logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 306 1.4 - brak iskry i pompa paliwa nie działa, przekaźnik?

auto-fun 13 Cze 2007 20:42 5825 13
REKLAMA
  • #1 3981538
    auto-fun
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    Mam Peugeota 306 1.4 jednopunkt. Po wyłączeniu silnika następił koniec jego pracy. Nie załącza się pompka paliwa oraz brak iskry. Szukaliśmy wyłącznika bezwładnościowego - ale chyba go nie ma. Co do braku iskry - to zastanawiamy się nad przekaźnikiem piętnastostykowym. Natomiast brak odpowiedzi pompy paliwa? Przekaźnik jest również za nią odpowiedzialny? Pompa paliwa sprawna.
    Ciekawą sprawą jest fakt, iż elektryk stwierdził iż do cewki zapłonowej (3 stykowej) po załączeniu zapłonu na wszystkich trzech stykach pojawia się "-"
    Gdzie go może boleć?
  • REKLAMA
  • #2 3981702
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    A sprawdził przemiennik magnetyczny na wale korbowym?
  • REKLAMA
  • #3 3981801
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3981834
    auto-fun
    Poziom 11  
    czujnik GMP napewno ok - a i tak go tutaj nie podejrzewam. 15-styk jednak zapina i cewkę i pompę!!! Rano dorwe coś z takim przekaźnikiem. Bać się tych trzech mas na cewce? I o co by w tym mogło chodzić? Bo nie rozumiem - trzy masy na cewkę?
  • #5 3981862
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3981921
    auto-fun
    Poziom 11  
    Dzięki!
    Ten elektryk "napewno" mi już pomoże :) Sam się chyba tym zajmę.
    Czyli najlepiej będzie podmienić 15-styk. Bo to co napisałeś wszcześniej - to na to wskazuje. Aaa - i ten elektryk twierdził uparcie, że to ECU. Albo wiedział o co chodzi i chciał na jakis niezły obiadek albo naprawdę nie miał pojęcia!
    ECU chyba trzeba wykluczyć?
  • #7 3982649
    auto-fun
    Poziom 11  
    Dorwałem działającą 306-tkę i podmieniłem czujnik gmp i 15-styk i nic! :(
    Tamten palił na "cząstkach" z tego peubeota. Na podmiane ecu nie będzie czasu :( A nie wiem jak go wykluczyć!
  • #8 3983195
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 3984951
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 417
    Pewnie jakiś kabelek przerwany w wiązce komory silnika.
  • #10 3985022
    tytan58
    Poziom 20  
    Ocena: 153
    sprawdź złącze wiązki silnika z wiązka główną ,często śniedżieą w nim styki.
  • #11 3985066
    auto-fun
    Poziom 11  
    zbyniuś napisał:
    Pewnie jakiś kabelek przerwany w wiązce komory silnika.

Też sprawdzaliśmy - ale pompa pal i brak zapłonu?
    W tych modelach daje popalić łącze koło przedniego lewego nadkola - wiem - było zawalone na maxa. Oczyszczenie - sprawdzenie - nic!
    Ale co ciekawe - poruszenie w "mocniejszy" sposób powoduje przełączanie przekaźnika 15-stykowego, ale i tak nie daje (pomimo ingerencji w tą wtyczkę) ani pracy pompy ani śladu iskry
  • #12 3985868
    zbyniuś
    Poziom 26  
    Ocena: 417
    Pozostaje sprawdzenie zasilania sterownika w/g schematu,kabelki przecierają się też w peszelu.
  • #13 3988183
    auto-fun
    Poziom 11  
    Jedyne wyjście - schemat i jazda po kabelku :(
    Auktko idzie narazie w odstwkę do inna robota cierpi.
    Może jutro coś dłubniemy - jak załatwię schemat :D
    Ale pewnie będę Was długo jeszcze męczył o peugeocie 306
  • #14 6534525
    turboo_2607
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 11
    Chciałbym się podpiąć. Problem jak u kolegi. Gdzie jest ten piętnastostyk? to ten tuż za filtrem przykręcony do ściany grodziowej? Jak tak to on jest OK. ECU wyjęte i rozebrane. niby ścieżki całe ale coś mi on niezdrowo pachnie(przypalony laminat). Klemy nie byłe zamienione, tego jestem pewny. gdzie jeszcze szukać przyczyny? Nie sprawdzałem mas na cewce. Silnik ma masę (czasami się tak zdarza, że zgubi i wtedy są jaja, więc kabel rozruchowy i zwara - i skrzynia). Czujnik położenia wału (ten przy skrzyni) sprawny. Dodam, że problem wystąpił po wymianie sprzęgła, przez MECHANIKA Z WIELOLETNIM STAŻEM W PEUGEOT. Myślałem, żeby zaciągnąć go na diagnostykę, ale chcą skasować jak za mokre zboże. A dodam, że elektronika BOSCHa (całe szczęście nie MAGNETI MARELLI).
    Pozdrawiam i proszę o pomoc bo go na części potnę.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 306 1.4 jednopunkt pojawił się problem z brakiem iskry i nie działającą pompą paliwa po wyłączeniu silnika. Pompa paliwa jest sprawna, jednak nie załącza się, podobnie jak cewka zapłonowa nie generuje iskry. Podejrzenia padły na przekaźnik piętnastostykowy, który odpowiada za zasilanie ECU, pompy paliwa oraz cewki zapłonowej. Próby podmiany przekaźnika i czujnika GMP nie przyniosły efektu. Stwierdzono, że na cewce pojawiają się trzy masy, które nie są "sztywne", lecz pochodzą przez pompę paliwa, grzałkę sondy lambda i uzwojenie cewki. Sprawdzono również wiązki i złącza, szczególnie w okolicy przedniego lewego nadkola, gdzie często dochodzi do uszkodzeń przewodów, jednak bez skutku. Diagnostyka ECU poprzez tester może pomóc wykluczyć immobiliser lub błędy sterownika. W jednym z przypadków po wymianie sprzęgła problem się pojawił, a ECU Bosch (nie Magneti Marelli) wykazuje przypalenia laminatu. Ostatecznie zalecane jest dokładne sprawdzenie zasilania sterownika według schematu oraz kontrola przewodów w peszlu. Problem może wynikać z uszkodzeń przewodów, przekaźnika lub immobilisera, a diagnostyka komputerowa jest kluczowa do dalszej identyfikacji usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA