kostka , ani rozrusznik. Podmieniłem przewód od kostki to tego złącza pod kolektorem i autka śmigają . Nie wiem gdzie była przyczyna bo mi się nie chciało pruć wiązki.
  • #8 3976077
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Chyba spróbuje podpiąć rozrusznik bezpośrednio pod akumulator, będę miał wówczas pewność że wina leży po jego stronie
  • REKLAMA
  • #9 4065400
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Witam, dzisiaj nareszcie się za to wziąłem i już wiem że nie jest to wina rozrusznika. Poszukałem dalej i stwierdziłem, że:
    - stacyjka jest sprawna, ponieważ napięcie na wyjściu jest
    - napięcie do przekaźnika dochodzi, lecz tylko do jednego zacisku (przewód czarno/żółty) w przewodzie czarno/czerwonym doprowadzającym prąd do cewki napięcia brak, czyli przekaźnik nie ma szans zadziałać, no chyba że się zewrze ręcznie :)
    Teraz moje pytanie: czym jest ten przełącznik po drodze (zaznaczony na rysunku) i w którym miejscu się znajduje, bo mimo bólu kręgosłupa nie byłem w stanie go zlokalizować, czy trzeba demontować deskę rozdzielczą aby się do skurczybyka dostać?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • schemat.GIF (41.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 4065420
    goldwinger
    Ocena: 2096
    przełącznik pod pedałem sprzęgła
  • #11 4065436
    Łukasz R
    Poziom 11  
    A jakie on spełnia zadanie? trzeba wcisnąć sprzęgło żeby odpalić samochód?
    Nie widziałem tam włącznika, chyba było miejsce do wkręcenia, ale głowy nie dam.
    Za chwilkę pójdę i sprawdzę
    Ps. Dziękuję za ekspresową odpowiedz
  • Pomocny post
    #12 4065525
    ociz
    Ocena: 3478
    Łukasz R napisał:
    trzeba wcisnąć sprzęgło żeby odpalić samochód?

tak trzeba
    jak pierwszy raz do takiego wsiadłem to nie wiedziałem jak to się odpala :)
  • #13 4065815
    Łukasz R
    Poziom 11  
    Dziękuję koledzy, problem rozwiązany.
    Przyczyną był ten właśnie przełącznik, poluzowała się kontra i przełącznik minimalnie zmienił swoje położenie, dlatego też czasami zaskakiwał. Dziwi mnie tylko to że do tej pory moja dziewczyna nie musiała wciskać sprzęgła żeby odpalić.
    Temat zamykam i wszystkim jeszcze raz dziękuję
  • #14 4066588
    goldwinger
    Ocena: 2096
    ociz napisał:
    jak pierwszy raz do takiego wsiadłem to nie wiedziałem jak to się odpala :)

ja się kiedyś modliłem aby na stację paliw dojechać, bo mówie na rozruszniku ani metra nie da rady
  • #15 4067615
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam
    większość skośnookich ma taki dzynks jak swego czasu oddałem na wymianę oleju to po przyjściu usłyszałem jak kierownik powiedział że się samochód się zepsuł i nie chce odpalić.
    fajna sprawa.

Podsumowanie tematu

✨ Samochód Hyundai Pony 1,5 z 1994 roku przestał odpalać z kluczyka – po przekręceniu zapłonu zapalają się kontrolki, gaśnie check engine, ale rozrusznik nie kręci i nie wybija bendix. Początkowo pomagało ręczne obrócenie wału korbowego lub odpalanie na popych, co jest niewygodne. Wskazano na możliwe uszkodzenie rozrusznika, kostki stacyjki lub szczotek (pasujące BSX75). Po wymianie szczotek i sprawdzeniu rozrusznika problem pozostał. Zasugerowano również sprawdzenie przewodów i podłączenie rozrusznika bezpośrednio do akumulatora w celu wykluczenia jego awarii. Ostatecznie przyczyną okazał się przełącznik pod pedałem sprzęgła, który musi być wciśnięty, aby rozrusznik zadziałał. Przełącznik ten poluzował się, co powodowało brak zasilania cewki przekaźnika rozrusznika i uniemożliwiało uruchomienie silnika. Po naprawie przełącznika samochód zaczął odpalać normalnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA