logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Seat Ibiza 1,4] Seat Ibiza 1.4 97r AEX - Niskie obroty biegu jałowego po zatrzymaniu

ibiza97 13 Cze 2007 13:11 16572 15
REKLAMA
  • #1 3980107
    ibiza97
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem a mianowicie chodzi o obroty na biegu jalowym. Po zachamowaniu obroty spadają poniżej normalnych, i auto chodzi jakby troche nierówno, natomiast jak jadę np z górki to problemu nie ma - obroty są prawidlowe...oczywiście do czasu zatrzymania pojazdu. Powiem tylko że przepustnica była czyszczona i adaptowana....zastanawiam sie jeszcze nad kablami i swiecami bo dwa razy mi sie zdażyło podczas deszczu że jak zapalałem to zaczęło trzepać autem jakby silnik pracował bardzo nie równo.....(nie pomagało przegazowanie ani nic-wyłączyłem silnik pare razy i przeszlo). Czytałem podobny post na forum i ktoś wypowiadał się że to mogą być objawy uszkodzonego czujnika prędkości pojazdu czy jakoś tak...
    Moj samochod to ibiza 1,4 97r silnik AEX
  • REKLAMA
  • #2 3980192
    JAKUZA
    Poziom 11  
    Witam szanownego użytkownika Ibizy! Sprawdż baypas wolnych.Jaki to nastawnik?Odpisz to powiem coś więcej.Jak to przepustnica zintegrowana to trochę malo ruchu.Jak przepustnica jest na gumie to sprawdż czy nie jest spękana ,bo może cignąć fałszywe powietrze.

Dodano po 3 [minuty]:

Witam szanownego użytkownika Ibizy! Sprawdż baypas wolnych.Jaki to nastawnik?Odpisz to powiem coś więcej.Jak to przepustnica zintegrowana to trochę mało ruchu.Jak przepustnica jest na gumie to sprawdż czy nie jest spękana ,bo może ciągnąć fałszywe powietrze. Prędkość czyta z ABSu a jak nie ma to czujnik na wale wyczyść.
  • REKLAMA
  • #3 3981133
    ibiza97
    Poziom 11  
    Typ przepustnicy to 030 133 064D, przepustnica od dołu mocowana jest na czterech imbusach a miedzy nią a silnikiem nic nie ma(nie powinno być uszczelki czy coś?), natomiast od góry nachodzi plastikowa obudowa z filtrem powietrza(na tym połączeniu jest guma - ale ono jest przed przepustnicą więc nie ma znaczenia). Abs - u nie mam, gdzie jest ten czujnik na wale i jak go wyczyścić?
  • #4 4005966
    ibiza97
    Poziom 11  
    Witam
    Nadal nie rozwiązałem problemu, chyba zacznę od wymiany świec i kabli...
    Poprzednio nie dodałem że obroty są prawidłowe jeśli jadę na luzie( czasami jak się toczę w korku to obserwuję dokładnie wskazania obrotomierza - dopóki się toczę obroty są ok, po zatrzymaniu po kilku sekundach spadają poniżej normalnej wartości)
    Naprawdę nikt nie miał podobnego problemu?
  • #5 4006591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4007160
    ibiza97
    Poziom 11  
    Tak jak wcześniej napisałem, miałem przypadek (ok 3 razy), kiedy po odpaleniu samochodu silnik pracował nierówno(bardzo nierówno), działo sie to podczas mgły albo po deszczu więc wnioskuję że to mogą być kable...może mają też coś wspólnego z moją sprawą....
    Dodam jeszcze ze kiedyś po bardzo długiej podróży przez jakiś czas wydawoło mi się że wszystko jest prawidłowo(obroty poniżej normalnych spadały po ok 10-15 sekundach)
  • #7 4011671
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1090
    Zacznij od zdjęcia metalowych nakładek na kablach WN.
  • #8 4015195
    ibiza97
    Poziom 11  
    O jakie metalowe nakładki chodzi?O te na końcach kabli(te które wchodzą na świecę?)
  • REKLAMA
  • #9 4080635
    ibiza97
    Poziom 11  
    Witam
    Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł co to może być? Usłyszałem opinie że może to być czujnik prędkości samochodu albo sonda lambda.....(no i przepustnica oczywiście)
  • #10 4214973
    ibiza97
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Po przeczytaniu wielu postów, przeszukiwaniu internetu znalazłem chyba odpowiedź na forum vw. Podobno obroty w silnikach AEX mają obroty na poziomie 700-750. U mnie jest według skali na obrotomierzu ok 700 (1-2 mm poniżej kreski 750)czyli wynika ze jest ok, nierówna praca silników AEX to też podobno standard.
    Pozdrawiam
  • #11 5174587
    kida5
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Mam ibize z tym silnikiem i ma obroty 800 -840.
    Proponuje Ci wyczyścić przepustnice. Kup jakiś preparat do tego (możesz ją odkręcić będzie ci łatwiej). Jak ja wyczyścisz i skręcisz musisz zrobić adaptacje za pomocą komputera. (kanał 98 vag). obroty powinny być już ok i nie powinny być zależne od prędkości z jaka jedzie auto(porostu przepustnica sie nie domyka i powietrze jest wdmuchiwane do środka). A co do obrotów jeżeli nadal będą Cię drażniły(za niskie) można podnieść na innym kanele zmieniając zakres adaptacji (niestety nigdy tego nie robiłem nie powiem ci jak sie to robi).
  • #12 5174891
    konrados23
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam
    Czyszczenie i adaptacja niestety nie pomaga. Próbowałem już kilka razy. Słyszałem opinię że może to mieć związek czujnikiem prędkości.... Jak jadę z górki i wrzucę na luz to obroty są ok, ale jak się zatrzymam to po chwili spadają tak jak pisałem....
  • #13 6273846
    kenion
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Mam podobny problem w swojej ibizie 97' 1.4. Od jakiegoś miesiąca zauważyłem niewłaściwą prace silnika. Na biegu jałowym obroty około 700 obr/min. Najgorzej jak w trakcie jazdy wrzuci się na luz - obroty mogą spaść jeszcze niżej i czasem samoistnie gaśnie silnik. Zauważyłem że sytuacja pogarsza się drastycznie przy właczonych odbiornikach prądu (radio, dmuchawa, światła itp.) Co może być przyczyną? Wymieniony został czujnik temperatury silnika ale nic nie pomogło.
  • #14 6273861
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 6302820
    kenion
    Poziom 19  
    Zapłon był sprawdzany dawno dawno temu u mechanika. Czy jest jakaś metoda żeby móc zapłon sprawdzić samemu? Aktualnie wymieniony został filtr paliwa i dalej problemy występują.
  • #16 6449127
    kenion
    Poziom 19  
    Udało mi się przywrócić działanie autka do stanu normalnego. Okazało się że przyczyną nierównej pracy silnika i jego gaśnięcia była zabrudzona przepustnica. Wykręciłem ją z auta i przeczyściłem dokładnie benzyną ekstrakcyjną. Po jej założeniu i uruchomieniu silnika dało sie zauważyć znacznie wyższe obrotu na biegu jałowym - około 1500 obr./min. Po przejechaniu około 150 km, przepustnica się zaadaptowała i obroty wróciły do normy - na biegu jałowym 900 obr./min. Od chwili naprawy minęły 2 tygodnie, przejechałem w tym czasie 800 km. i silniczek chodzi sprawnie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskich obrotów biegu jałowego w samochodzie Seat Ibiza 1.4 z 1997 roku, silnik AEX. Po zatrzymaniu obroty spadają poniżej normy, a silnik pracuje nierówno, natomiast podczas jazdy, zwłaszcza z górki lub na luzie, obroty są prawidłowe. Przepustnica była czyszczona i adaptowana, jednak problem nie ustąpił. Podejrzewano uszkodzenie czujnika prędkości pojazdu, obecność fałszywego powietrza przez nieszczelności przy przepustnicy, a także kable wysokiego napięcia i świece zapłonowe, zwłaszcza że nierówna praca silnika pojawiała się podczas wilgotnej pogody. Zalecano sprawdzenie i oczyszczenie czujnika na wale korbowym, usunięcie metalowych nakładek na kablach WN oraz ponowne czyszczenie i adaptację przepustnicy (model 030 133 064D). W jednym z przypadków dokładne wyczyszczenie przepustnicy benzyną ekstrakcyjną i jej adaptacja za pomocą komputera (kanał 98 VAG) przywróciły prawidłową pracę silnika i stabilne obroty jałowe około 900 obr./min. Wskazano, że obroty silnika AEX mogą naturalnie oscylować w zakresie 700-840 obr./min, a nierówna praca jest czasem standardem. Dodatkowo poruszono temat ustawienia zapłonu (6 stopni przed ZZ) oraz wpływu odbiorników prądu na stabilność obrotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA